Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aromatyczna kawa zawsze

Kafeteria - kącik smakoszy kawy

Polecane posty

Gość aromatyczna kawa zawsze

Tu piszemy o naszym ulubionym napoju, rodzajach kawy i sposobach jej przyrządzania. Na początek ciekawy filmik, jak spieniac mleko. Nie każdy to potrafi i nie każdy ekspres ma dyszę. dodam, że mleko tak naprawdę powinno miec ponad 3,5% białka, a więc trochę więcej niż to ze sklepu. Bariści używają innego mleka. zastanawiam się czy dodanie maleńkiej orobiny proteiny o smaku waniliowym z najwyższej jakości hydrolizatu białka, nie zepsuje smaku kawy. Kiedyś wypróbuję i opiszę tutaj. piszcie wszystko o kawie i poplotkujmy przy kawce. Tu jak spieniac mleko: www.kawatopodstawa.pl/2011/05/jak-spienic-mleko-do-kawy/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jakie gatunki kawy
Jeśli ktoś wam napisze, że kawa jest 100% Arabica, a czujecie czekoladowy posmak, to znaczy, że jest tam mieszanka Robusty. Tak oszukują producenci popularnych kaw z hipermarketów np. Jacobs. Najpopularniejsze to arabika i robusta. * Arabika jest szlachetniejszym gatunkiem, o delikatnym bardziej owocowym i kwiatowym smaku, zdecydowanie większej kwasowości i mniejszej zawartości kofeiny od robusty. Trudniej się ją uprawia. * Robusta jest mniej szlachetna, ma więcej goryczy i dwukrotnie większą zawartość kofeiny w porównaniu do arabiki. Wyraźnie wyczuwalne są nuty czekolady, winne czy np. skórki od chleba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aromatyczna kawa zawsze
A wy jak robicie kawę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aromatyczna kawa zawsze
A wy jak robicie swoją ulubiona kawę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tu reszta pije kawę marki Gala. Zasypać do garnucha,zalać wrzątkiem..gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aromatyczna kawa zawsze
Kawy nie wolno zalewac wrzątkiem, bo traci aromat. Temperatura wody powinna przy zalewaniu wynosic około 92-94 stopnie. Powinno się parzyc kawę 4 minuty. Potem z kawy wydzielają się kwasy powodujące u niektórych ból brzucha i kawa jest gorzkawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja zaopatrzylam sie ekspres marki tchibo....no i dygam co tydzien po kapsulki ,ale musze powiedziec ze mi ta kawa bardzo smakuje,no i jest dysza do spieniania mleka co mnie bardzo cieszy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×