Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maite

maluch jest 2 tyg mlodszy niz wychodzi z OM .....

Polecane posty

Ostatnia miesiaczke. Mialam 15.09, cykle. Mam niregularne, na bank mala powstala poczatkiem pazdziernika. Niz koncem wrzesnia, teraz powinnam konczyc 22 tc a mala jest rozwinieta na 20 tc, bylam ostatnio na bardzo szczegolowym. Usg 3d i wszystko. Rozwiniete jest jak nalezy na ten 20 tc.... czy ktos tak mial? Termin porodu mi sie przeunal na 07.07....boje sie, ze przenosze ciaze....

Mój termin z OM był na 8.12 z usg wychodziło na 20.12.Córka urodziła się 22.12 i dzięki bogu żę wszystko się dobrze skończyło bo ciąża była przenoszona,wody były już jak glony zielone.Córcia się rozchorowała i na starcie miał antybiotyk.Położna powiedziała mi żę gdyby mała urodziła się dwa dni później to byłoby niedobrze

ale bylas pewna kiedy Twoje malenstwo powstalo? U mnie najprawdopodobniej owu sie przesunela.... i teraz nalegac na stary termin porodu? Ehhhhh

Gość na 100% jesteś w ciąży
ale w czym problem? Zawsze termin poczecia liczy sie od dnia ostatniej miesiaczki. U mnie np. wychodizlo 10.11, a wiem, że zapłodnienie było 23-24.11. Ciąży nie rpzenosisz, spokojnie, nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma

Skoro owulacja się przesunęła to nie bierzesz pod uwagę terminu z OM. Skoro wiesz dokładnie w którym dniu współżyłaś dodaj sobie do tego 38 tygodni plus jakieś 3-4 dni (tyle są w stanie przeczekać plemniki na owulację) Ja mam termin z OM na 30.04 ale wiem kiedy współżyłam, z usg wychodzi mi na 17 maja i zgadza się to z moimi wyliczeniami ;). Też cykle nieregularne i owulacja dużo później ;)

A w pierwszych tygodniach jak rozwijało się dziecko? Chodzi mi czy na samym początku też były takie odchyły. Np. byłaś w 7 tygodniu a pokazywało 5? Bo te początkowe USG są najbardziej miarodajne. U mnie było przesunięcie owulacji o dwa tygodnie, ale to było widoczne już na pierwszym USG. Jeżeli wtedy wszystko było tak jak powinno być to ja bym stawiała raczej na to, że dziecko jest malutkie i dlatego taki termin wychodzi.

wstyd sie przyznac, ale pierwszy raz na usg u lekarza bylam w 14 tc a z om byl to 16 tc i wymiary malucha byly na 15 tc....

Robilam test w dniu spodziewanej miesiaczki. Czyli 12.10. Zakladalam, ze dostane ja w 28dc.... a cykle. Mam rozne, 28-40dni

Test wyszedl negatywny wtedy i beta nie wskazala ciazy...

Ale to normalne bo każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Z czasem rozbieżności mogą być jeszcze większe np główka będzie miała rozmiar z 25 tygodnia a brzuszek z 27 i to nie jest powód do niepokoju. Moja córcia była malutka i cały czas wymiary miała "po tyłach" od OM .

No to wychodzi na to, że od początku dziecko jest mniejsze jak na swój wiek więc raczej owulacja się przesunęła. A co lekarz mówi? Ja z OM miałam na koniec stycznia a z pierwszego USG na 08.02 i lekarka mówiła, że maks. czekamy do ósmego.

No tak dokładnie to nie wiedziałam kiedy dzidzia się poczeła. Jak sie zdecydowaliśmy to wiadomo akcja reakcja;-)Jakieś podejrzenia miałam ale mi też wychodziło bliżej terminu z usg,dlatego też nie panikowałam jak małej się nie śpieszyło na świat.Moja gin. też mnie uspakajał że drugi termin jest bardziej wiarygodny.W dniu w którym mała się urodziła byłam w szpitalu na na obserwacje ktg, mialam robione usg,przepływy itp.Odesłano mnie do domu i powiedziano że spokojnie mogę jeszcze tydzień poczekać. No ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło,że mała zechciała w końcu wyjść sama.

bylam na usg polowkowym, bo to byl juz 21 tc skonczony , u babeczki, ktora ma sprzet. Ponoc najnowszej generacji nie u mojego lekarza, bo on lubi jak jeszcze. Z 2 lekarzy. Popatrzy na ciaze, taka konsultacja, bo mowi, ze kazdy ma inne oko.... po 40 min badania wszerz i wzdluz babeczka stwierdzila, ze mala rozwiniete ma wszystko. Prawidlowo, ale jej zdaniem i z pomiarow, wszystkie rowno wychodzily na skonczony19 tc, mala powstala pozniej, owu sie przesunela... 2 miesiace wczesniej skonczylam brac plastry evra, po anykoncepcji potrafilm nie mic okresu i 4 miesiace, bo byly torbile itp itd :'(

więc to był 21 tc skończony ale według OM, tak? Tak jak Ci pisałam dodaj sobie te 38 tygodni od daty współżycia i będzie wszystko jasne.