Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bolamnieplecy

czy to może byc przepuklina kręgosłupa?

Polecane posty

Gość bolamnieplecy

Witam !od kilku miesięcy zmagam się z przewlekłym wręcz nie do wytrzymania bólem kręgosłupa na odcinku piersiowym,dodam że ból ten najczęściej występuje kiedy przebywam w pozycji siedzącej lub gdy leże ,uniemożliwia mi zaśnięcie,odnosze wrażenie ciągłego zimna lub wręcz parzenia w bolesnej okolicy,wraz z tym bólem wystapił brak czucia lub mrowienie w zewnetrznej czesci prawej stopy obejmujace maly palec,dodatkowymi objawami które zaobserwowałam są kołatania serca zwłaszcza w nocy,zawroty głowy, ..tiki" mięśni oraz mrowienia głowy ,częste mroczki przed oczami,gorzej słyszę,szybko drętwieją mi kończyny,wystepuje sklonnosc do alergii ,skóra na łydkach często tak swędzi że doprowadza mnie to do szału i potrafie się porapać tak mocno że powstają ranki,do tego ostatnimi czasy wystepuje też biegunka oraz problemy zołądkowe,i skłonnosc do nwystępowania siniaków na ciele.W rozmowie telefonicznej fizjoterapeutka zasugerowała mi że te wszystkie objawy mogą byc spowodowane przepuklina kregoslupa ,czy ktos znajdowal sie moze w takiej sytuacji jak ja?z gory dziękuje i pozdrawiam.Dodam jeszcze że mam 23lata i wczesniej 7 lat czynnie uprawiałam sport.

Gość efcswxfcwsf
jasne, że może byc przepuklina, ja mam, lekarze przez kilka lat nie chcieli mi dać skierowania na tomograf, bagatelizowali

Gość efcswxfcwsf
problemy w okolicach głowy mogą być spowodowane od kręgosłupa szyjnego, ale nie biegunka

Gość bolamnieplecy
no właśnie juz sama nie wiem ,ta fizjoterapeutka mowila mi ze mozliwe iż przepuklina powoduje ucisk w takim miejscu ,że mozliwe sa nawet problemy jelitowe,wizyte u lekarza mam dopiero pod koniec miesiąca i juz nie daję rady przez ten kręgosłup chyba cały czas musiałabym cos robic byleby nie siedziec i nie leżeć,a jestem w takiej sytuacji ,że mam półtoraroczne bliźnieta przy ktorych jakikolwiek odpoczynek nie wchodzi w grę,a że w nocy bóle uniemożliwiają mi sen ,chodzę jak ostatni anemik

Gość pseudo brytyjka
to na pewno nie jest przepuklina kregoslupa, idz jak najszybciej do lekarza. U mnie w pracy dwoch kolegow mialo przepukline, leczy sie tylko operacyjnie ale nie daje takich objawow jak opisujesz. No i tworzy sie najczesniej od siedzacego trybu zycia, pracy itp a ty piszesz ze uprawialas sport, wiec ja bym to wykluczyla.

Gość pseudo brytyjka
lekarz pod koniec miesiaca? to gdzie ty mieszkasz? idz na ostry dyzur kobieto, dostaniesz chociaz zastrzyk przeciwbolowy.

Gość bolamnieplecy
no niestety mieszkam na totalnym ,,zadupiu "gdzie zamiast lekarza który potrafi zdiagnozowac i doradzic jest ,,mentor " ludzi starszych ,alkoholik ,dla ktorego kazdy z wyżej wymienionych przeze mnie objawów jest spowodowany zmeczeniem.Aby dostac skierowanie na jakikolwiek rezonans lub tomograf musiałabymm sie niezle nameczyc -uwierz mi ,co kraj to obyczaj.

Gość bolamnieplecy
pseudo brytyjka - piszac ze mam wizyte pod koniec miesiaca nie mialam na mysli lekarza rodzinnego tylko neurochirurga ,a do tego sie nie da dostac od tak z dnia na dzien bynajmniej nie w mojej okolicy

Gość moze to serducho
a mylisz to z plecami serducho boł potrafi promieniowac

Gość majankaaaa
Cześć Sport to zdrowie...:-D Kochana nie wiem na co ty czekasz i po co idziesz do tego neurochirurga. Musisz jak najszybciej załatwić sobie skierowanie na prześwietlenie kręgosłupa piersiowego, zdjęcie przednie i boczne -TO BARDZO WAŻNE BO JEŚLI DOSTANIESZ TYLKO ZDJĘCIE PRZEDNie TO JEŚLI DYSK WYSUNĄŁ CI SIĘ DO PRZODU LUB TYŁU NIE BĘDZIE TEGO WIDAĆ NA ZDJĘCIU W TYM RZUCIE, wykaże to tylko zdjęcie boczne. Niestety ktoś cię bardzo źle prowadzi. neurochirurg to już konsultacja jakby przedoperacyjna. Przede wszystkim musisz mieć zdjęcie (rezonans to chyba dopiero przed ew. operacją) U nas można sobie zrobić zdjęcie samemu, dwa razy tak robiłam kiedy lekarz nie chciał dać skierowania a musiałabym jechać 80km po skierownaie na zdjęcie więc wolałam zapłacić 30zł. i mieć zrobione bez skierowania. Idź do lekarza i poproś o skier. na zdjęcie przednie i boczne kręgosłupa piersiowego. jeśli ci nie będzie chciał dać to poproś o skierowanie pełnopłatne, nie refundowane. Powiedz że czxekasz do neurochirurga ale na tej wizycie on ci z fusów nie powróży, musisz mieć zdjęcia pryznajmniej. Przecież jak pójdziesz bez zdjęcia, dostaniesz skier na zdjęcie od niego i znowu będxiesz czekać na następną wizytę. Koszmar jakiś. Poza tym sa lekarze medycyny którzy nastawiają kręgosłupy i jest to bardzo skuteczna metoda. Jak mam szczęście korzystać z usług takiego lekarza, chciaż jest już bardzo stary. JAk już będziesz miałą zdjęcie(pamiętaj o opisie) to znajdź przez internet lakerza rehabilitanta metodą mc kenziego. To jest taka metoda w której wykonując proste fizyczne ćwiczenia -najpierw pod okiem lekarza a później samemu w domu, rozciągasz kręgoslup, tworząc miedzy kręgami troszkę więcej luzu, miejsca, i wtedy dysk powoli wraca na swoje miejsce(ponieważ jest tam luźniej i wciągają go jego własne więzadła Jeste to proces powolny ale po tygodniu lub wcześniej twój bol może już zniknąć lub znacznie zmaleć) Przy okazji leczenia dowiedz się jakich czynności i ruchów niemożesz wykonywać, czego unikać, na pewno jest to dźwiganie, np. dziecka czy czegokolwiek więc już zacznij się pilnować. Powodzenia. Jezu co za bzdury ża uprawiałą sport więc przepuklinę można wykluczyc. Spor ma tyle wspólnego za zdrowiem co przysłowiowe siodło ze świnią. Tym bardziej możesz mieć przepuklinę. Poza tym jeśli do sportu bierze się osoby w pełni zdrowe i trening ma odpowiednie obciążena i jest też w nim rozciąganie i stan zdrowia jest monitorowany przez lekarz sportowego to ok ale i tak wystarczy że masz wrodzoną nieujawniona wadę kręgosłupa i nawej najzdrowszy port może spowodować uraz kręgosłupa. Zresztą to temat rzeka. Zadzwoń do rtg w mieście, dowiedz się czy zrobią ci zdj przednie i boczne kręgosłupa bez skierowania, jak nie zrobią to dzwoń do następnej pracowni rtg, w końcu znajdziesz taką która zrobi. Pewnie masz przepuklinę w piersiowym i szyjny też mógł ci poleceić zwłaszcz od siedzenia pryz kompie i wyciągania szyi do przodu podczas schylania się do monitora. Kręgosłup piersiowy też wtedy dostaje po dupie. Dzwoń do tego rtg bo się wykończysz!

Gość rewrewrewr
a ktoś wie co mi jest? od paru lat czuję bóle jakby na samym dole brzucha, podobne do ginekologicznych, ale byłam u gina i jest ok... do tego... potworne parcie na pęcherz, pogarsza się powoli od lat, aż sięgnęło dna, nieraz chodze na kibel po 20 razy na dobę.. ostatnio zauwazyłam, że tylna czesc pleców w odcinku lędzwiowych jest chyba za bardzo wygięta do przodu, brzuch tez wystaje nieco, i czuję sporą ulgę jak go przyciskam, wtedy tez parcie na pęcherz się zmniejsza

Gość majankaaaa
chciałam tylko dodać ze przepuklina powoduje ucisk na nerwy więc od ukłądu nerwowego możesz mieć różne dziwne objawy, i to serce i świąd skóry, drętwienie stopy to oczywiste i biegunki też /no i ze stresu.

Gość majankaaaa
rewrewrewr -od PARU LAT??? Kobieto czy chcesz sikać wkrótce do pampersa!??????? Powinnaś już dawno być z tym u urologa. Koleżance np. macica uciska na pęcherz też ciągle ma parcie. Zawsze można podwiązać na pasach macicę /nie wiem jak oni to robią ale kolezanka chyba się zdecyduje. Poza tym może zwykłe badanie gin nie wystarczy, nie znam się ale potrzebny jest też dobry gin. Tutaj ci za bardzo nie pomożemy, idź do lakarza rodzinnego i niech on cię kieruje z tym dalej.

Gość rewrewrewr
u urologa nie mam co szukac tak sądzę, u gina byłam, i zrobiła mi usg, niby wszystko w porządku, skierowania na specjalistyczne badania odmówiła... sądzę, że to ucisk kręgosłupa - w odcinku lędzwiowym moze wywołac bóle ginekologiczne oraz parcie na pecherz. Jest to typowe uczucie przepełnienia, boli mnie jak kilka kropel nawet jest, ostatnio się poprawiło, jak zaczęłam usztywniac brzuch zeby nie wystawał tak... na pewno to nie zadne zapalenie pęcherza, nic nie piecze, nie kłuje, itp. czuję zresztą, że to ucisk, tylko nie wiem, czy przepuklina czy skrzywienie?

Gość rewrewrewr
sądzę, że to ucisk kręgosłupa - w odcinku lędzwiowym moze wywołac bóle ginekologiczne oraz parcie na pecherz. " tzn nie sądzę, ale wiem, bo znalazłam w sieci o tym... Wielu lekarzy rodzinnych nawet tego nie wie, szook. Jak ja nie znosze tych lekarzy- idiotów, 1000 zł nie powinni dostawac za to, co odwalają. a ktoś wie, jak sie ma to przeswietlenie, to kiedy się idzie do ortopedy, a kiedy do neurochirurga?

Gość bolamnieplecy
majankaaa-dzieki za info,wiesz nie byłam wczesniej w podobnej sytuacji w mojej rodzinie chyba tez nikt nie mial takiego problemu a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo,a do neurochirurga sie wybieram z tego wzgledu ze nie bede ukrywac mam te wizyte zalatwiona po znajomosci wiec pewnie z niej skorzystam bo na miejscu mam zagwarantowane tk kregoslupa i w razie potrzeby rezonans ,a juz mam dosc wiecznego proszenia sie o jakiekolwiek skierowanie ,co do sportu masz niestety racje ,żaden sport zdrowia nie gwarantuje a wrecz przeciwnie przyczynia sie do jego utraty ,chyba ze sie trenuje na stopie amatorskiej co mnie niestety nie dotyczy.

Gość rewrewrewr
ja czytałam, że sport moze nawet wywołac przepuklinę, za intensywny wysiłek ogólnie... sama kiedyś jezdziłam kilka razy w tyg konno, i problemy z kręgosłupem miałam od dawna

Gość gość
Jesli chodzi o problemy z kręgosłupem to na pewno moge polecic takie urządzenie http://www.lepszylek.pl/czytelnia/artykul/750,vitafon-skuteczne-leczenie-bolu-stawow-i-kregoslupa-terapia-medyczna-we-wlasnym-domu- Na pewno zobaczycie roznice.

Gość Konma
Do rewrewrew . Mam nadzieje ze moze tu jeszcze zaglądasz , czy wiązesz swoje dolegliwości z jazda konna? Pytam bo po ciężkiej jeździe od 2 tyg mam parcie na pęcherz , ginekolog, urolog, proktolog wszystko ok. Pozostaje tylko jakieś uszkodzenie nerwu :(((( Czy ty coś u siebie stwierdziłaś? Prosze o odpowiedz....

Gość gość
A ja mam przepukliny kręgosłupa i faktycznie mam podobne objawy.nie raz ladowalam na pogotowiu z silnymi bólami i nie wiedzieli od czego.musisz iść do lekarza