Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iza_19_02

złamanie gałązki zielonej- złamanie rączki u dziecka

Polecane posty

Witam, właśnie wróciłam z córką z pogotowia. mała upadła niefortunnie na rączkę tak że nadłamała sobie kość.w rozpoznaniu ma napisane tak jak w temacie złamanie gałązki zielonej. czy któraś z Was się z tym spotkała?? jak długo rączka pozostanie w gipsie?? pytałam lekarza ale dowiedziałam się tylko że mam zgłosić się z małą do ortopedy dla dzieci. i on mi wyjaśni. podałam małej leki przeciw bólowe i teraz śpi.

Gość Wazonik
To złamanie bez przemieszczenia, niecałkowite. Tak jak nadłamanie giętkiej gałązki. Będzie dobrze. Gips i czas to wyleczą. :)

to najlzejszy rodzaj zlamania u dzieci. Chodzi o to, ze dzieci maja jeszcze dosc miekkie kosci, dosc 'plastyczne' stad tez porownanie do zielonej, swiezej galazki ktora mozna wyginac jak sie chce. Tego rodzaju urazy nie sa az tak grozne i szybko sie lecza, zazwyczaj nie pozostawiajac po sobie znaku. Zazdroszcze, my wczoraj worcilysmy ze zlamaniem 3 kosci srodstopia:-( niestety calkowitymi cale szczescie bez przemieszczenia.

my właśnie wróciliśmy od ortopedy. obejrzał stwierdził że faktycznie złamana. wsadził spowrotem w szynę i za 2 tyg kontrola. strasznie się z tym czuje. gdybym schowała ten stolik nic by jej nie było :( kasza współczuje