Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yasmine36

rachunki,ile placicie za wode,prad itp? jak oszczedzac...

Polecane posty

Gość yasmine36

Jak w temacie,ile placicie za wode,gaz,prad. Ja mieszkam w duzym domu (2 lazienki,salon,kuchnia,pralnia,8 pokoi) i za prad nigdy nie place mniej niz 270zl, woda ok 210zl Nie wiem jak zaoszczedzic,przeciez nie bedziemy po domu chodzic z latarkami... zastanawiam sie co ciagnie tak duzo pradu. Dodam,ze rodzina 5 os w tym jedno dziecko 5 mscy. o po obliczeniu wszystkich. Oplat ,rat kredytowych itp. Wychodzi mi,ze co miesiac z mezem splacamy ponad 6 tys. To jest stanowczo zbyt duzo. Ktos ma pomysl jak zaoszczedzic?

Gość Mr mułła
tyle ile na liczniku :classic_cool:

Gość dfgggtt
dom podobny do twojego i płace wiecej bo ok 300zł prad, 300zł gaz a woda ok 250-300

Gość kacha2811
mieszkanie 80mkw, prad 190zl/mc woda 160, 3 osoby ale maz w deleg pracuje wiec jest na weekend tylko. nie uzywam czajn elektr, wylaczam na noc wszystkie kontrolki.

Gość yasmine36
To podobnie do mnie placisz:-) ja wyzej podalam ceny min. Wiadomo czasem jest wiecej choc staram sie ost. Oszczedzac bo wole dzieciom cos kupic niz wydawac pieniadze na rachunki. Czytalam gdzies na forum,ze ludzie placa ok 150 prad i 90 wode.dla mnie to troche niezrozumiale. Choc tez chcialabym tyle placic.

Gość cfghhhhd
Zwrot za wode dostalam -165 zl, do mieszkania doplacam 50-100 zl bo mam dotacje, prąd pierwsza rata 400 a reszta ok 160, gaz raz na dwa mies 62 zł, tel 50. Bojler jest caly czas wlaczony a zarowki mam energooszczedne

Gość yasmine36
U mnie w nocy 'idzie'tylko lodowka i zamrazarka.inne elektroniki tez wylaczam bo inaczej to chyba pol wyplaty poszloby na prad.

Gość yasmine36
U mnie na telefony idzie co miesiac 380 zl ale to z racji,ze mamy duze abonamenty ( ja,maz i 2 dzieci) tez jak skoncza sie umowy trzeba bedzie je zmniejszyc bo niepotrzebnie tak duzo.

Gość yasmine36
Kurcze no nie ma na czym zaoszczedzic...

Gość kacha2811
strsznie drogi ten prąd :O

Gość kacha2811
nie ma za bardzo bo jak tu sie nie myć?:) jak nie używać pieca, lodówki pralki?:)

Gość byłam z kobietą
mieszkanie 47m2, 2 osoby, prąd co 2mieś 140zł; gaz co dwa mieś 230zł, woda - ok. 100zł/mieś

Dzisiejsze rachunki są zmorą dla większości.Gdyż pożerają do 60 procent naszych wynagrodzeń.

Gość anna_bannana
To ja się nie przyznam ile płacę za prąd, ale dużo, dużo więcej :P Właśnie ostatnio po mega dużym rachunku stwierdziłam, że czas wziąć się za oszczędzanie. Ostatnio trafiłam właśnie w sieci na artykuły na temat oszczędzania (w serwisie Czas na finanse) i naprawdę nie miałam świadomości, że wystarczy zmiana kilku banalnych przyzwyczajeń i można zaoszczędzić tyle kasy. Btw, a jak u was z ogrzewaniem? Jakie koszty i jakie sposoby? U mnie póki co ogrzewamy gazem, ale chciałabym coś bardziej ekologicznego i na dobrą sprawę chyba tańszego? (oczywiście odliczając instalację ;))

w dziennym pokoju temp niewyzsza niz 19.6st. sypialni nie ogrzewam. wc, pralka, podlewanie roslin, mycie samochodow - deszczowka.

Gość Braman 007
nie myć się w domu i nie gotować - wpraszać się do znajomych, a myć u rodziny nie prać, tylko brać rzeczy z Caritasu zostać bezrobotnym i pasożytować na podatnikach czyli robić tak jak 90% mieszkańców Radomia

Gość arkk341
ja płacę ok. 100 zł/mc za 3 osoby, przy czym mamy 3 laptopy i dużo sprzętu elektronicznego. Wcześniej płaciłem więcej ale powymieniałem żarówki na ledy i świetlówki i sporo mi się zmniejszyły opłaty

Gość anka skakanka:)
gazu nie mam woda w czynszu prad - 250zl m-cznie, 3 osoby wszystko na prad, mieszkanie 128m2

Prąd 60 gaz 55 za ogrzewanie i wodę nie płacimy

Gość To ile placicie za prad
Zalezy tez gdzie mieszkacie. Jak to sa duze miasta, czy na zachod od Wisly to macie prad tanszy. Wschodnia Polska placi wiecej bo nikt tam za komuny zadnej elektrowni nie zbudowal. Bo jak sie mieszka daleko od elektrowni to dochodzi wieksza oplata za przesyl pradu. Takie bledne kolo ze biedniejsze tereny placa wiecej za wszystko.

Gość gość
też strasznie duże rachunki mam za prąd, ostatnio powymieniałam żarówki na ledy i liczę że będzie trochę mniej za rachunki, kupiłam różnych firm jakieś najtańsze i Osram te najtańsze jakoś kiepsko świecą chociaż na opakowaniu jest niby taka sama wartość jak w tych markowych

Gość gość
dom 100m kw 2doroslych 2 dzieci co dwa miesiace woda 60 prad zima 260, poza sezonem 160 tez co dwa miesiace co miesiac gaz 45 i smieci 35 ogrzewamy na eko groszek i wychodzi rpcznie 4000 tys

Gość gość
zima prąd ok 3000 zł/2 mce woda 170 zł /2 mce lato prąd 800 zł/ 2 mce woda 220 zł/2 mce telefon 200 zł/miesiąc i latem smieci 60 zł/2mce i zimą gazu nie mam

Gość gość
My najwięcej płaciliśmy za wodę i bardzo mnie to denerwowało. Na szczęście udało mi się znaleźć rozwiązanie tej sytuacji. Mamy dużą działkę więc wykopaliśmy studnię http://www.hydroel.com.pl/ używamy tej wody do mycia samochodu, podlewania ogrodu, sporo oszczędzamy

Gość izabelakwirt
na pradzie mozna w latwy sposob zaoszczedzic. wystarczy zmienic sprzedawce energii elektrycznej. ja polecam firme axpo jako dostawce. u mnie rachunki zmalaly o kilkanascie procent, a zuzycie pozostalo bez zmian:)

Gość qna778
jako podstawe oszczedzania polece ci zmiane dostawcy pradu. ja przeszlam do AXPO i ciesze sie nizszymi rachunkami. sama sprawdz oferte i ocen!

Gość gość
Kupowałem energię przez CSA i jestem zadowolony. Kontakt do nich jest na csaipartnerzy.pl, obsługują i mniejsze i większe podmioty. Tutaj wygodne jest to, że w zasadzie wszystkim zajęli się za mnie – analizą ofert, analizą zapotrzebowania jakie ma nasz budynek, formalnościami przy sprzedaży itp.

Gość gość
Jak oszczedzac?Najpierw trzeba zaczac od takich podstawowych rzeczy jak wymiana na zarowki energooszczedne, gaszenie swiatla, zakrecanie porzadnie wody, moze zmiana calego oswietlenia na Activejety. Na sto procent ze na koniec miesiaca zostanie wiecej pieniedzy w kieszeni