Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podpowiedzcie mi troche

Mieszkam za granica i dostalam zaproszenie na slub i wesele...

Polecane posty

Temat jest na ogolnej, ale nikt nie odpisuje wiec moze tutaj uzyskam jakies odpowiedzi:) Nie bylam na zadnym polskim weselu:P Nie liczac tego jak mialam 10 lat, ale to bylo wieki temu:D Na sluby i wesela kolezanek nie chodzilam, bo przewaznie nie moglam przyjechac, ale to bylo kila lat temu kiedy jeszcze pracowalam, uczylam sie. Teraz za maz wychodzi kuzynka mam mala rodzine wiec nie jest to bliska kuzynka, a dokladnie corka siostry mojego ojca. Wesele jest pod koniec kwietnia i nie wiem jeszcze jak z wolnym u mnie bedzie i u meza, ale planujemy pojechac. I teraz moje pytania: w zaproszeniu nie napisali do kiedy potwierdzic obecnosc wiec kiedy mam dac znac, ze bede na 100%? kwiaty jak rozumiem wrecza sie po slubie przy kosciele wraz z zyczeniami, ale czy wtedy tez daje sie prezent? doskonale zdaje sobie sprawe, ze prezentem maja byc pieniadze co dla mnie i tak jest wygodniejsze, ale ile tych pieniedzy sie daje w prezencie? Nie mamy co prawda jakiegos limitu, ale nie chce tez przeginac w druga strone. W zaproszeniu nie ma nic na temat noclegu czy mamy przez to rozumiec, ze zlatwiamy to sami? Przepraszam za moze dla niektorych glupie pytania, ale nie zadzwonie przeciez do panny mlodej z nimi, a z rodzicami nie moge tez o tym porozmawiac, bo ojciec jest w Australii i o weselach wie tyle co i ja a mamy juz nie ma z nami.

tu widze tez odezwu nie ma. No trudno bede cierpliwa i zajrze potem:)

Gość domdomekdomeczek
1.Potwierdzenie : mniej więcej na miesiąc przed, czasem na 3 tyg przed weselem. Na wszelki wypadek zadzwoniłabym i powiedziała że nie wiem jak z urlopem i do kiedy najpóźniej mogę dać znać. 2. Nocleg: też dostaliśmy parę razy zaproszenie i nie były wzmianki o noclegu i wtedy sami na swój koszt rezerwowaliśmy nocleg. Zazwyczaj jest tak że jak nikt nic nie mówi o noclegu czy transporcie to znaczy że państwo młodzi tego nie zapewniają

dziekuje za odpowiedz, a mozesz na pozostale pytania odpowiedziec jeszcze? Kiedy ten prezent sie wrecza (domyslam sie, ze w kopercie, ale wypada dac kartke z zyczeniami czy nie ejst to praktykowane?). No i jak "duzy" mniej wiecej jest to prezent?

Gość mlodaaaaa
Zadzwon do kuzynki i zapytaj do kiedy potwierdzenia i zapytaj co z noclegiem. Tak kwiaty daje sie po ceremonii slubnej w kościele ( przed kosciolem) Moi rodzice ostatnio byli na weselu kuzynki taty i dali 700 zł według mnie to gorna granica. Srednio za talezyk daje sie 200 zł zazwyczaj mniej , wiec dostalo sie jakies 300 zł jeszcze jesli mlodzi licza tak, ze ma sie zwrocic.

Gość Andzia z parku
Może dobrze byłoby skontaktować się z tą kuzynką? Swoją obecność potwierdza sie jakiś miesiąc, półtora przed uroczystością. Im prędzej zresztą, tym lepiej. Co do życzeń - różnie to jest, w zależności od regionu. U mnie jest tak, że życzenia przed kościołem składają ci, którzy przyszli tylko na ślub, goście weselni - na sali. Ale, jak byłam w okolicach Szczecina i tamże, to wszyscy składali życzenia parze młodej, gdy wyszła po ślubie z kościoła. Tutaj więc musisz zobaczyć, co będą robić goście, albo się spytać. Nocleg - wyłącznie rozmowa z kuzynką moze Ci sprawę rozjaśnić. A ile kasy? Jeśli jedziesz z mężem i nie macie górnej granicy, to 500-600 zł byłoby ok. Oczywiście, dacie 800, to też się nic nie stanie ;)

Gość mlodaaaaa
Do białej koperty wkładasz kartkę z życzeniami podpisujesz siebie i męża i wkładasz tam jeszcze pieniądze.

Gość klaudia1617
z tego co napisalas to wynika że to Twoja bliska kuzynka-najblizsza:) siostra cioteczna jak to sie mowi, skoro jest corką rodzenstwa twojego ojca. Rozumiem Twoje pytania i wątpliwości...i dziwi mnie tylko jedno, że rodzina tak mało konkretów podała. Np co do noclegu ja sobie nie wyobrazam zapraszać kogoś z daleka i nie zagwarantować mu noclegu...ale z tym róznie. Dziwię się, ze o tym nie bylo mowy..napewno nic na ten temat nie mowili? Może najpierw czekają na potwierdzenie, bo wątpięzeby mieli szykowac Ci nocleg skoro nie wiedza jeszcze czy bedziesz. No myślę ze jak najszybciej musisz powiadomić czy bedziesz czy nie. najpozniej miesiąc przed slubem. kwiaty, prezenty-ti czyt. tzn kopertę:) wrecza się razem, zalezy jak tam młodzi bedą chcieli czy przed kosciolem po wyjsciu z kosciola czy juz na sali...to tez od pogody zalezy:) co do kwoty jaka mozecie dac w prezencie mlodym, myslę ze kazdy daje wg uznania, oczywiscie w Polsce jest pelno ludzi ktorzy ddają takie minimum 300, 400 zl nawet mniej...Wiadomo kazdy daje ile moze, ale tak jak juz np mozecie dac te pare groszy wiecej to kolo 800 zl mozna dac...nie wiem trudno powiedziec, ja żyję w trochę innych realiach patrząc i czytając to forum. Moze tez warto popytac rodziny ile mniej wiecej daja....albo tak jak u mnie w rodzinie sie robi-zaklada sie ze mlodzi wydaja na pare te 300 zl. to trzeba dorzucic cos zeby sie zwrocilo. Ja zawsze tak daje i u mnie w rodzinie tez. sama jestem jeszcze mloda daje ok 600 700 zl jak ide z chlopakiem, ale moi rodzice, wujkowie itd to w zaleznosci od bliskosci-najblizsi wujkowie ok 1000 1,5 tys. a tacy dalsi to ok 800 wlasnie. tak jest u mnie....

Gość Andzia z parku
Kartka z życzeniami - oczywiście, że jest to praktykowane :)

500-600 ?? :O ja wychodze za mąż w czerwcy i nie licze na wiecej niż 100-200 w kopertach :D

Wydaje mi sie ze prezent ( pieniądze ) daje sie jak sie z wesela wychodzi , idziesz sie pożegnać z Młodymi i dajesz im kopertę, przynajmniej ja tak robię. Ja byłam na weselu kuzynki 2 lata temu i daliśmy 600 zł.

Gość wiesz co chlopcze
klaudia1617 no klawo jak cholera :O

Gość htdjndtrjrtj
1. potwierdzenie obecności myślę ze max do konca marca daj im konkretnie znac czy bedziecie 2. po wyjściu z kościoła wręcza się kwiaty i prezent/kopertę 3. za talerzyk młodzi pewnie płacą ok 200zł więc dałabym 500zł tyle dają przewaznie dwie dorosłe osoby 4. tu musisz się zapytac ale sądze ze albo bedziecie musieli sami coś załatwic albo moze przenocuja was u rodziców czy coś 5. Kartkę z życzeniami podpisanę wkłada się do koperty z kasą 6. jesli masz ochotę mozesz zamiast kwiatów wręczyc młodym wino totolotka albo czekoladki pewnie bedzie ci z tym wygodniej niż latac za kwiatami

Gość klaudia1617
taaa na koniec wesela prezent sie daje na glowe upadlas?:) jak do ciotki idziesz na imieniny to tez na koniec dajesz kwiaty czy cos tam? to dopiero szczyt kultury....:) skladasz zyczenia i dajesz kartkę ozdobną wsrodku pieniadze, wszystko w kopercie.

Gość adibi
zgadzam sie z przedmowczyniami: o nocleg najlepiej zapytac, w kopercie kilkaset zl z kartka od was, zyczenia od razu po kosciele (jestem ze szczecina :P juz kots zauwazyl ze tak tu jest), potwierdzenie ok. miesiac przed, lub telefonicznie potwierdz wraz z pyt o nocleg have fun!

Gość adibi
no i kartka idzie najczesciej razem z kwiatami po samej ceremonii

dziekuje wszystkim za wypowiedzi:) Ja z kuzynka sie nie kontaktowalam w sprawie slubu i zaproszenia, bo najpierw chce sie rozeznac w pracy z mezem czy bedziemy mogli sobie dzien ewentualnie dwa wolnego wziac. Moze z tym noclegiem to racja, ze na zaproszeniu nic nie ma, bo nie wiedza jeszcze czy bedziemy, ale nie chce tez strzelic gafy i pytac o nocleg jesli w zwyczaju jest, ze goscie sami sobie organizuja. Dlatego tez pytam tutaj:) kwiaty chyba wypada kupic, bo bysmy dziwnie wygladali z totolotkiem jak wszyscy inni beda z bukietami, ale z tym winem mi sie podoba:) Mozna dolaczyc do kwiatow to nawet eleganckie mi sie wydaje i na miejscu, gdyz ostatnio jak bylismy tutaj na przyjeciu weselnym to tak tez robilismy. Mam nadzieje, ze w Polsce tez sie wyda normalne:D bo nie chce nikogo urazic. Co do kwot przeznaczanych na prezent to widze, ze zdania sa podzielone takze bede musiala sama nad tym pomyslec. Nie chce jednak dawac prezentu w kategorii takiej by sie cos zwracalo czy nie oplacalo, bo ja lecac z za granicy do kraju tez nie patrze na to pod katem oplacania mi sie, przyjezdzam, bo chce, a nie kalkuje i podliczam koszty:) Takze kwiaty z prezentem (fajnie, ze kartke z zyczeniami mozna dorzucic, bo to tak milej pewnie mlodym przy "rozpakowywaniu prezentu" przeczytac raz jeszcze zyczenia) po slubie przed kosciolem, chociaz ktos pisal, ze przed weselem. No coz bedac na miejscu zapytam najwyzej kogos:P Moze nikt mnie nie wysmieje:D

Gość domdomekdomeczek
Do do kwiatów/prezentów lub kopert to wszystko zależy od regionu. W niektórych regionach goście weselni składają życzenia już na sali i tam też dają prezenty. Tak też jest u mnie. Pod kościołem życzenia składają tylko goście którzy nie są proszeni na wesele a przyszli jedynie na ślub. Także najlepiej po wyjściu z kościoła zapytać kogoś kto jest bliżej z parą młodą kiedy goście weselni składają życzenia bo nie wiesz jaka tu jest tradycja. Pytałaś również o wartość koperty. Zawsze daję tyle ile państwo młodzi wydali na nas. Teraz w Polsce zazwyczaj daje się w przedziale 500-700 zł. Jak idę do kuzynek/kuzynów to daję więcej około 1000. Chyba że ktoś robi w tanim miejscu to można dać 400. Wszystko zależy też gdzie jest wesele

Gość domdomekdomeczek
Ahaaaaaaaaa kartkę z życzeniami podpisujesz imieniem i nazwiskiem bo teraz podobno dają puste koperty więc lepiej podpisać żeby nie padło na ciebie no i do tej koperty i kartki wkładasz pieniądze. W razie pytań pisz bo akurat od dwóch lat non stop chodzę na wesela to jestem w temacie :)

widze, ze bede musiala popytac w takim razie kiedy te kwiaty i prezent dac, bo chyba wszedzie jest inaczej. Co do kwoty to nie wiem jaka damy, ale juz pisalam, ze nie podoba mi sie zasada jakis zwrotow za cos. Przeciez nie mozna tak kalkulowac:) Ja mlodym przeciez nie wylicze biletow w 2 strony, dojazdu, noclegu (jesli sami bedziemy zalatwiac) ani innych wydatkow, bo przeciez ja chce byc z nimi w tym dniu i zakladam, ze oni chca tez bysmy byli. A tego nie da sie przeliczyc na zadne pieniadze:)

puste koperty? Po co? sorry ale nie znam sie na tych polskich zwyczajach i obyczajach slubnych nawet jesli sa nie na miejscu:D Tu gdzie mieszkam dawanie pieniedzy to obraza, nikt sobie tego nie wyobraza by dostac koperte. Ale co kraj to obyczaj:)

Klaudia 1617 , nie , na glowe nie upadlam , u nas tak sie robi , przed kościołem po ślubie daje sie kwiaty a jak sie żegnasz po weselu dajesz sie kopertę .

podam młodym cenę ile zapłace za bilety ,do tego hotel ,.to wyjdzie ze młodzi będą musieli mi dopłacić i nie muszę nic dawac ani kupować,wystarczy pusta koperta

ej to wyzej to nie ja pisalam:D

Gość domdomekdomeczek
Puste koperty dają osoby które chcą pobawić się na weselu a nie chcą dawać pieniędzy ani prezentu i przy życzeniach dają kopertę niepodpisaną a w niej np pocięte gazety. Jeśli inne osoby również kopert nie podpiszą wtedy państwo młodzi będą podejrzewać np kilka par które nie podpisały. W przypadku kiedy wszyscy goście podpiszą koperty a tylko ta pusta będzie niepodpisana łatwo dojdzie się do tego kto dał pustą. Zatem lepiej nie ryzykować i lepiej podpisać się żeby nie być podejrzanym

eh ludzie to maja pomysly:D to bez sensu dawac pusta koperte takie pozoranctwo chyba, bo przeciez mozna wreczyc kwiaty, a nie odstawiac cyrki, ze niby wrecza sie prezent.

no ,ja ,bo mio sie już w głowie pierdoli

już sama nie wiem co piszę

1. Myślę że miesiąc przed będzie ok, ewentualnie możesz zadzwonić teraz, powiedzieć jaka jest sytuacja z urlopem i zapytać do kiedy masz potwierdzić. 2. W moich okolicach pod kościołem daje się tylko kwiaty, chyba że ktoś nie idzie na wesele. Prezent daje się PO OCZEPINACH. Wniosek - rozejrzyjcie się dyskretnie co robią inni lub zapytajcie, bo widzę że nie ma reguły w tej kwestii. 3. Myślę że przedział 300-1000 zł jest ok. Wiadomo że czeka Was duży wydatek (podróż, nocleg), ja nie oczekiwałabym nawet tego na miejscu młodej pary, ważne że chcecie być z nimi w tym dniu. 4. Proponuję neutralnie zapytać młodych, czy mogą dać Wam kontakt do jakiegoś hotelu w okolicy. Wtedy albo dostaniecie namiary na sprawdzone miejsce, albo młodzi zawołają "a skąd! macie przecież zapewnione miejsce w ...".

Gość klaudia1617
to nie chodzi o zwrot za "telerzyki" tylko niektorzy go scie biorą pod uwagę to ile sie wydaje na pare tzw talerzyk zeby dolozyc aby cos wiecej mieli. Ale to pod warunkiem czy ktos chce dac te pare groszy wiecej...od stanu zamoznosci, pazernosci itd-od tego to zalezy. ja z szacunku do mlodych i dla tego ze chce aby jakis tam prezent dostali ode mnie daje wiecej. to moja indywiduaalna sprawa. nie jestem pazerna...a stratna za te pare stow nie bede,