Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość izkkka'

rektoskopia w ciazy ?miala ktos robiona?

Polecane posty

Gość izkkka'

jestem w 14 tyg ciazy i od miesiaca mam w kale krew dostałam skierowanie na rektoskopie ,ale gin powiedzial ,ze jesli mozna wykluczyc chorobe nowotworowa to lepiej nie robic.Jestem przerazona -raz zeby maluszkowi nic sie nie stało ,a dwa sama mysla ze moze to byc nowotwór .Dziewczyny miala któras z was podobny problem?

Gość izkkka'
i robili ci to badanie w ciazy?nie bylo zadnych powikłan?jestem przerazona ,cały czas myslalam o hemoroidach itp....a dzis z tym tekstem o mozliwosci choroby nowotworowej mnie lekarz załamał.Miałas jeszcze inne objawy oprocz krwi w kale?Mi od momentu jak pojawila sie krew zrobila sie anemia

Gość izkkka'
up

Gość Znów będę mamą...
Spokojnie. Powiedział tak, bo tak lekarze mówią przy badaniach endoskopowych. Robi się je po to, żeby wykluczyć poważne schorzenia. Także bez paniki. Miałam takie krwawienia też przed ciążą (w ciąży w ost. trym.) i ciągłe bóle podbrzusza. Zrobiłam kolonoskopię. Okazało się, że krwawienia to dwa hemoroidy, jeden II stopnia. Reszta dolegliwości to zespół jelita drażliwego. W ciąży krwawiące hemoroidy to nic nadzwyczajnego, a rektoskopia to badanie jedynie początkowego odcinka. Polecam trzymanie się opinii dobrego gastroenterologa w spr. wykonania tego badania. Jeśli nie ma przeciwwskazań (np.w II trym.) to lepiej się na to zdecyduj. Będziesz spokojniejsza!

Gość izkkkka,
dziekuje za pocieszenie .Gastrolog powiedzial ,ze wolałby nie robic tego badania ,a jak juz to tak jak piszesz w 2 trymestrze .Ginekolog powiedzial ze jesli wykluczy chorobe nowotworowa to tez uwaza ze lepiej zeby odpuscil.....

Gość Znów będę mamą...
A to jest krew utajona czy świeża? Może konsultacja z innym gastrologiem pozwoli Ci odp. na pytanie, co dalej robić.

Gość izkkkka
badanie na krew utajona wyszlo dodatnio ,ale krew jest widoczna gołym okiem i jest jasno czerwona

Gość alicja88.
mnie tez czeka takie badanie ,ale musze czekac do 2 trymestru

Gość Znów będę mamą...
Aha - jeśli krew jest świeża to najpewniej są to hemoroidy. Ja skonsultowałabym się z innym gastrologiem i raczej zrobiła to badanie, żeby nie denerwować się do końca ciąży.

Gość lizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzii
ja mialam -nie bylo zle i z dzieckiem tez ok ,w drugim trymestrze bedzie ok