Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powod do zmartwien?

dwulatek NIC nie mowi, czy nalezy sie martwic?

Polecane posty

Gość nikogo nie trzeba odwiedzać:)
jejku jakie mądre jesteście. dziecko ma prawo nie mówić ani słowa do 3-roku zycia!!! każdy lekarz Wam to powiem. jeżeli wszystko rozumie, jest "obecny", rezolutny i widać że kontaktuje to brak mowy nie jest niczym niepokojącym. po drugie kafeteria ma to do siebie że tutaj dzieci zaczynają mówić jak już się rodzą i w chwili wyjścia na świat mówią: dzień dobry wszystkim , jestem krzysio, kasia czy inaczej:)

Gość powod do zmartwien?
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Zrozumcie, gdyby chłopczyk mówił chociaż jakieś sylaby, nawet nieświadomie - to nikt by nie widział problemu. ALE ON NAWET POJEDYNCZYCH SYLAB NIE MÓWI. Co do sytuacji w domu - mama z nim jest, bo nie pracuje, dużo do niego mówi. Ma też 2 starszego rodzenstwa (10 i 17 lat), które do niego mówią. Natomiast matka i ojciec mówią, że znają przypadki, że do 4 roku życia dziecko nie mówiło, a potem było ok, wiec nie będą chodzić po lekarzach i złoszczą się na takie rady, aczkolwiek martwią się i bardzo wyczekują, aż mały zacznie mówić, ale jest to tak jakby temat tabu. Co do sytuacji w domu, to nie jest bity, czasem dostanie klapsa, jak coś odwali - np. ostatnio udusił kilka kurczaków - to klapa dostał ale nie żeby boleśnie. Kochają go, bo to wyczekiwane wspólne dziecko (poprzednie są z innego małżenstwa, nieudanego, a te chłopczyk to ich wspólne, wyczekiwane dziecko). Zastanawiam się, czy nie bez znaczenia jest wiek jego matki - 39 lat.

Gość mama dwójki dzieciaczków
a może matka ma mało czasu dla niego? Piszesz że ma kurczaki, pewnie jeszcze jakiś przychówek i mnóstwo pracy przy tym a aparat mowy dziecko ćwiczy praktycznie od urodzenia, czyli jak przez pierwsze parę miesięcy życia ma mało uwagi rodziców to i cały proces może się opóźnić.

Gość mama dwójki dzieciaczków
a gaworzył? Bo niemowlęta do jakiegoś czasu też powinny zacząć gaworzyć. Brak gaworzenia już jest powodem do zmartwień.

Gość kinokia
Autorko, sprawdź oczywiście dla pewności u lekarza, co jest, ale nie martw się tak. Ja mam ten sam problem z synem - ma prawie 3 latka i właściwie to jeszcze mową się nie porozumiewa. Wymawia po swojemu jakieś tam wyrazy, ale tak jak się z nim komunikujesz, czy ktoś z nim jest, to nie rozmawia. Byłam u lekarzy, u logopedy, każą na razie się nie martwić. Do 3 lat ma prawo występować taki problem. Ważne jest, żeby występowała mowa bierna - czyli rozumienie, co się mówi, pokazywanie gestem, jakąś sylabą, gaworzeniem, jakimiś głoskami.