Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość muuchhhaa

Czy to może być cukrzyca?

Polecane posty

Gość muuchhhaa

Niepokoi mnie stan zdrowia brata. Pracuje trochę za granicą, trochę w kraju, prowadzi firmę, jest zabiegany. Ma 39 lat. Myślę, że ma ok 30 kg nadwagi w stosunku do swojego wzrostu. Co mnie zaniepokoiło to, że pochłania wielkie ilości jedzenia, szczególnie wieczorami, je również bardzo dużo słodyczy. Niby chodzi kilka razy w tygodniu na siłownię, ale otyłość ma - brzuszną. Naprawdę ma spory brzuch. Nie jest to brzuch piwny, bo alkoholu pije bardzo mało i rzadko ale napoi pije dużo - w szczególności słodzonych soków, coli itp., sporo też pije napoi energetyzujących. Zauważyłam także u niego zmęczenie i senność nawet w dniach kiedy wiem, że się wysypia. Niepokoi mnie to, że jak jedzie autem ale jako pasażer to szybko zasypia, przed tv również bardzo szybko zasypia - po 10 min zamykają mu się oczy. Jeśli jedzie autem za granicę to np. 12 h to wypija w ciągu jazdy kilka napoi energetyzujących. Pytałam się kiedy ostatnio robiła sobie badania okresowe ale odpowiada, że nie ma czasu i czuje się dobrze...

Gość muuchhhaa
czy ktoś spotkał się z podobnymi objawami??? pomóżcie

tak może to być cukrzyca. zrobienie badań krwi trwa 20 minut. podstawowe badania nie są drogie, można iść nawet bez skierowania. morfologia, glukoza, profil lipidowy - to będzie razem koło 30 złotych. zaciągnij brata i będziesz miała odpowiedź. taki ospały nastrój może być też wynikiem nieodpowiedniej diety, a dokładnie zbyt dużej ilości cukrów prostych.

Gość muuchhhaa
szukam w necie info o cukrzycy ale łączy się ona z szybką utratą wagi i to mi nie pasuje ale inne objawy wydają mi się zgodne...

Gość sillyrabbit
wcale nie musi sie łczyć to z utratą wagi.

Gość trompia
nie musi spadać waga, wrecz przeciwnie moza tyc do niebotycznych rozmiarów, restrykcyjna dieta musi byc przy cukrzycy, trzeba zrobic badania i to szybko

Gość znajoma miala podobne objawy
wyszlo, ze miala guzka na przysadce mozgowej, ktora zawiaduje calym systemem hormonalnym, stad to rozchwianie metabolizmu...

Gość znajoma miala podobne objawy
ale pochlanianie takich ilosci weglowodanow i nadwaga to prawie pewne, ze ma cukrzyce, ciekawe jakie stadium.