Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia córeczki

pyszna owsianka, jak ją zrobić

Polecane posty

Gość mamusia córeczki

mamy może macie przepis na pyszna owsiankę??

Gość mamaANI222
owsianka z kaszą jaglaną: moczysz kaszę kilka minut, potem przecedzasz i gotujesz na małym ogniu 20 minut w międzyczasie (właściwie pod koniec gotowania) dodajesz płatki owsiane (ja dodaję owsiankę Królewską z Dobrej Kalorii), wrzucam albo rodzynki i żurawinę albo pokrojone 2 morele i 2 śliwki suszone nakładam do miseczki i dodaję łyżeczkę miodu, gdy troszkę przestygnie, mieszam i gotowe;)

gotuję płatki owsiane górskie, w takim białym opakowaniu jak mąka gotuję na wodzie, słodze miodem lub cukrem i dodaję stare jabłko, z płatków robię papkę, ale nie gęstą młody zasuwa na kolację najczęściej, czasem dodaję rodzynki albo śliwkę suszoną, ale to rzadko

Gość Przepis na zupe sniadaniową
1,5 litra wrzątku wody szczypta kurkumy 3 łyzki kaszki kukurydzianej 3 łyzki płatków jęczmiennych 8-9 łyżek płatków owsianych pól łyzeczki imbiru w proszku, lub mniej i dodac jeszcze wiekszą szczypte kardamonu mielonego pół lyzeczki soli Gotowac na małym ogniu 30 minut pod przykryciem Nastepnie dodac łyżka soku z cytryny Potem jak zupa za gesta to wrzątku dolać lub szczypta kurkumy łyzka maśła i łyzka miodu szczypta imbiru lub kardamonu gotowac jeszcze 10 minut. Owsianka jest dobra na wszelkie problemy jelitowe, żoładkowe, lub przy zatwardzeniach. Moja córka ja je od zawsze i nigdy nie miała problemów z zatwardzeniem. Mozna w momencie soku z cytryny doda wyparzone rodzynki a potem orzeczy włoskie pokrojone jesli dziecko jest wieksze. Smacznego.

Gość mamaANI222
Ale macie fajnie, że Wasze dzieciaki wcinają owsiankę;) U nas nawet takiej pysznej na słodko nie ruszy:O

ja młodemu chyba od zawsze robię i jest przyzwyczajony, jak ma jeśc kanapkę to woła o płatki są bardzo smaczne, ja jem tak samo ale twarogu nie tknie, chyba, że w naleśnikach

Gość mamaANI222
Też uważam, że owsianka jest pyszna:) Niestety moje dziecko ma inne zdanie:O A tak naprawdę zaczęłam gotować ją dla dziecka. Teraz jem ją sama, bo tak się przyzwyczaiłam i tak mi smakuje;)

Gość ja robie taka dla meza
Nie wiem czy dla dziecka sie nada,dla starszego na pewno. Wieczorem wsypujemy do miseczki 2-3 lyzki platkow owsianych zwyklycch,do tego dowolne bakalie ( rodzynki,zurawina,migdaly,orzechy,wiorki kokosowe)co kto lubi w dowolnych proporcjach. Zalewamy wrzatkiem do wysokosci platkow i przykrywamy talerzykiem. Rano maz sobie dolewa mleka lubb jogurty i ma pyszne sniadanko :) nie slodzimy,bo od owocow jest wystarczajaco slodkie. Mi smakuje nawet sama,bez mleka czy jogurtow.