Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość saiqq

Jak to jest z wychowawczym ?????

Polecane posty

Gość saiqq

Najpierw są 2 lata wych.płatnego a potem 3 bezpłatny?? (dostałam od pracodawcy na 3lata) I zastanawiam się czy jak kończąc drugi rok płatnego wych. ( o ile jest) urodzę dziecko to przysługuje mi płatny macierzyński czy tylko przysługuje on kobietom,które urodzą dziecko na płatnym wychowawcczym?

Gość puszek okruszekkkk
wychowawczy jest platny zaleznie od dochodow nie przekraczajacych 504 zl na osobe . Jesli zaszlabys w ciaze , musialabys wrocic do pracy potem na l4 a potem na macierzynski

Gość saiqq
Ale jak mam wrócić do pracy do pracy skoro jestem na wychowawczym? Nie miałabym z kim przez ciąże zostawić dziecka

Gość dssdfdsqdswsqw
tak przysługuje Ci, zawieszasz wtedy wychowawczy i wracasz do pracy i tego samego dnia mozesz dać zwolnienie lekarskie i jak urodzisz przechodzisz na macierzyński.

Gość A jak np. nie pojdę do pracy
tylko pozostanę dalej na wychowawczym? mozna tak?

Gość xzxz
możesz być na wychowawczym w drugiej ciąży ale wówczas nie dostaniesz żadnego l4, bo na wychowawczym nie przysługuje.

Gość nie można
Wychowawczy jest bezpłatny,a jeśli dostajesz pieniądze to z opieki społecznej 400zł i to nie jest dochód a zasiłek. Tak jak wcześniej tłumaczono-składasz wniosek o zawieszenie wychowawczego,a w dniu w którym powinnaś wrócić do pracy dajesz l4.

Gość xzxz
Nie o zawieszenie a o przerwanie urlopu wych. w związku z powrotem do pracy

Gość Aha rozumiemmm
Ale jak np. powiedzmy,że zostanę na wychowawczym (tak dostaję zasiłek 400zł) i na nim urodzę dziecko,to dostanę potem płatny macierzyński i potem wycho. czy nie??

Gość elaelżbieta
Nie musisz wcale rezygnować z wychowawczego, by po drugim porodzie skorzystać z macierzyńskiego, ale nie będzie to urlop ale zasiłek macierzyński, który będzie tak samo płatny jak urlop macierzyński, ale przez okres o 2 tygodnie krótszy, czyli nie przerywasz wychowawczego ale masz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Jeżeli w trakcie pobierania zasiłku macierzyńskiego mijałby termin, na który pracodawca przyznał Ci wychowawczy, to automatycznie z zasiłku przechodzisz na urlop macierzyński i jest on wtedy w tym pełnym wymiarze. Wszystko do sprawdzenia na stronie ZUS. To czy wychowawczy jest płatny czy nie nie ma nic do rzeczy. Druga opcja- przerywasz wychowawczy, pierwszego dnia przynosisz L4, pobierasz zasiłek chorobowy, potem idziesz na urlop macierzyński. To rozwiązanie jest kontrowersyjne- narażasz się pracodawcy, który np. w związku z twoim powrotem zwolnił kogoś na zastępstwo (no chyba że dogadujesz się z pracodawcą) i jesteś na celowniku ZUSu i masz ogromne szanse na kontrolę zasadności zwolnienia, a takie kontrole kobietom w ciąży niestety się zdarzają.

Gość xzxz
dostaniesz potem zasiłek macierzyński po urodzeniu dziecka. Co do wychowawczego to możesz go mieć albo na jedno albo na drugie dziecko. Na oboje naraz nie da razy.

Nosz kurde :o czy wy nie potraficie mieć dzieci bez wyłudzania kasy skąd sie da :o najlepiej żeby wam jeszcze płacić podwójny wychowawczy, kasę za L4 i macierzyński jeszcze na to wszystko :o jak mnie wkurwiają takie cwane osoby dosłownie słów brak :o

Gość elaelżbieta
Numer na infolinię ZUS 225601600. Tam rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości. Ja dzwoniłam do pobliskiego oddziału, ale telefon został odebrany dopiero po którejś próbie, a pani po drugiej stronie, która powinna być zorientowana wiedziała mniej niż ja i jeszcze wprowadziła mnie w błąd. Przy rezygnacji z wych. i pójściu na L4 może pojawić się jeszcze problem badań kontrolnych, na które może skierować Cię pracodawca, jeżeli przed porodem byłaś na dłuższym zwolnieniu lekarskim. Zastanów się czy potrzebne są Ci te komplikacje dla 2 tygodni dłuższego macierzyńskiego i kilku tygodni zwolnienia lekarskiego.

Gość oj tammmm przesadzasz
KIngaStefankaFanka jakie wyłudzanie ? jak pracuje to L4 ,miecierzyński i wychowawczy sie należy jak psu buda.

Gość Aha rozumiemmm
poprzedniczo-zachowaj krytykę dla siebie proszę:) Mam malutkie dziecko,planuję właśnie na wych.mieć drugie,żeby po pierwsze razem się chowały, a po drugie-więcej dzieci nie planuję,chcę dwójkę i wychować jedno przy drugim i iść do pracy, nie chcę teraz dziecka ap następnę dopiero za 5 czy więcej lat..

Gość elaelżbieta
KIngaStefankaFanka- autorka nie pyta Cię o zdanie, a o aspekty prawne i tego dotyczy temat. Zresztą sama zaznaczyła, że wolałaby nie wracać do pracy, a normalnie po porodzi skorzystać z macierzyńskiego, który jej sie należy.

Gość Aha rozumiemmm
Raczej odpada powrót do pracy - pracodawcy nie cierpię .. :/ brr Zostanę na wych. i z dzień porodu należy się mi normalnie macierzyński tak? :)

Gość elaelżbieta
Tak, ale tak jak zaznaczyłam zasiłek macierzyński a nie urlop (choć kwota taka sama) i przez okres 2 tygodnie krótszy.

Gość elaelżbieta
Zaznaczam, że nie jestem pracownikiem ZUS ani działu kadr, więc dla pewności zadzwoń sobie na infolinię, którą podałam lub upewnij się na stronie ZUS. Ja przerabiałam to samo, ale wiadomo, że mimo wszystko forum internetowe nie jest wiarygodnym źródłem ;-)

Gość Aha rozumiemmm
Oj tak 2 tygodnie:) Dziękuje z odp.:) A potem wychowawczy mogę noramlnie na drugie dziecko wziąć?

Gość do pancernaa
wal sie na ryj :D :D :D

Gość elaelżbieta
Tak, potem normalnie wychowawczy na drugie dziecko, ale np. jeżeli wychowawczy masz do lipca 2014, w styczniu 2014 kończy Ci się zasiłek macierzyński na drugie dziecko, to CHYBA możesz kontynuować ten wychowawczy na pierwsze, a potem przejść na wychowawczy na drugie, oczywiście maksymalnie aż drugie skończy 4 lata. To wszystko dotyczy obecnego stanu prawnego, po wprowadzeniu zmian w długości macierzyńskiego i jakiś zmian w wychowawczym może to ulec zmianie.

Gość głupie baby
jak dziewczyna pracuje i jej sie należy to po co głupio komentujecie ?

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhhh
KIngaStefankaFanka rusz dupe do pracy to tez będziesz miała prawo do L4 , macierzyńskiego itd