Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kombinatorka domowa

Czy wasze 4-latki wymawiają "r" ?

Polecane posty

Gość kombinatorka domowa

I inne twarde spółgłoski typu: z, n, c, s ? Mój niestety mówi :r-l, z-zi, s-si, n-ni, c-ci. Czy są jakieś ćwiczenia logopedyczne, żeby przyśpieszyć naukę wymowy tych spółgłosek?

Gość ula ula ula..
moja nie mowi "r", nie mówi "k" i "g" ma niecale 4 lata

Gość też zwróciłam na to uwagę
u mojego dziecka synek ma 4,5 roku i tak jak jest strasznie energiczny tak i bardzo szybko mówi i wtedy "R" wymawia bardzo niewyraźnie często proszę go by powtórzył wyraz raz jeszcze i spokojnie i wtedy to "R" słychać ale chyba na tym etapie to dosyć powszechne, że dzieci mówią "R" mało wyraźnie

Gość kombinatorka domowa
mój nie ma problemu z mową, wypowiada nawet trudne słowa, długie, powtarza, ale właśnie te spółgłoski są niewyraźne.

nie nie mowi R do niedawna nie wymawial tez "g", mowil "d", "k", mowil "t". do tego mowi bardzo niewyraznie. na poczatku marca idziemy do logopedy, problem jest taki ze to niemiecki logopeda (mieszkamy w DE), ciekawe jak pojdzie nam korekta tych wad wymowy :P

Gość mmammagiemma
moja starsza córka mając 6,5 lat nauczyła się wymiawaić "r", wg logopedy wszystko ok.

Gość ja też mam problem
Moja po roku chodzenia do logopedy zaczęła ładnie mówić sz, cz, z, c, s, dz itd, ale jeszcze nie mówi r a ma już 6,5 roku, ale ćwiczymy cały czas.

Mój zaczął mówić R jak skończył 4 lata. Starsi chłopcy mówili R odkąd zaczęli mówić całymi zdaniami (jak poszli do przedszkola w 3 r.ż) Córka nie mówiła R do 5 r.ż, jak umówiliśmy się z logopedą to zaczęła mówić R w jedno popołudnie, zanim tam poszliśmy :D Chyba nie ma reguły..

Gość lela***
mój syn ma 3,5 roku i wymawia "r"

Gość fdfdsfdsfds
moja ma 3,5 i nie wymawia r nie mowi lala tylko jaja czesc tylko cieś farbka -harba

Gość Legiony Lucyfera
Twoja matka puszcza się w piekle ha ha ha

Gość mój synek
ma 4,5 roku i też nie wymawia r ale jeździmy do logopedy,dostaliśmy ćwiczenia od lekarza i ćwiczymy,ale jest już duża poprawa.

zależy, czy mu się chce i od tego jakie to słowo, np. rower mówi jowe(rr), tylko to drugie r to już typowo po szkocku, podobnie jak w słowie Marcin, nie wiem, czy w ogóle będzie mówił czyste, polskie r

1-2 rok życia pojawiają się pierwsze wyrazy: mama, tata, baba,dziecko wymawia samogłoski ustne: a, o, e, i, u, y oraz spółgłoski: p, b, m, d, t, n , a także zmiękczone: pi, bi, mi 2-3 rok życia pojawiają się proste zdania,dziecko wymawia samogłoski nosowe: ę, ą i spółgłoski: w, f, wi, fi, ś, ź, ć, dź, ń, l, li, k, g, ch, ki, gi, chi, j, ł, pojawiają się spółgłoski s, z, c, dz 4-5 rok życia pojawia się głoska r oraz głoski: sz, ż, cz, dź 5-6 rok życia utrwalane są głoski: sz, ż, cz, dż, r 7 rok życia opanowana jest poprawa wymowa wszystkich głosek

do autorki proponuję wizytę u logopedy, z r niby można jeszcze poczekac ale niewymawianie innych glosek jest niepokojace. Jeseli chodzi o gloski syczace: s, z, c, dz proponuje cwiczenia oddechowe, kierowanie strumienia powietrza na palec, wacik, piorko, zdmuchiwanie swieczki cwiczenie jezyka: liczenie dolnych zebow czubkiem jezyka po wewn stronie energiczne wyrzucanie czubka jezyka zza dolnych zebow zlizywanie czubkiem jezyka dzemu z dolnych dziasel dotykanie czubkiem jezyka wewn powierzchni dolnych siekaczy z rownoczesnym wybrzmiewaniem gloski e Jezeli chodzi o r to juz dluzsza historia, ale w skrocie wazna jest pionizacja jezyka i wprawienie jego czubka w drgania Koniecznie idz do logopedy im szybciej zaczniesz tym lepiej

Gość moj ma 2latka
i mowi R wyraznie,jestem dumna

Gość kombinatorka domowa
ok. dziękuję za wypowiedzi. chyba wybiorę się do logopedy. byłam niedawno na bilansie z małym, pediatra pytała czy wymawia r, ale sama słyszała, że nie, i że mówi po dziecinnemu te spółgłoski, ale nie zasugerowała, żeby iść do logopedy:O kazała tylko w rozmowie z dzieckiem wymawiać poprawnie wyrazy a nie zdrabniać:O a ja przecież normalnie mówię do synka:O