Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wuzetkiii

Zdrowe jedzenie-TAK !! Ale tylko dla bogatych..:( -tylko dla "biedniejszych"

Polecane posty

Gość zgadzam sie, zdrowe jedzenie
nie musi byc drogie. Najzdrwosze sa karkowe sezonowe warzywa i owoce. A ze sprowadzanych - przeciez tanie sa pomarancze, w sezonie winogrona, brzoskwienie. Wedlin w ogole nie jadam, bo chemia, jak poprzedniczka wole upiec indyka i na chleb Zdrowa i tania jest kapusta, marchew,ziemniaki, cebula, buraki, kasze, płatki owsiane. Drogie jedzenie w restauracjach to chemia, polepszacze. im prostsza kuchnia, tym zdrowsza, A najdrozsza jzywnosc jest z reguly najmniej zdrowa, bo niesezonowa sprowadzna z daleka - konserwowana chemią, zeby dotarła) , farbowana, z dodatkami , ktore kosztują. Eko warzywa to u nas na razie teoria -sa stare, podwiedniete i nie wiadomo, cz naprawde takie eko. A wswzonie na rynku jablka czy sliwki sa zdrowe - nie nalezy poprostu kupowac tych drogich, pieknych,sprawadzanych i konserwowanych chemią

Gość dropkropka
to tylko w Polsce się wymyśla, że na oliwie się nie smaży, ale w Grecji, Włoszech czy Francji TYLKO na oliwie z oliwek się smaży...tja tylko na tym się smaży :D Znawczynie wielkiej kuchni świata

Gość Nie można smazyc
na oliwie z oliwek!ma niska temp dymienia.najlepszy i najzdrowszy do smazenia jest olej rzepakowy lub ryzowy.

U nas w domu je się dziczyznę - ojciec jest myśliwym. Hobby droqie ale oplacalne - kiełbasy, szynki... Wszystko sie robi w domu bez konserwantów. Jajka swoje, mamy kury. Owoce i warzywa z domoweqo oqrodu - ile sie da tyle mrozi, przetwarza. co do zakupów to staramy sie wybierac te warzywa i owoce, na które jest sezon. Wtedy są tansze. Wiadomo, ze zima nie sprzyja zakupom takim. Ale jakos trzeba sobie radzic.

Gość moje tez ma 2 lata
wogole istnieje teoria,zeby jesc tylko produkty na ktore jest akurat sezon,a nie te przywiezione z konca swiata.jak jest sezon na truskawki to jedzmy ile wlezie ,nasze polskie.dzis widzialam w sklepie te owoce,ale nie kupilam ,bo wiem,ze konserwowane i nie nasze.

Gość owsianka_jest_pyszna
polecam owsianke, na sniadanie jest super z jogurtem, mlekiem lub mlekiem sojowym. do tego bakalie i owoce sezonowe, pyszma b. zdrowa poczytajcie o wlasciwosciach! inne zdrowe produkty to otreby, kasze (nie sa drogie) i siemie lniane. platki owsiane musza byc miekkie, pamietajcie. inaczej zle dzialaja na zoladek. jesli lubisz zurek to zrpob sama zakwas, tanio i smacznie. powodzenia!

Gość paplitos
U mnie to zdrowe jedzenie przekłada się na kupowanie samych składników. Nie stać mnie na kupowanie w "eko" sklepach tylko "eko" marchwi, co do której i tak mam wątpliwości... Ser żółty z konieczności kupuję jaki jest, ale wędlin praktycznie nie kupuję. Mięsa też nie mam od rolnika- bo nie mam dojścia po prostu, no ale lepsze mięso na hormonach niż wędlina która ma 60% mięsa na hormonach i 40% "E". Chleb kupuję w małej piekarni która piecze własne, sporo na zakwasie, trochę drożdżowych wypieków, smak nie do porównania z tanimi. I generalnie pełne ziarno zamiast białej mąki, taki chleb w naszej piekarni nie jest specjalnie droższy, ciemny ryż i makaron- też nie jest widocznie droższy od zwykłego, dużo warzyw z mrożonek i świeżych. Nie kupuję gotowych sałatek, surówek, dań, sosów, fix-ów itd. Twarożek ze szczypiorkiem zamiast serka już mieszanego z innymi dodatkami w pudełku- nie wychodzi drożej! Ze słodyczy- niewiele, synu dostaje jak chce ale szczerze mówiąc, nie jest jakimś fanem, woli wypieki ale też docenia domowe, zwłaszcza babcine. Mąż gorzką czekoladę lubi. A wszyscy lubimy bakalie, tyle że to już tanie nie jest, ale wiadomo- też rodzynki są tańsze niż żurawina czy morele...

Gość jyhgdfscfgdth
najlepiej to bogato wyjsc za mąż to wtedy nie trzeba się martwić,że nie ma się na jedzenie zdrowe

Gość acgullka
nie rozumien dylematu-przeciez smieciowe żarcie -czyli kupne soki, kolorowe napoje paluszki czipsy fastfudy lody ciastka cukierki czekolada pączki, krem czekoladowy, itp- produkty calkowicie zbedne w diecienie jest gratis to duze sumy w ciagu miesiaca aco dopiero roku-- skoro ktos bezrobotny ,zyjacy z zasiłku biedak przynosi do domu zgrzewke napojów kolorowych lub daje dzieciom kase na słodkosci to powinien miec kase na chleb razowy itp

Gość acgullka
po co pic soki -woda to najzdrowszy napoj i najtanszy, kupne soki to gówno a zeby se wdomu wycisnąc to trza kilogramy owoców czy warzyw

Gość sdjsdhjd
Odżywiać się zdrowo to kupować najprostsze składniki . Nie kupujemy jedzonka gotowego, przetworzonego. Zamiast soków owocowych można kupić warzywne . Żywność Bio jak najbardziej . Jest w kraju certyfikowana żywność ekologiczna eco logica która jest już eksportowana na zachód. W Polsce jest bardzo dobra żywność ale wybór ogłupia i trzeba umieć wybierać a nie kupować po omacku. Nie każdego stać by kupować Bio , to jest jasne ale każdego stać by zamiast zupki w proszku czy słoiku kupić fasolkę Jaś lub groszek łuskany, jarzyny , ziemiaki , oliwę z oliwek i zrobić pyszną zupę na dwa dni. Jak mamy w domu podstawowe składniki do zawsze coś uda się zdrowego skombinować. Ja mam w domu ogórki kiszone (własnej roboty) cały 4 litrowy szklany pojemnik więc mam z czego zrobić ogórkową, mam dwie buteleczki barszczu czerwonego krakus a jedna starcza nam na trzy małe garnki zupy, mam pomrożone mięsa , przecier szczawiowy, warzywa mrożone , strączki, świeżą marchew, cebulę, czosnek i będę jutro robić zupę krem marchwiowy po chłopsku . Trzeba porobić zapasy produktów suszonych (suszone buraczki na zupę) , suchych jak strączkowe, mrożonych, świeżych, pomrozić mięso . Wiadomo że świeże owoce zawsze muszą być ale po co soki owocowe, serki słodzone, słodkie jogurciki itp. Można z wielu rzeczy zrezygnować.

Gość e-food
Najlepiej oczywiście unikać wysoko przetworzonych produktów. Niestety, nie zawsze jest to możliwe. Jeśli jednak kupujemy w sklepie czytajmy etykiety. Z aplikacją e-food rozszyfrowanie wszystkich oznaczeń zajmuje chwilę.

Gość zuzannaanna
Też kiedyś wydawało mi się, że zdrowe jedzenie jest drogie i mnie na nie nie stać. Prawda jest taka, że lepiej wydać na jedzenie dobrej jakości niż na leki w aptece! Poza tym nie popadajmy w paranoję wystarczy czytać skład a okaże się, że zdrowe produkty są nawet w tanich sklepach. Ja często robię zakupy przez internet i ostatnio trafiłam na http://delikatesy.bioieko.pl/ To sklep z niedrogą, zdrową żywnością. W poniedziałek planuję u nich pierwsze zakupy:)

Gość gość
kobietki przetwory z warzyw owocow wychodza duzo taniej, jak macie male dziecko to lepeij cos zrobic niz te slioczki kupowac, fakt zajmuje to czas, trzeba wtedy posiedziec w kuchni zamiast na kafe lub tv. ja tam zawsze wolam mojego meza, zeby choc troche mi pomogl, wtedy ja mam towarzystwo:) heheh

Gość ex_debill_konkubina
soków też lepiej z owoców nie wyciskać? po co? lepiej zjeść cały owoc - po coś natura to tak stworzyła - jak poszperasz znajdziesz informacje na ten temat... pić wodę, jak najprostsze, nieprzetworzone rzeczy - zmazyć, zalezy co ale i smalec i masło zdrowsze podobno od olejów i oliwek - najlepiej piec, albo dusić; warzywa to trzeba by poszukać kontaktów na wsi i raz na jakiś czas podjechac, ale gwarancji też nie ma, że będa eko, przy okazji można mleko kupić; kurcze muszę mamę namówić na biznes, szkoda tylko, że nie mieszka blisko od dużego miasta;)

Gość gość
moim zdaniem nalezy odróżnić jedzenie skrajnie tanie od tego obiektywnie taniego dla kogoś kto na jedzeniu nie oszczędza, wówczas zdrowe jest tańsze lub w tej samej cenie, ale jeśli ktoś żwyi się chlebem z Lidla i pasztetem z Biedronki to soryy ale choćby sie posrał nie zrobi nić zdrowego samemu w tej cenie, to se ne da :D dla osoby która bieduje sok to rarytas! owoc to samo! słodyczy ci ludzie nie jadają, nie kupują gotowej pizzy czy dań w knajpach... niestety ale w takich sytuacjach za cholerę nie da się taniej

Gość gość
Najczęściej robię zakupy w sklepie internetowym pod adresem eko.rodziceprzyszlosci.pl. oferuje w sprzedaży bardzo dobrej jakości zdrową żywność , która posiada specjalne certyfikaty potwierdzające pochodzenia z ekologicznych hodowli i upraw. Zamawiam tam również kosmetyki i suplementy diety. Polecam, bo ofertę sprawdziłam osobiście.

Gość gość
Kupuję warzywa i owoce na lokalnych ryneczkach i bazarach, w sezonie jest tanio. Ostatnio znalazłam też fajny bio sklep internetowy http://www.tobio.pl- ceny są dość przystępne i jest dużo promocji. Warto poszperać w sieci, zawsze się znajdzie jakieś rozwiązanie. W dużych miastach są też kooperatywy spożywcze gdzie można z innymi osobami taniej zamawiać różne produkty od rolników.

Gość Wera222
Witam wszystkich. Właśnie stworzyłam grupę na FB dotyczącą zdrowego odżywiania, sportu i motywacji. Grupa póki co jest pusta, ale zachęcam do zaglądania, zapisywania się i komentowania, jak i również tworzenie własnych postów. Chciałabym aby na grupie znalazły się porady co do zdrowego odżywia, przepisy, porady. Wspólnie możemy się motywować i wspierać. Tematyka może zostać poszerzona o cokolwiek co was inspiruje lub w danym momencie przygnębia. Warto również byłoby poruszyć tematykę problemów zdrowotnych spowodowanych złym odżywianiem lub nieodpowiednim trybem życia. Nie moge zostawic linka, ponieważ jest traktowany jako spam. Nazwa grupy to: Sport, zdrowe odżywianie, motywacja Zapraszam serdecznie

Gość gość
ja tez naleze do osob, które dbają o zdrową dietę, staram się robić swoje przetwory, uprawiać warzywka na działce, jak kupuje mieso to z zaufanego źródła. Co do chleba to od czasu do czasu piekę. Ostatnio też włączam do diety sporo ziół, które dodają mi energii, kupuje z http://ziolazkurpi.com/pl/ pije także sporo wody, mam jonizator i nie kupuje byle jakiej wody tylko pije swoja

Gość czujq
Jeśli potrzebujecie specjalnej ekspertyzy czy opinii w kwestii prawa żywnościowego, to polecam kancelarie Centrum Prawa Żywnościowego www.food-law.pl . W przedsiębiorstwie w którym pracuje zajęli się analizą prawną i na podstawie specyfikacji produktu stworzyli wzór etykiety, opakowań, ulotek. Rozwiązali wiele problemów, odpowiedzieli nam na różne nurtujące nas kwestie, bardzo profesjonalni.

Gość mauris_mauretti
po prostu trzeba wiedzieć gdzie sie w zdrowe produkty zaopatrywać. świeże soki sama zrobisz w domu ze swiezych owoców z targowiska. a jak chodzi o pozostałe rzeczy to poszukaj sobie jakiegoś sklepu online ani najczęsciej są tańsi niż stacjonarne sklepy eko. ja kupuje na biolovers.pl

Gość gość
A ja polecam sklep Vital - strefa zdrowego życia. Ostatnio otworzyli w Krakowie w M1 (obok Auchan). Mają super wybór, niskie ceny i bardzo miłą obsługę :-) Dają dużo upominków, ja dostałam popping, sojowy pasztet i batonik. Prowadzą też facebooka i różne ciekawostki dodają odnośnie zdrowego odżywiania, ale też oferty specjalne dla klientów :-) https://www.facebook.com/vitalnetpl/

Gość gość
Ja uważam, że każdy może się zdrowo odżywiać. Sama nie zarabiam milionów a jednak odżywiam się dobrze. Mam mało czasu więc korzystam z cateringu dietetycznego www.dietaeco.pl. Ważę ok. 58 kg.

Gość mikaela d
wszystko można dograc. wiadomo, ze codzienne zakupy eko nie sa na każdą kieszeń, ale można znalezc produkty dobrej jakosci, niedrogie i eko, np soki firm typu rabenhorst- moim zdaniem sa smaczne, w przystepnej cenie i swietnej jakosci, bez cukru i nierozcieńczane.

Gość gość
Warto również zainwestować w odpowiednie suplementy diety. Osobiście stosuje Slimunox.