Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hashimotka

Hashimoto

Polecane posty

Gość hashimotka

No i zaczelo sie :( najpewniej mam hashimoto - podobnie jak moja mama, babcia, i trzy ciotki. W poniedzialek jeszcze tylko pojde sie upewnic - zrobie reszte badan. Jest tu jeszcze jakas hashimotka?

Gość hashimotka
dlugo juz sie leczysz?

Gość hashimotka
Mamo 6-latki po nicku wnioskuje ze masz coreczke, robilas jej juz tez badania w kierunku hashimoto?

Gość ujotka
ja mam od 9 lat

Gość ujotka
jak u ciebie to "wylazło"?

Córka miała wykonane tylko TSH. Ja leczę się od bodajże sierpnia 2011r. Do lekarza zbierałam się... 5 lat. Zniechęcili mnie lekarze rodzinni, którzy nie chcieli mi wystawić skierowania na TSH- "proszę sobie do endokrynologa iść" taaaa... na którego trzeba czekać u mnie pół roku. Po pół roku poszłabym i... dostała skierowanie na TSH i kolejna wizyta z zapewne nieaktualnym już wynikiem za kolejne pół roku... dlatego to olałam. Jednak przyszła myśl o drugim dziecku, więc musiałam dla czystego sumienia się przebadać: TSH wynosiło praktycznie 0 a aTPO 4000. Zaczęłam leczenie (na szczęście moja endo leczy moją siostre i tate wiec szła mi na reke i wciskała dosłownie na wizyty ile sie dało). Ostatecznie najładniej wyregulował mi wszystko wyjazd w góry- niecałe dwa miesiące później po wizycie u endo zaczęliśmy się starać i... w lipcu po raz drugi zostanę mamą ;) Póki co wyniki mam dobre (choć TSH na dolnej granicy normy, ale w ciąży to nie przeszkadza) a przeciwciała ładnie same spadły do 400 ;)

Gość ujotka
mnie przeciwciała nigdy tak nie spadły,moje min.to 1800,a max to 5200:O

Gość kurka bez pazurka
też się mogę dopisać:) Mamo 6latki- dlatego ja się nie proszę o skierowania i sama sobie robię. tsh to nie taki wielki koszt a od razu wiedziałam co jest grane. w dobrej przychodni nfz-owskiej u mnie w mieście terminy do endo są na dwa lata do przodu.

no u mnie spadły o dziwo i to całkiem ładnie... właśnie po górach albo przez ciąże (rozbieżność 2 m-ce raptem, przed górami były nadal wysokie a między górami a ciąża nie badałam już)

Gość ujotka
co bierzesz? ja eutyrox 75,tsh w normie ale te przeciwciała...ja się boję drugiej ciąży,bo u mnie wszystko wyszło po urodzeniu dziecka:O

Kurka no niestety masz racje, ale ja miałam wtedy troche inne myślenie- przede wszystkim to moja mama mnie zmuszała żebym poszła (wiedziała, ze mam 100% z resztą ja też...) bo gdzie ja sama bym poszła do jakiegokolwiek lekarza? I w ogóle po co?:D Myślenie mi się trochę zmieniło teraz... ale tylko troche ;P

ujotka- witaj w klubie ;) u mnie też tarczyca wylazła po ciąży choć zaczęłam leczyć 5/6 lat po ciąży... ale to szczegół. Mojemu tacie z kolei wylazła po zawale jak miał 46 lat (ma basedowa) zaś siostra też ma basedowa ale choruje od dziecka- ta to pechowa w ogóle jest z tą tarczycą :/ 3 przełomy przeżyła (do dziś każdy się zastanawia JAK), operacja tarczycy w wieku 16 lat (30 lat temu... nikt się podjąć nie chciał tego)

Gość kurka bez pazurka
ja poszłam sama z siebie bo się ze mnie wrak człowieka zaczął robić :) mam dwójkę dzieciaków i ciężko mi było wszystko ogarnąć półśnie ;)

Gość ujotka
andziulka ,dlaczego bez leków? tsh masz w normie?

Gość ujotka
a u mnie tętno od roku super bez leku...chociaż tyle,ale przeciwciała ostatnio miałam 2400:O

Gość hashimotka
A u mnie "wychodzenie" zaczelo sie od kaszlu. Lekarz rodzinny po dwoch tyg leczenia witaminami i kroplami dal skierowanie na badania, w tym tsh. I tym razem mam podwyzszone :( Badalam tarczyce regularnie co roku od czterech lat bo w rodzinie problemy z tarczyca maja prawie wszystkie kobiety - wyniki zawsze mialam w normie. Teraz po drugim porodzie wszystko sie we mnie zaczelo sypac - zaczely sie problemy z sucha skora, stalam sie strasznie nerwowa, placzliwa - jakby depresja mnie dopadla, zero ochoty na seks, apatia, sennosc - moglabym spac caly czas. I pewnie gdyby nie ten kaszel to dalej bym zwalala wine na inne rzeczy - ze skora sucha bo sezon grzewczy, ze ochoty na seks nie mam bo po porodzie, ze depresja i sennosc bo od trzech lat jestem w domu na urlopie wych. i to rutyna i niegrzeczne dzieci mnie wykanczaja. Kurcze zle to tarczyca ale chyba gorzej gdybym miala depresje. Mam nadzieje ze po lekach samopoczucie mi sie poprawi chociaz troche. Jak szybko zauwazylyscie zmiane? A TSH mam tylko 3,14. U mojej mamy zdiagnozowali hashimoto dopiero 2 m-ce temu gdy wyladowala w szpitalu z TSH 100!!! Fatalnie sie czula juz od wielu lat ale nie wpadla gapa ze to przez tarczyce.

U mnie zaczęło się ostrą nadczynnoscia dwa misiace leków i idealne wyniki także coś nie tak. I po dalszych badaniach usg,przeciwciała okazało się ze hashimoto i nie unikniona niedoczynność tylko nikt nie wie kiedy... Robiłam badania co dwa trzy miesiące na raj,ft3,ft4 i cały czas ok . Oczywiscie lekarz nie był zachwycony naszym staraniem o dzidziusia ale stwierdziliśmy ze jak tak będziemy czekać nie wiadomo ile to nic nie da i po prawie dwóch latach udało się :) teraz hormony badam co miesiac i narazie odpukać jest ok :)

Sorry za błędy ale pisze z tel i t9 nieraz irytuje :) ja tsh przy zajściu w ciążę miałam mniej niż 1 i tak się utrzymuje

Gość ujotka
a mnie zaczęły boleć stawy,nie mogłam dziecka na ręce wziąć,podejrzewano gościec,ale potem z tachikardią trafiłam do lekarza i ten wykrył co jest grane,macie problem z owłosieniem np na sutkach?

Gość hashimotka
Jak jest u was z dostepnoscia endokrynologa? Ja jestem z 3miasta - czas oczekiwania na wizyte 4 lata :/ Musze chodzic prywatnie do tego czasu :/ Andziulka i mama 6-latki - gratuluje :)

Gość hashimotka
Ujotka ja problemu nie mam.

ujotka ja też mam włoski takie delikatne na piersiach i brzuchu ale cóż trzeba z tym żyć :) na pewno nie mam jakiś jak facet :p co do endokrynologa to ja jeżdżę prywatnie do ginekologa-endokrynologa do sąsiadującego miasta :) państwowo nie mam zamiaru aż tyle czekać bo są chore terminy. A badania i tak wykonuje na własną rękę bez skierowań

Gość hashimotka
Net mi zamulil i dopiero widze ze pisalyscie ile trzeba czekac ;) I widze tez ze u mnie beznadziejenie dluuuugo...

a wiecie ja jestem jedyna w rodzinie z hashimoto ... nawet lekarka się zastanawiała skąd to się wzięło

Gość ujotka
u mnie w rodzinie ja też jestem pierwszym przypadkiem,niestety:P

Gość donaa
Witam, jeśli ktoś chce się wyleczyć CAŁKOWICIE z hashimoto to podaje stronę www.instytutvolla.pl Jest to leczenie nośnikami HOLOGRAFICZNYMI. Ja chorowałam przez ok. 12 lat wyleczyłam się w ok. 3-4 miesiące całkowicie Pozrdawiam wszystkich Aldona SKORZYSTAJCIE KONIECZNIE