Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oskajsh

Weganizm, wegetarianizm czy coś pośrodku?

Polecane posty

Gość oskajsh

Witam, W szczegolności wegan i wegetarian. Ostatnio dowiadywałam się trochę o tych dwóch sposobach żywienia i coś mnie trzepnęło. Wegetarianie jedzą roślinki i nabiał. Weganie jedzą roślinki bez nabiału. Tak w skrócie. Przez to weganom brakuje witaminy B 12, która jest w produktach zwierzęcych a wegetarianie jedzą nabiał mleczny, który wg wcale nie ostatnich badań jest szkodliwy dla człowieka. Obie grupy mają problem. A może tak stworzyć sposób jedzenia oparty na roślinkach i jajkach. Odrzucamy za to mięso i nabiał mleczny. Przecież nawet dzikie zwierzęta od czasu do czasu jedzą jaja innych zwierząt. Oczywiście - ekologiczne. Co wy na to? Wydaje mi się, że to zdrowsza alternatywa dla tych dwóch grup. Dostarcza witaminy B12 i eliminuje skutki spożywania nabiału mlecznego. Ja to zastosowałam, ale interesuje mnie też Wasze zdanie na ten temat.

Gość zelowka
Ja nie jestem ani wegetarianka, ani weganką. Jestem osobą, która postanowiła zadbać o swoje zdrowie i ogranicza spożycie mięsa. Lubie mięso i wędliny, ale jestem w stanie się ograniczyć. Tak wiec mięsne dni mam w tygodniu dwa. wtedy jem i mięso i wszelkie jego przetwory. w pozostałe jem różne wynalazki. Na śniadania i kolacje często są to sojowe wędliny z Polsoi. Na obiady czasem również jakiś sojowy kotlecik z tofu, ale częściej warzywa strączkowe w różnych postaciach, risotto z mieszankami warzywnymi, makaron z pastami z soczewicy... Nie pijam mleka, bo mi zdecydowanie nie służy. Jajek trochę się boję, choć nowe badania podają, ze bezpieczne jest zjedzenie nawet 10 jaj w tygodniu. Jakoś nie bardzo to widzę. Jednak w dni mięsne jadam np. wątróbkę, która jest bogata w witaminy B.

Gość RQWQTWRT
to że mleko jest szkodliwe, to wymysł z kafeterii. jakiś niewielki procent ludzi ma problem z trawieniem laktozy i robią krucjatę wmawiając naiwnym, że mleko zabija. a tworzyć swoją wersję diety, to sobie możesz- nikogo to nie obchodzi i każdy ma jakieś produkty, których nie jada..

Gość 33kk
najzdrowsza dieta to rozsądna dieta. Ja jestem zdania, że powinniśmy jeść i nabiał i mięso ale oczywiście w rozsądnych ilościach. Zdrowo przyrządzone, chude, bez dużych ilości tłuszczu. Do tego dużo owoców i warzyw. To jest rozsądna dieta a nie jakieś wymysły, że same warzywa.

Gość posmaruj czymś z kwasem
"RQWQTWRT to że mleko jest szkodliwe, to wymysł z kafeterii. jakiś niewielki procent ludzi ma problem z trawieniem laktozy i robią krucjatę wmawiając naiwnym, że mleko zabija." pokaż mi ssaka, który w dorosłości pije mleko innych ssaków. czy np koty doją krowy? albo czy delfiny piją mleko suk?

Gość b12 jest w ziemi
jestes niedoinformowana :)

Gość b12 jest w ziemi
zelowka- a soja jest niezdrowa ! :)

Gość eee4
jeju, znowu zaczynacie z tym mlekiem :o. Już jest wątek na ten teamat, tam sie wypowiadajcie. Tak jak ktos napisal- w diecie powinno byc mieso i nabial i duzo warzyw, owocow. Ale oczywscie nie tluste, nie smazone, najlepiej gotowane na parze, pieczone, nisko kaloryczne, z bogatymi warzywnymi dodatkami.

Gość mo-naturalnie.blogspot.co.uk
Wegetarianizm, czy weganizm jest wyzwaniem, ale za to jakim (!!) Removing cruelty from my diet was one of the best move I ever made !! Obie grupy sa narazone na brak niektórych witamin i mineralów, lecz dla chcacego nic trudnego - dobrze przemyslana dieta wcale nie oznacza problemów ze zdrowiem. Jest wiele warzyw, owoców, nasion, które stanowia alternatywne zrodla (w szczegolnosci) zelana, magnezu, wapnia, czy witamin z grupy B. (sorki za brak pl czcionek :-)) www.mo-naturalnie.blogspot.co.uk