Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdgfh

Mistrzowie/nauczyciele w filmach i książkach

Polecane posty

Gość asdgfh

Hej, pomożecie mi wybrać utwory do prezentacji maturalnej? :) Mam długą listę, ale nie wiem dalej, na co się zdecydować. Temat to motyw mistrza i nauczyciela. Jakie książki i filmy na ten temat polecacie?

Gość asdgfh
Ale ten mistrz przecież nie jest wcale niczyim mistrzem...

Gość jak nie jest?
dla Małgorzaty on jest Mistrzem i nawet tak się do niego zwraca... zresztą i Wolanda można tutaj dać jako przykład mistrza - dla swojej świty jest mistrzem, o czym świadczy chociażby sposób, w jaki się do niego zwracają... Poza tym, najprostszy przykład - Biblia... i Ty maturę chcesz zdawać... :o

Gość asdgfh
Up

Młodzi gniewni Stowarzyszenie umarłych poetów Zagniewani młodociani :P:P:P

Gość spec od sztuk wenezuelskich
mistrz i małgorzata li i jedynie

Gość asdgfh
Woland może faktyczni jest mistrzem... O tym nie pomyślałam, racja. :) A z Biblii nie wiedziałabym, jakie wybrać fragmenty, za dużo tego, a przecież całej nie przeczytam.

Gość grrryyyy
Mistrz Yoda

Gość asdgfh
Mam na liście "Stowarzyszenie..." i planuję wykorzystać. A "Mistrz i Małgorzata" to beznadziejny przykład. :O Mistrz jest mistrzem tyko z nazwy. Jak już to mogłabym opisać Wolanda i jego świtę i nad tym pomyślę, ale nie przekonuje mnie to.

Gość asdgfh
"Gwiezdne wojny" rozważam, tylko że dużo by było gadania, bo jednak parę tych części jest, a czasu na prezentację jest mało. :)

Gość jak nie jest?
Autorko, ale subiektywny sposób patrzenia Małgorzaty na Mistrza jest dobrym ujęciem tematu... On sam ma siebie za nędznika, za nikogo tak naprawdę, a dla niej jest Mistrzem, ona z niego czerpie, radziłabym Ci się nad tym zastanowić... a co do Biblii, to zrobisz błąd nie nawiązując do niej... Postać Jezusa jako nauczyciela i mistrza, to podstawa w tego typu tematach. Wybierz kilka fragmentów, które opisują jak naucza, jak uczniowie decydują się za Nim podążać. Nie musisz wybierać wszystkiego, bo to by było bez sensu...

Gość jak nie jest?
radzę w takim razie raz jeszcze przeczytać Mistrza i Małgorzatę ze zrozumieniem :D Mistrz jest Mistrzem dla Małgorzaty, znikąd to się nie wzięło... Widać, że dzisiejsza młodzież nie ogarnia pewnych spraw... :o

Gość asdgfh
W sumie z tą Biblią to dobry pomysł. Nie wpadłam na to, a masz rację, że to dobra podstawa dla pracy. No tak, Małgorzata traktuje mistrza jak mistrza ;), ale nie wiem, jak to wykorzystać w temacie, jak opisać ich relację. Nie przekonuje mnie to po prostu.

Gość asdgfh
Ktoś coś jeszcze doda?

Gość z posta powyzej rozumiem
to ja tez odejde od od lini jaka sie narzuca i... zapodam film Znachor mistrz i nauczyciel zycia :P

Gość asdgfh
Jeszcze ktoś? :)

Gość rt6u7
Zaczynam żałować, że wzięłam temat z korespondencji sztuk, a nie z literatury. :( To w końcu tylko 15 minut.

Gość rt6u7
Poradźcie mi, skąd w ogóle brać literaturę przedmiotu? Polonistka mówi, że mamy wykorzystywać książki, a nie internet. Jak mam tego szukać w bibliotece? Np. jeśli chcę znaleźć coś o "Imieniu róży"? A o filmie mogą być recenzje?