Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dooooominikaa

"The Element of One" jest na sali ? mam pare pytan

Polecane posty

Gość Dooooominikaa

Z tego co się orientuje od paru lat mieszkasz w Niemczech, powiedz mi jakie sa minimalne stawki tam dla zatrudnionych na zwyklych pracowniczych stanowiskach. 2 Czy znasz dobrze jezyk niemiecki , czy bez jezyka dla rade znalezc prace ?

Gość q309trhjet
A co mu chcesz laskę zrobić ?

Gość Dooooominikaa
laske to moze nie,ale obciągne odbytem

Gość Dooooominikaa
Ale jesteś żałosny

1. Zarobki zaczynają się od 800euro/rękę i to jest praktycznie taka niska płaca dla ludzi bez wykształcenia i bez znajomości dobrze języka Niemieckiego. Jeśli przykładowo Ty zarabiasz 800 i Twój chłopak 800 to macie razem 1600euro a za to już możecie wynająć mieszkanie za 700euro w miarę czyste ładne i przytulne a resztę macie na życie, jedzenie, dojazdy do pracy. Później 1200euro to najniższe stawki przy wykształceniu obojętnie czy zawodowym czy wyższym. Tutaj nie ma podziałów na człowieka z zawodowym średnim czy wyższym bo płacą Ci od pracy wykonywanej i zaangażowania. Znam tutaj przypadki gdzie sprzątaczka w biurze zarabia o 200 euro więcej niż pracownicy którzy pracują w tym biurze po 7 godzin i piją herbatkę :) I nikt o to nie ma pretensji bo tutaj ludzie się szanują nawzajem i nikt nikomu niczego nie wytyka, oczywiście znajdą się wyjątki ale naprawdę jest to znikome. Kultura pracy bardzo wysoka. Zarobki adekwatne do wykonywanej pracy. Przykład, siedzisz w biurze call center i dostajesz 1400euro miesięcznie za 7 godzin pracy dziennie, możesz sobie przyjść do pracy na 7 rano, 9, albo 11 to już Twoja sprawa jak Ci pasuje ale 7 godzin ma być na dzień zrobione. No a sprzątaczka pracuje 10 godzin dziennie, sprząta i ciężko fizycznie i dostaje 1700euro i to mi się podoba bo jej praca jest szanowana i dostaje dobrze zapłacone za swoją ciężką pracę. 2. Co do języka niemieckiego, jest to podstawa, bez tego tutaj nie ruszysz. Owszem można dostać pracę po znajomości ale to u jakiegoś Polaka tutaj i przez to będziesz cały czas na łasce jakiegoś debila z Polski który Twoim kosztem będzie się chciał dorobić no i wypłatę też będziesz miała bardziej Polską niż Niemiecką ;) Ja się zapisałem tutaj na kurs Niemieckiego który trwał rok, na którym wszyscy gadali po Niemiecku :) i tylko tak, gwarantuję że przy takim toku nauczania po roku będziesz śmiało potrafiła rozmawiać. Nie uczyliśmy się 3483642349504 bzdurnych słówek tylko się gadało, normalnie o byle czym nawet o dupie marynie :) byle tylko się gadało, jak ktoś czegoś nie rozumiał to inni Ci to pokazywali gestem ruchem i tak się uczyliśmy, do tego oczywiście podstawy gramatyki i tak dalej. Moja rodzina która przyjechała tutaj 30 lat temu uczyła się dokładnie tak samo i też po roku potrafili już rozmawiać w języku niemieckim. Żeby natomiast znaleźć dobrze płatną pracę w sensie 1500-2000euro biegły niemiecki jest tutaj niezbędny bo bez tego nie ma nawet na co liczyć.