Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tylkoo pytamm

do kobiet z przepukliną rozworu przełykowego

Polecane posty

Gość tylkoo pytamm

Witam, mam nadzieję, że są tu panie, które mi pomogą. Mam wyżej wspomianą przepuklinę a myślimy z mężem coraz częściej o dziecku. Daje mi ona pewne objawy - bóle żołądka, mdłości. Biorę leki - inhibitory pompy protonowej, gdy tylko je odstawie na nawet 3 dni ból żołądka jest okropny. Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Czy ciąża jakoś wpłynęła na Wasze zdrowie, dolegliwości stały sie bardziej uciążliwe? I co z lekami? Trzeba je było odstawić na czas ciąży całkowicie? czy może jakiś mniej szkodliwy dla dziecka zamiennik?

Gość tylkoo pytamm
nikt nie odpowie?

hej, ja mam po operacji od kilku lat przepuklinę przełykowo - wślizgową, ciąża nasila objawy, jednak nie ma przeciwwskazań do brania leków, ja muszę brać leki codziennie (czasem nawet drugą dawkę wieczorem) i nawet nie wyobrażałam sobie że mogłabym ich nie brać zgodnie z oznaczeniem wpływu na płód te leki mają symbol B, czyli są w miarę bezpieczne

Gość tylkoo pytamm
jaheira - dziękuję za odpowiedź. A jaki lek bierzesz? ja biorę emanerę - podobno jeden z najlepszych i faktycznie mi bardzo pomaga. tez nie wyobrażam sobie odstawienia leków bo zaraz wraca ból żołądka (ostatnio aż na pogotowie musiałam jechać). A jakie są Twoje dolegliwości? i czy bardzo sie nasiliły? tzn czy utrudniły ci codzienne życie?

Gość upupupupupupupupu
upup

biorę helicid, wymiennie z polprazolem ja mam zgagę, ale taką własnie z ogromnym bólem brzucha połączoną, dodatkowo niestety mi sie ulewa (fachowo to się nazywa zarzucanie treści żołądka), kolkę, gromadzenie gazów w żołądku (taki balonik sie robię) nie przerywałam brania leków w ciąży więc objawy tez nie były nasilone, jedynie musiałam spac wyżej, żeby mi sie własnie nie ulewało (ale to bardziej tez wynikało z tego, że jadłam np o 21, czego normalnie nie robię, w ciąży tez miaa;lm smaki na czosnek i ostre, a to przy takich dolegliwościach dodatkowo potęguje objawy generalnie nie wiem jak jest z esomeprazolem, ale omeprazol nie szkodzi kobietom w ciązy i nie wpływa na płód (ze względu na mój stan zdrowia miałam zespół prowadzący ciąże -kardio, endo i gino więc wszystkie leki były konsultowane i zatwierdzane "komisyjnie") nic się nie martw, ten rodzaj dolegliwości nie uprzykrzy CI zycia w ciąży :) zycze powodzenia w staraniach i wszystkiego dobrego ps. a nie możesz tego laparoskopowo usunąć? ja niestety nie mogę, bo u mnie to grubsza sprawa, ale jeśli masz tylko przepuklinę, to jest to raczej forma zabiegu

Gość MartaMich
Witam serdecznie, Ja dowiedziałam się, że mam przepuklinę r.p rok po porodzie.. Wcześniej miałam uczucie pełności w żołądku ale było to tylko, że tak powiem upierdliwe ;) Lekarz podejrzewa, że ciąża mogła pogłębić moje dolegliwości więc trudno powiedzieć jak to będzie w Twoim przypadku..ale bądź dobrej myśli :) Może operacja przed planowaną ciążą?

Gość miadhsddsdsds
dokladnie macie przepukline rozworu przelykowego przepony?

Gość miadhsddsdsds
bo ja tez mam. mialam gastroskopie. wykryto mi przepukline i nadzerke. i bakterie helicobacter. pralam propazol. a czy np. praca w miejscu gdzie starszny zapach moglo powodowac wieksze bóle?

Gość miadhsddsdsds
az 2 razy mialam takie bolesci brzucha ze wyladowalam na ibie przyjec w szpitalu. uczucie jakby ktos mi jelita skrecil. ale dostalam cos dozylnie i przeszlo.

nie wiem jak jest z zapachem niestety bo pracuję na uczelni, na pewno stres nie wpływa pozytywnie na takie dolegliwości, choć ja z doświadczenia wiem ze u mnie najgorzej działa jak zjem wieczorem albo jak zjem niektóre produkty (np czosnek, białe pieczywo) a helicobaktera wyleczyłas?

Gość miadhsddsdsds
bralam na to jakis lek. ale juz nie poszlam na kolejne badanie. sprawdzic czy jej nie ma. nie moge jesc, cebuli, czosnku- bo mnie rozsadza po nich.

zrób sobie test oddechowy albo z krwi na Helicobaktera, nie musisz robić gastroskopii żeby potwierdzić wyleczenie :)

Gość miadhsddsdsds
aha. teraz juz mnie zoladek nie boli. jak pracowalam w poprzedniej pracy gdzie byl ten " zapach". non stop bóle. i non stop biegunka.

Gość MartaMich
Ja generalnie jestem na etapie "zaleczenia" lekami i dietą :), teraz nie biorę już nic ale przez miesiąc było naprawdę kiepsko, nie mogłam praktycznie jeść i pić..Schudłam wtedy 7 kg. Początkowo podejrzewano u mnie zapalenie mięśni międzyżebrowych i osobno problemy żołądkowe, gastroskopia wykryła p.r.p i refluks..

szczęściary, ja to juz na tych lekach dożywotnio chyba że coś się w chirurgi w naszym kraju poprawi... powodzenia i oby jak najmniej dolegliwości :)

Gość tylkoo pytamm
Dziękuję za odpowiedzi :) Byłam z tym u chirurga i on mi powiedział, że operację może mi zrobić ale nie gwarantuje poprawy więc nie ma mnie co męczyć bo przepuklina jest niewielka i w sumie to on by mi odradzał na razie operację. Póki co to dolegliwości nie są jakieś baaardzo uciążliwe o ile leki przyjmuję oczywiście i ciekawa byłam jak to z nimi w ciąży i czy dolegliwości się nasilają. moim problemem są mdłości ale to tez na tle nerwowym.

Ja o przepuklinie wiem od zeszłego roku, dodatkowo wyszła mi w teście Helicobacter i stan zapalny żołądka, lekarz odesłał mnie z wynikiem do lekarki rodzinnej która uparła się, ze nie będzie mi dawać antybiotyków na Helico i pasła tylko IPP pomimo tego, że mówiłam jej, że nie przynoszą pożądanych skutków, a ta tylko coraz to innych firm, a Helico leczyć nie będzie, w końcu tak to się przeciągało, że miałam iść na wizytę zażądać antybiotyku ale dowiedziałam się, ze jestem w ciąży, od kiedy jestem w ciąży czuję się super - żołądek nie boli, zgagę miewam bardzo rzadko i o dziwo na złagodzenie jej pomaga mi rozgryzanie tabletek z wapnem, przed ciążą praktycznie nic na mnie nie działało.

Gość gość
Witam, czy karmiąc piersią można brać IPP? Proszę o odpowiedź

Gość gość
heej ja mam duza przepukline rozworu przelykowego i jestem w 22 tyg ciazy. chcialabym sie dowiedziec jak wyglada porod , czy musze miec cesarskie ciecie czy moge rodzic naturalnie ?

Gość goosc
heej ja mam duza przepukline rozworu przelykowego i jestem w 22 tyg ciazy. chcialabym sie dowiedziec jak wyglada porod , czy musze miec cesarskie ciecie czy moge rodzic naturalnie ?

Gość p27
Witam. Cierpie na przepukline rozworu przelykowego od 2och lat. Praca I choroby corci doprowadzily mnie do takiego stanu ze umieralam co noc przez 2 mc poki nie zronilam gastroskopii. Na niej dowiedzialam sie o przepuklinie i zolciowym zapaleniu blony sluzowej zoladka. Potem leki controloc I diets przez 2 mc I nie pilam kawy ani alkoholu przez 6 mc. Jakos sie uspokoilo. Teraz jestem w ciazy 24 tydz I od 2mc meczy mnie zoladek. Jedynie rennie moge brac I siemie pic. Bol okropny wrecz nie do wytrzymania. Lapie byle kiedy I trzyma caly dzien luv kilka godzin meczy. Nie wiem co robic. Marteie sie o dziecko. Boje porodu. He's jakis cudowny sposob by sie pozbyc tego bolu?

Gość gość
Od aptekarza z rodziny wiem ze omeprazol prazol itd inhibitory pompy protonowej zwiekszaja ryzyko raka. Nie wiem jak zyc Co jakis czas to bralam. Odstawie kawe. Pod koniec ciazy chcialo mi sie caly czas zygac zgaga nie jadlabym nic bez polprazolu

Gość gość
Boli mnie w nocy zoladek nie moge spac jem wtedy garsc orzechow lub pije wode ale i tak nie moge spac Jestem szczupla przez to caly czas