Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ptak wodny.

komornik...pytanie.Pomozcie.

Polecane posty

Gość ptak wodny.

poratujcie... czy jesli do meza przyszlo pismo od komornika o niezaplacenie mandatu sprzed kilku lat i o sciagnieciu przez niego dlugu to czy moze siasc na nasze wspolne konto?? maz jest wlascicielem a ja wspolwlascicielem ale maz pracuje na czarno,niema swoich wplywow na konto tylko ja mam.Jest tez zameldowany w innym miejscu niz ja i dzieci.Czy w takiej sytuacji moze siasc na MOJA wyplate bo to wspolne konto??

Gość Ksantypa sp. komandytowa
moga próbowac, ale masz chyba 7 dni na to aby sie odwolac, wygrasz bo to bezprawne

Gość byłbys bogata
tak, bo mandaty ściąga urząd miasta więc siąda na konto męża przez urząd skarbowy

Tak jesli jest takze wlascicielem konta- komornik w pierwszej kolejnosci zajmuje wyplate dluznika a potem konto bankowe

Gość multivitaminka777
jeśli nie macie rozdzielności majątkowej to może zając konto wasze

Gość angelika...
nie słuchaj. to jest tylko wyłącznie dług Twojego męża- komornik nie może zająć waszego wspólnego konta.

Gość ptak wodny.
dziekuje za odpowiedzi. a maz moze np zlikwidowac swoje konto i zeby bylo tylko moje i ja bym byla jedynym wlascicielem????

Gość komornik zawsze sobie poradzi
Wiec tak komornik jak najbardziej meza wyplate czy konto moze zajac.Twoje nie bo musi miec z sadu nakaz zajecie Twojego konta czy wyplaty.Po 2005 roku weszla ustawa ze dluznik sam placi za swoje zobowiazania.Jak Twoj maz pracuje na czarno a wyplate bierze do reki to komornik zrobi zajecie z domu.Jak wie gdzie mieszka ma adres to przyjdzie do was a jak ma tylko stale zameldowanie to pojdzie tam.I dopoki ktos sie wytlumaczy ze tu taki pan nie mieszka moze nie miec telewizora czy lodowki.Nie rozumiem was mandat to przeciez nie kredyt 100 tys.mozna dogadac sie i splacic w ratach.

Gość byłbys bogata
może

Gość ptak wodny.
tzn nie zlikwidowac swoje konto tylko zrezygnowac na niego i zostawic mnie jako wlascicielem??

Możesz wyjaśnić konkretnie: komornik, czy poborca z Urzędu Skarbowego? Co to za mandat? Bo może po kilku latach w ogóle jest przedawniony? Najważniejsze: czego dotyczy zobowiązanie i czy istnieje wspólnota majątkowa małżeńska?

Gość ptak wodny.
oj....kazdy pisze inaczej....to ja juz sama niewiem.ten mandat to dluga historia.

Jak macie wspolne konto na ktore wplywa wyplata meza i Twoja to komornik zrobi zajecie tylko z wyplaty meza.Jak macie oddzielne konta to Twojego nie zajmie.

Gość ptak wodny.
nadawca pisma jest komornik sadowy.Wczesniejsze pisma byly odbierane nie przez meza bo mieszka w innym miejscu niz ma zameldowanie.Mandat za brak bilety mpk.mamy wspolnosc majatkowa,zadnej intercyzy nie mamy.

jak jest cos przedawnione to sprzedaja takie dlugi firmom widnykacyjnym a komornik nie chodzi po ,,stary,, dług. Moja siostra jest komornikiem i kiedys czesto bywalam u niej w pracy to co nieci wiem

Gość ptak wodny.
tak ale pisalam wczesniej ze maz pracuje obecnie na czarno,niema ZADNYCH wplywow na konto,sa tylko moje z wynagrodzenia i nic pozatym

czyli sprawa jest bierzaca a nie tam mandat co kilka lat temu dostal.Kobieto to sa male pieniadze po co wy takie rzeczy robicie ja rozumiem jak ktos naprawde ma duzy dlug i sie broni jak moze zeby mu nic nie zabrali.Najprawdopodobnie jak komornik nie sciagnie tego dlugu z konta to przyjdzie na miejsce stalego zameldowania i watpie zeby ten ktos nie powiedzial gdzie wy mieszkacie. Czy wiesz ze jak komornik przychodzi do domu to sobie niezla kase liczy.Każda wplata to 15% dla niego.I jak kazdy dostaliscie pismo ile % dziennie rosna odsetki to sobie policz czy warto przy takim dlugu uchylac sie od splaty i stracic z domu wartosciowe rzeczy

Gość ptak wodny.
:-( no niemam zeby zaplacic ten dlug...niemamy z czego

Gość ptak wodny.
no ale pytanie...czy mimo to moze siasc na nasze konto i zabrac czesc mojej wyplaty?

A tego wynika, że gdy sprawa trafiła do sądu, Twój małżonek nie raczył się tym zainteresować. Prawdopodobnie w sądzie postawienie zarzutu przedawnienia przez niego zamknęłoby sprawę(tylko wtedy sąd bierze pod uwagę przedawnienie roszczeń), ale jeśli już jest tytuł wykonawczy, to gorzej. Tylko wtedy, gdy macie odrębność majątkową, możesz protestować, inaczej możesz tylko zapłacić.

Gość zenobia pietruszyńskazz
jak wspólność majątkowa, to ci z domu coś chapnie. A właścicielem konta nikt nikogo nie robi. Zwyczajnie zakadasz sobie konto, w pracy podajesz nowy numer i masz swoje konto. Czy ty w ogóle jakaś pod stołem chowana jesteś, bo jakbyś nie z tego świata była i nic o niem nie wiedziała

Gość byłbys bogata
MOŻE kurwa ile razy trzeba ci to pisać?!

zenobia pietruszyńskazz- brawo kobieto Ty zarabiasz maz zarabia i nie macie kasy aby zaplacic taki dlug bo to gowniany dlug w porownianiu co ludzie maja.Niech szanowny maz zadzwoni do komornika i powie ze chce splacac na raty i wtedy komornik nie zajmie nic.Bo powiedzmy ze macie no gora do zaplaty 500 zl i niech maz ugada sie z komornikiem na raty po 100 zl i dacie rade.Po co masz miec komornika w domu. Jak byscie miesli nawet rozdzielnosc majatkowa czy intercyze a na sprzety czy meble w domu nie miala bys dowodow zakupu to niestety mogla bys i plakac a komornik by zabral co by chcial

Gość Dobra, dobra bez nerwów
kobieta ładnie zwraca się o pomoc, a że jest wystraszona to z nerwów nie potrafi napisać sensownie całości dlatego tyle dopowiada i dopytuje... Zastosuj się do porad które zostały ci tutaj podane, na spokojnie przeczytaj je jescze raz, bo znajdują się w nich odpowiedzi na twoje pytania. Następnie usiądź i na spokojnie rzetraw to co przeczytałaś, wtedy wszystko ci się wyklaruje.

Gość pinacolada8439
Zapłaćcie ten mandat i po problemie, przecież to nie więcej niż 1000zł wraz z kosztami pewnie. Weźcie nawet pozyczkę w banku i spłacajcie w ratach po 50zł, ale pozbądźcie się komornika, bo to będzie rosło. Mój eks miał taką sytuację, też jakiś bzdurny dług. Nie odbierał pism, pracował na czarno, nie wpuścił komornika do mieszkania. Efekt? Komornik przyszedł z policją. Eks nie otwierał, ale policja miała ze sobą ślusarza policyjnego. Otworzyli zamek, weszli, zabrali telewizor, komputer, telefon i parę innych rzeczy i poszli. Nie wiem jak to dokładnie dalej wyglądało, ale nie odzyskał tych rzeczy. Dług wzrósł o 1000zł, bo na tyle wyceniono prace policji i ślusarza. Plus oczywiście megawstyd przed sąsiadami. Komputer był teoretycznie brata, ale że nie miał faktury to nie mogli udowodnić. Generalnie nieprzyjemna historia. A jakby mój eks zrezygnował choćby z papierosów, to dług spłaciłby w 2-3 miesiące. Wam w każdym razie radzę pozbyć się komornika, bo on albo zabierze wam kasę z konta albo przyjdzie do domu. Już chyba lepiej, żeby zabrał z konta moim zdaniem:o Albo sami spłaćcie.

jeśli to rachunek wswólny to może zająć i nawet niebędzie cię pytał. Ma takie prawo.

w momencie pojawienia się kwoty na rachunku komornika nieinteresuje z jakiego tytułu to jest kwota.jak jest większe zadłużenie bank przelewa całą kwotę na konto komornika.

w momencie pojawienia się kwoty na rachunku komornika nieinteresuje z jakiego tytułu to jest kwota.jak jest większe zadłużenie bank przelewa całą kwotę na konto komornika.

Gość jednaonaa
Arecki 446 jak sie nie znasz, to sie nie wypowiadaj...komornik ma prawo zajac "jedynie" 50% pensji, nie moze zabrac calosci, a jesli to zrobi to złamie prawo.