Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Renata88

Plamienia od 6 tyg ciąży ... ;(

Polecane posty

Gość Renata88

Hej obecnie jestem w 8 tyg ciąży. Do 6 tyg wszystko przebiegało świetnie, dopóki pewnego wieczoru nie dostałam plamienia. Nie zbagatelizowałam tego i jeszcze tego samego wieczoru pojechałam z narzeczonym na izbę przyjęć. Potrzymali mnie w szpitalu do rana i wypisali. Wykułam luteinę (2*2) i do domu. Jeszcze tego samego dnia wieczorem dostałam krwawienia (2łyżki stołowe). Przerażona pojechałam znów na izbę przyjęć. Tym razem lekarze trzymali mnie 3 dni w szpitalu podając duphaston 3*dziennie i nospę. Po dwóch dniach wszystko wróciło do normy. Zostałam wypisana do domu. Brałam zgodnie z zaleceniami lekarza duphaston 3*dziennie. Przedwczoraj znów plamienie. Poszłam prywatnie do lekarza. Powiedział że to kosmówka się wydala i że to normalne. Przepisał mi luteinę 2*2. Biorę. Ale plamienie nadal występuje. Tak w kratkę. Raz plamię, drugiego dnia nie. Nie narzekam na samopoczucie, nie mam bóli, tylko takie delikatne typowo ciążowe. Poszłąm na zwolnienie lekarskie, dużo leżę odpoczywam i coraz częściej się martwię. Ech kobietko co Wy na to.. Nik nie zrozumie mnie tak jak druga kobieta. Pomocyyy! :(

Gość Renata88
Jest tak ktoś?? :(

Gość nie wiem, czy dobrze
zrozumiałam- nie bierzesz duphastonu czy luteiny cały czas?

Gość Leżeć i leki
na podtrzymanie, nic więcej się zrobić nie da. Jeśli ciąża jest silna to się utrzyma-jeśli nie-nawet lekarz nic nie zaradzi. Sama plamiłam/krwawiła na początku ciąży i wiele się wyleżałam.

ja plamilam od 6 tc. dostalam duphaston 2 razy dziennie i oszczedzac sie. w 12 tc odstawilam juz bo tak zalecil lekarz. obecnie jestem w 16 i z malenstwem wszystko jest w najlpeszym porzadku. nie martw sie na zapas wszystko bedzie dobrze :) zycze powodzenia :)

Gość bierz luteine 3x dziennie
po 2 tabletki, leż i będzie dobrze

Gość Renata88
Teraz jak byłam w toalecie to zauważyłam kawałeczek kosmówki na papierze toaletowym. Od ostatniej wizyty biorę luteinę 2 rano i 2 wieczorem. Tak to czuję się dobrze. Też tak miałyście? I jak z dzieckiem dziewczyny powyżej która pisze, że "Sama plamiłam/krwawiła na początku ciąży i wiele się wyleżałam."?

Gość akurat Zakłopotanej
autorko to nie słuchaj :P jeszcze usg nie miałam żadnego a wie ze z malenstwem jest w porządku - to chyba tylko jej intuicja mowi hahaha

ja slyszalam ze duphaston lepszy jak luteina. Wiem bo majac w domu luteine lekarz przepisal mi duphaston na co mowie czy jest koniecznosc wykupienia skoro teoretyczny zamiennik mam w domu. odpowiedzial tylko tyle ze duphaston mimo iz jest duzo drozszy to jest znacznie lepszy od luteiny gdyz poza progesteronem posiada rowniez substancje ''wzmacnijace'' a ktorych luteina jest pozbwiona zupelnie

nie mialam zadnego usg ? ciekae bo juz 3 zdjecia w domu leza ;) mowilam ci juz lecz sie bo twoje zachowanie swiadczy tylko o braku jakiegokolwiek poziomu inteligencji a takze kultury wlazac z butami w moje zycie prywatne i sledzac moje poczynania w trakcie ciazy. najwidoczniej zal ci dupe sciska bo wygladasz mi na wieloletnia staraczke bez owocnych efektow

powinnaś bezwzgędnie brać duphaston ( 3x1) lub luteinę CAŁY czas przynajmniej do 16 tc, no i dużo leżeć i nie przerywaj brania leków pod żadnym pozorem, bo możesz mieć niski progesteron, a wtedy bez leków ciąży nie donosisz

Gość Renata88
Dziewczyny jesteśmy tu żeby sobie pomagać, wpsierać. Ciiichooo!!! ;)

Gość Renata88
Najgorsze jest to że każdy lekarz mówi inaczej. Jeden przepisuje duphaston, drugi luteinę. Nie wiadomo którego słuchać...

Gość iukss s s
Nie martw się poprostu przyjmuj lekarstwa zgodnie z zaleceniami lekarza, ja sądze że duphaston jest lepszy i silniejszy ale nie jestem lekarzem, czasem w razie potrzeby należy przyjmować duphaston i luteinę dopochwową, jeżeli zarodek jest zdrowy to lekarstwa na pewno pomogą a jeżeli ma wady to niestety nic nie pomoże, ty ze swojej strony możesz jedynie przyjmować lekarstwa i dużo leżeć. Często na początku zanim się zagniezdzi zarodek są plamienia w ciąży ale to minie w drugim trymestrze i z takiuchplamiących pączątków rodzą się zdrowe dzieci, nie martw się tylko odpoczywaj, będzie dobrze

Gość Leżeć i leki
Ja stosowałam luteine na podtrzymanie 2x dziennie, ciąża się utrzymała i z małym ok.

ok ok nie ma sie co klocic przez bezmozgi :D no nie wiem moze poradz sie innego lekarza co ci powie czy luteina czy duphaston ? ja tylko cytuje to co powiedzial moj pierwszy ginekolog ze niby duphaston lepszy. teraz u stalego lekarza prowadzacego rowniez dostalam kolejne recepty na duphaston z opinia ze jest ''lepszy'' :/

i jak juz mowilam wczesniej ja btalam od 6 do 12tc potem kazal mi odstawic bo plamienie ustalo i do teraz wszystko jest ok zero plamien :)

zarówno luteina jak i duphaston to jest praktycznie to samo, z tym że duphaston jest syntetyczny, ale faktycznie podobno zdcydowanie lepszy, w każdym razie powinnaś bezwzglednie brać jedno albo drugie

lykaj dodatkowo kwas foliowy. ja od pocztaku bralam po jednej tabletce i dluuugo dlugo przed ciaza ta sama dawke. dodatkowo owoce (mi lekarz polecil kiwi gdyz ma duuuzo witamin :)

Gość Renata88
Łykam dodatkowo raz dziennie zestw witamin dla kobiet w ciąży prenatal femina, w którym jest już kwas foliowy. Pytałm gina czy brać dodatkowo jeszcze folok-odradził. Ciża przebiega prawidłowo, widziałam dwa razy bijące serduszko, wszystko ok. Mam nadzieję że te plamienia ustatną. Za dwa m-ce biorę ślub, zmieniam z narzeczonym mieszkanie. Dzidzi to wszystko przyśpieszyło, teraz nie może się tak poprostu wycofać. ;)Mój facet tak bardzo chce tego dziecka..

Gość Zakłopota może lepiej
zajmij się ruchami dziecka w 16 tc w okolicach pępka hahaha a nie doradzaniem innym co i jak i kiedy powinni brać bo póki co ty na tym forum jesteś bezmózgiem debilko ! Kolejny 19-to letni matoł co rozumy pozjadał napisał na innym temacie że wpadł ale tutaj długo przed ciążą kwas foliowy łykała, schizofrenia jest dziedziczna módl się zeby twój bękart jej nie miał !

Grunt to pozytywne myslenie pamietaj a stres dodatkowo szkodzi malenstwu wiec glowa do gory wszystko bedzie ok oszczedzaj sie, nie kap w goracej wodzie, zdrowo sie odzywiaj, nie nos nic ciezkiego po prostu dbaj o siebie :)

bralam wczesniej kwas foliowy z zalecenia lekarza ktory twierdzi iz KAZDA kobieta biorac pigulki w razie wu powinna stosowac kwas foliowy. to moim zdaniem logiczne ale jak widac nie dla kazdego

Gość mgda_21
Ja jestem po dwóch poronieniach...przed każdym było plamienie, teraz jestem w ciązy po raz trzeci, boję się plamienia bo wiem co znowu mnie czeka;/

Gość Renata88
Mówią że ciąża to nie choroba, też tak mówiłam ale gdy zaczęły ię plamienia z dnia na dzień coraz bardziej traktuję siebie jak jajko.

Gość Renata88
Dzięki dziewczyny :)

renata - mi sie zaczely plamienia jak u ciebie w 6 tygodniu ciazy i niestety sie nie udalo. ale powiem ci ze u mnie od razu czulam ze cos sie dzieje i jakby ze mnie wyplywa. jechalam samo hodem do domu i myslalam ze jak wysiade to zobacze caly fotel we krwi a tam nic dwie kropki na majtkach. Ale ja czulam ze cos sie dzieje, takie jakby skurcze, ucisk, nie moglam spac - poronilam. jezeli czujesz sie dobrze i nic cie nie boli to takie plamienia moga sie zdarzac i lekarze traktuja je nawet jako normalne. Nie chcialam cie martwic tym postem tylko wesprzec, ze jakby cos mialo sie dziac to pewnie juz bys to inaczej odczuwala. pozdrawiam i zycze zdrowego pieknego dzidziusia,