Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalinka87

Renta z tytułu niezdolności do pracy

Polecane posty

Gość kalinka87

Witam, Mój teść nie chce próbować starać się o rentę. Pracuje on w warunkach szkodliwych w zakładzie przetwórstwa metalowego. Jest ślusarzem w wieku 59 lat. Pracuje już tam od 42 lat. Posiada różne choroby: ma miażdżycę (trafił do szpitala, bo zemdlał w pracy), ledwo chodzi, niedowidzi (miał operację na zaćmę, która nie przyniosła oczekiwanych rezultatów), niedosłyszy. Dodatkowo regularnie co rok choruje na tak zwaną różę. A on jeszcze się upiera, że nie zrobi kroków o rentę - niedawno się przyznał, że się wstydzi, bo boi się, że jak nie będzie miał przyznanej renty, to koledzy z pracy go wyśmieją. A jak na samą złość zakład, w którym pracuje jest wystawiony na sprzedaż i planowane są zwolnienia pracowników z dużym stażem. To jest ostatni dzwonek na pierwszy krok w kierunku renty, a on nie chce. Czy mój teść ma szansę z tymi chorobami przejść na rentę? Czy jest szansa, żeby przemówić mu do rozumu?

Gość żebatkaa oa hoj
w normlanym kraju powinien juz dosdtac rente, ale my zyjemy w PL :( penwie trzeba bedzie dac w łape orzecznikowi :( ale skoro ma tyle chorów moze i nie .. nie znam sie

Gość KaroBDG82
Witam, mam podobną sprawę tylko, że z moją mamą, też ma różne choroby i ciężko ją namówić.