Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lancia Ypsilon

Literatura do pracy maturalnej - jaką wybrać?

Polecane posty

Gość Lancia Ypsilon

Wybrałem temat Ewolucja ideału kobiecej urody, na podstawie jakiej literatury byście pisali?

Gość Lancia Ypsilon
Myślałem na początek o Panu Tadeuszu, Lalce i Nad Niemnem

Gość Lancia Ypsilon
No wiem, nie jest o seksie, zboczeniach, patologiach to nikt się nie wypowie???

Gość t5fy6gu
Podobno lepiej oceniane są prace, w których wykorzystuje się nie-lektury. Poza tym powinnaś chyba wybrać książki, między którymi jest większa luka czasowa, żeby faktycznie pokazać tę ewolucję. Np. jakieś opisy pięknych kobiet ze średniowiecza czy renesansu w zestawieniu z kobiecymi portretami z literatury współczesnej. Np. "Sonety do Laury" są stare (koniec średniowiecza). Sięgnęłabym też do podstaw literatury - Biblia (choć nie wiem, czy jest tam coś wartego odnotowania o niewieściej urodzie), mitologia.

Gość t5fy6gu
Jeszcze wpadło mi do głowy "Quo vadis?", dzieje się w antyku i głównym motywem jest miłość do pięknej kobiety, więc mogłabyś coś z tego wycisnąć.

Gość Lancia Ypsilon
Właśnie się zastanawiałem czy można nie lektury, tak bym wolał. Mitologię na pewno wykorzystam, Quo vadis też to jeszcze ze dwie pozycje i zabieram się do pisania, dzięki :) i proszę o dalsze wypowiedzi

Gość t5fy6gu
Tylko koniecznie rozplanuj to tak, żeby mieć przykłady z odległych epok - w końcu to ma być ewolucja tego ideału.

Gość Lancia Ypsilon
Dosyć trudno napisać taką pracę, może łatwiej byłoby gdybym miał koncepcję jak to zrobić. jakaś współczesna książka by się przydała, można by też porownać kobietę średniowiecza ze współczesną. ale jaką książkę można wybrać ze średniowiecza? Przychodzi mi na myśl jedynie Młot na czarownice

Gość t5fy6gu
No ja już Ci napisałam, że np. "Sonety do Laury". Bardzo przyjemna lektura. Nie znam się ogólnie na literaturze średniowiecznej, ale to chyba nie problem pogrzebać w internecie. A temat sam wybrałeś, trzeba było łatwiejszy, jak ten uważasz za trudny. ;)