Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulina9612

Przedsiębiorczyni na zasiłku macierzyńskim

Polecane posty

Gość paulina9612

Witam, Chciałabym się o coś poradzić (zapytać). Otóż od sierpnia ubiegłego roku prowadzę działalność gospodarczą. Jest to działalność legalna i legalna będzie. Mam problem. Od rozpoczęcia tej działalności nie zgłaszałam się do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego. Zgłosiłam się dopiero teraz od nowego roku 2013. Jestem w 5-tym miesiącu ciąży. Czy jest jakaś szansa, abym w momencie porodu (czyli lipiec) mogła przejść na jakiś "sensowny" zasiłek macierzyński? Słyszałam i czytałam kiedyś, że kobiety zakładały fikcyjne działalności gospodarcze na m-c przed rozwiązaniem, zapłaciły mega dużą jedną składkę chorobowego i przez 5 miesięcy godnie sobie żyły za ponad 6 tys. zł miesięcznie. U mnie jest pewna różnica, bo ja mam działalność legalną i zakładając ją nie miałam w planach ciąży. A teraz chciałabym jako przedsiębiorca przejść na taki zasiłek. Tym bardziej, że się należy. Póki co płacę te najniższe składki. Ale jeśli byłaby szansa, abym zapłaciła jedną dużą i miała również kilka tysięcy zasiłku, to chciałabym uczciwie z tego skorzystać. Proszę o porady.

Gość komentarz do agusia md
Dziewczyno - jak nie potrafisz udzielać rad to w ogóle nic nie pisz i nie obrażaj innych, po co wchodzisz na to forum w takim razie - żeby ubliżać? Do Paulina9612 - Też słyszałam o takich zasiłkach macierzyńskich. Bardzo możliwe, że uda Ci się coś z tym wywalczyć, ale ja nic dokładnie na ten temat nie wiem, pewnie trzeba by było się zapytać jakiegoś księgowego albo kogoś kto prowadzi biuro rachunkowe. A może nawet prawnika.