Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biuro kracja

gdzie trzeba zgłosić zmianę nazwiska?>

Polecane posty

Gość biuro kracja

teraz w sobotę wyszłam za mąż- wiem, ze musze iść wymienić dowód, ale co dalej? nie pracuję, więc w pracy nic nie musze zgłaszać, prawo jazdy, coś jeszcze?

Gość kompendium
gdzieś jeszcze?

Gość Rosomakk
Pewnie w urzędzie skarbowym.

Gość nikita7272
zamierzam zmienić nazwisko, po 9 latach od rozwodu wrócić do nawiska panienskiego - jest to decyzja administracyjna - jak mi powiedziano, więc może sie udac lub nie.. Jesli jednak się uda to gdzie powinnam to zgłosić oprócz banku, NFZ, wymiana dowodu , prawa jazdy i dowody rejestracyjnego ? jak wygląda kwestia księgi wieczystej ? muszę to zgłaszać ? w sądzie ? czy notariusz ? ile to kos ztuje ? Będę wdzięczna za podpowiedzi i odpowiedzi

Gość gość
W zmienialni nazwisk ;-)

Gość gość
Musisz chyba też zmienić w STOEN itp., jeśli masz z nimi jakieś umowy "na siebie". PS. i dlatego najlepiej po ślubie pozostać przy swoim nazwisku... Pomyślcie, ile problemów z papierkologią wówczas odpada!

Gość gość
prawo jazdy dowód osobisty paszport dowód rejestracyjny wszelkie legitymacje uprawniające do zniżek urząd skarbowy / zus / ofe CEIDG - jeśli jesteś przedsiębiorcą bank/banki odpowiednia korporacja - jeśli do takiej należysz prywatne ubezpieczenie zdrowotne/majątkowe/nnw/na życie etc. - problem z ewentualnym korzystaniem ze świadczeń, jeśli nazwisko się nie pokrywa do tego warto zmienić w takich instytucjach jak wspólnota mieszkaniowa / spółdzielnia / dostawcy mediów, bo inaczej mogą się pojawić problemy przy głosowaniu lub reklamacjach

Gość gość
u lekarzy

jesli chodzi o lekarzy to osttanio rejestrowalam sie w prywatnej przychodni do lekarza podalam z rozpedu panienskie nazwisko bo jestem miesiac po slubie i sie jeszcze nie przyzwyczailam, potem podalam pesel a pani mnie poprawila ze w systemie jest juz moje nowe nazwisko. wiec tam to sie odbywa chyba automatycznie i nie trzeba samemu nic zglaszac

Gość gość
Widocznie przez ten ostatni rok to sie zmienilo,bo ja musialam to zglosic:)

Gość gość
musisz iść do lasu albo parku i tam przybić kartkę do drzewa

Gość gość
na kafeterii