Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klodia_tv

Zwolnienie

Polecane posty

Gość klodia_tv

Zostałam zatrudniona w supermarkecie, najpierw miałam umowę na próbę (1msc), a później dostałam na 5 lat. Kierowniczka cały czas mnie chwaliła, była ze mnie zadowolona nawet zaproponowała mi "awans", jednak nie chciałam z niego skorzystać bo wolałam mniej zarobić ale wiecej czasu spędzać w domu z dzieckiem. I wtedy się zaczęło "jeżdżenia po mnie", na początku zagryzałam zeby, później jednak odpowiedziałam parę razy kierowniczce i w piątek po przepracowanym dniu otrzymałam wypowiedzenie. Mieszkamy z mężem na stancji on zarabia nie wiele ja dodatkowo studiuje zaocznie i mamy 5 letnie dziecko czy w tej sytuacji mam prawo ubiegać się o jednomiesięczną odprawę? (przepracowałam 5 msc)

Gość pomysłowa Gośka
ot tak? wypowiedzenie? a uzasadnienie?

Gość klodia_tv
bez uzasadnienia. Jeszcze poszła wariatka na zwolnienie żeby nie wiem nie być przy tym. Wypowiedzenie wręczyła mi kierowniczka regionu (która bywa u nas raz na dwa tyg przez 2 godz) i kierowniczka zmianowa, która była w ciężkim szoku. Później ze mną gadała powiedziała, że dowiedziała się 20 min przed wręczeniem mi wypowiedzenia. Wierzę jej ponieważ tego dnia robiłyśmy plan na następny tydzień, przydzielała mi zadania itd. Zapytałam regionalnej dlaczego (wiem, że nie muszą mi mówić dlaczego, dodatkowo obejmuje mnie okres dwutygodniowego wypowiedzenia) powiedziała właśnie, że nie musi i woli o tym nie mówić (najłatwiej tak powiedzieć) taka była decyzja kierowniczki sklepu. no i teraz zostaje na lodzie mimo, że dobrze pracowałam. I chciałabym się starać o odprawę i nie wiem czy mogę głosy są podzielone.

Umowę na czas określony pracodawca moze wypowiedzieć kiedy chce i bez podawania przyczyny . Umowa kończy sie z w określonym terminie jakie warunki do odprawy trzeba spełnic ? umowa na czas nieokreslony zatrudnia powyzej 20 osob zwolnienie z przyczyn niezaleznych od pracownika w szczegolnych przypadkach mozna takze walczyc o odprawe jezeli mialo sie umowe na czas okreslony Odprawa także przysługuje pracownikowi, który jest zatrudniony krócej niż dwa lata - jednomiesięczna, od dwóch do ośmiu lat - dwumiesięczna, ponad osiem lat - trzymiesięczna. Prawo do odprawy nie jest to zależne od ilości zwalnianych pracowników.