Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mikaaa21

tarczyca

Polecane posty

Gość mikaaa21

Może ktoś podpowie. Robiłam badanie na tarczyce,sama prywatnie,bo coś mnie zaniepokoiło,a od lekarza wyciągnąc skierowanie... Więc wynik lekko podwayższony,ale czy udać się teraz do lekarza? czy z takim minimalnym podwyższeniem nic nie zrobią? wynik miałam 5,16 norma od 0,25-5

Gość poziomka leśna
Wybrać się.Nawet najmniejsze odchyły mogą świadczyć o chorobie tarczycy.Lekarz powinien dać ci skierowanie na dodatkowe badania-ft3,ft4 i anty-TPO.Są one bardzo ważne.Radziłabym Ci nie zwlekać z zapisaniem się do endo,bo są do niego bardzo długie kolejki.Trzymaj się! :)

Gość powalona na amen
Możesz mieć niedoczynność.Jakie masz objawy,skoro zrobiłaś TSH?

Gość medus_A
koniecznie idź do dobrego endokrynologa w młodym wieku TSH powinno wynosić 1-2 trzeba zrobić USG tarczycy, badanie przeciwciał i badanie samych hormonów, ale to już zleci lekarz (chyba, że chcesz sama zrobić żeby przyspieszyć cały proces, ale to kosztuje)

Gość ellllllla
moja endo.mowila,ze ft4 ift4 robi sie kobieta tylko w ciazy

Gość eteq
ellllllla -masz głupią lekarke

Gość podniesęm choć mi ciężko
moja endo.mowila,ze ft4 ift4 robi sie kobieta tylko w ciazy v bzdura kazdy endokrynolog robi kompleksowe badania laczie z anty a uczula kazda pacjentke, ze jesli zajdzie w ciaze powinna poddac sie jak njaszybciej ponownym badaniom niedoczynnosc i ciaza to :)

Gość medus_A
endokrynolodzy, którzy przyjmują na NFZ najczęściej nie zlecają wszystkich potrzebnych badań, bo zwyczajnie nie ma na to kasy, zwykle polegają tylko na TSH, a to błąd jeżeli masz takie możliwości finansowe, to polecam leczenie prywatnie, albo powiedzenie lekarzowi, że jesteś gotowa zrobić dodatkowe badania we własnym zakresie, niech tylko mówi, które

Gość mikaaa21
Dziękuję za odpowiedzi. I muszę się wybrać.Zrobiłam badania,bo od dłuższego czasu,chodzę osłabiona,serce mi coraz częściej szybciej bije,na nic nie mam chęci,mam jakieś zawroty głowy,problemy ze snem. A to jeszcze sobie to dodatkowe zrobię badania. Jeszcze raz dziękuję

Gość medus_A
bardzo polecam uważny wybór endokrynologa, bo właściwe leczenie niedoczynności przynosi ogromną ulgę, a marne potrafi strasznie uprzykrzyć życie powodzenia :)

medus_A v nie wiem jak to jest wszedzie ale jestem pod stala opieka endolrynologa i przynajmniej dwa razy do roku dostaję skierowania laczie z usg wszystko na fundusz :)

właściwe leczenie zawsze powinno przynosic wymierne skutki mierzone dobrym samopoczuciem czego Wam i sobie zycze :)

Gość medus_A
to wpisz swojego endo do jakiegoś serwisu polecanych lekarzy :) ja mieszkam pod Warszawą, leczę się w Warszawie i niestety musiałam się przerzucić na leczenie prywatne, bo na NFZ to była jakaś pomyłka zresztą sami lekarze przyznawali, że po prostu nie mogą wypisać dodatkowych skierowań

Gość jkikoojbjk
jkjbk

Gość medus_A
no i czas oczekiwania na wizytę to było około 6-8 miesięcy...

Gość poziomka leśna
Oj potrafi ten mały narząd dać w kość.Potrafi,dlatego nie warto lekceważyć hormonów.Moja siostra jako dziecko miała niedo,z którym lekarz nic nie zrobił.Dziś ma 23 lata i 150 wzrostu.Podobnie ja-158.Za to druga siostra poziom hormonów całe życie ma OK,a wzrost 178.Nie olewajcie sprawy,nie warto!

to lekarze, ktorych nie trzeba reklamowac :) i uwierz, nie traktuja pacjenta przedmiotowo i hurtem

Gość TSH 5,16 to nie jest lekko
podwyższone TSH ,to jest ewidentna NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, którą należy LECZYĆ!

Gość chochla do zupy
Bez przesady.Ja mam 5,8 i endokryn. powiedział,że jest nawet OK. :O

Gość medus_A
a czujesz się OK?

To zmien lekarza bo to idiota jakis,ok? A czujesz sie dobrze ,masz jakies objawy niedoczynnosci bo niestety twoje wyniki wskazuja na ewidentna niedovzynnosc

Gość mikaaa21
Jeszcze raz dziękuję i na pewno pójdę prywatnie,bo nie będę czekać pół roku na wizytę. Jutro idę te dodatkowe badania zrobić i umówić się na prywatną wizytę.Nie ma na co czekać,bo już oddawna czuję się źle,szkoda,że wcześniej nie poszłam na badania. Wiesz lekko nie lekko,miałam podane granicę od-do w moim laboratorium,a wiadomo każdy ma inne pomiary.jeszcze wolałam zapytać.

Gość medus_A
mikaaa, ja też za późno poszłam i zmarnowałam sobie kilka lat życia - byłam flakiem nez energii i ochoty do niczego i wypadła mi ponad połowa włosów, bardzo też utyłam gdy zaczęłam brać hormony to wszystko zaczęło powoli mijać szkoda, że w tamtych czasach nie było internetu...

Gość chochla do zupy
Objawy niby mam,ale nie ma kto się mną zająć,bo mam w mieście tylko jednego endo.Nawet do prywatnego nie mogę pójść,bo nikt tu nie przyjmuje.Jazda do innego miasta też nie wchodzi w grę,bo zwyczajnie nie mam na to czasu.

Gość medus_A
no to marnie :( możesz spróbować powtórzyć badania za jakiś czas, być może wyniki będą bardziej jednoznaczne lepiej w zimie, niż latem, bo w zimie zapotrzebowanie na hormony tarczycy wzrasta podobno

Gość chochla do zupy
Ci wszyscy lekarze,ich badania,kolejki,to nie na moje nerwy.Może kiedyś powtórzę TSH,ale coś czuję,że nie prędko. :P

Gość DO chcochla
to lepiej byś znalazła czas zanim niedoczynność wykończy Cię niedoczynność tarczycy to niestety nie katar:O

Gość chochla do zupy
Niedo nie wyrządzi wielkich szkód w moim organizmie,także pozwolę sobie odłożyć wizyty u lekarzy na kiedy indziej...

Gość DO chochla
Ty serio piszesz? czy naprawdę jesteś taką ignorantką w temacie?:O

Gość medus_A
też myślę, że to marne podejście :( no ale każdy ma prawo do decydowania o własnym zdrowiu w necie jest masa informacji, można bez problemu znaleźć opisy stanu, do jakiego może doprowadzić nieleczona niedoczynność a niedoczynność potrafi jednak wyrządzić wielkie szkody w organizmie, wbrew temu, co pisze chochla :(