Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia_ona_24

tętno w ciąży

Polecane posty

Gość mamusia_ona_24

Jakie miałyście drogie mamy tętno w III trymestrze ciąży?:) Moje jak jestem dużo poza domem zwykle 7-8h i mało odpoczywam to sięga nawet do 146, do tego dochodzą kołatania serca i wrażenie jakby zaraz miało mi zabraknać powietrza. Natomiast jak leże w ciągu dnia i spaceruje to jest w granicach 94-120 max.

Gość Ja co prawda dopiero kończę
14 tydzień ale mam tak samo z tym problem. Bicie serca ponad 100, okropne duszności, w dodatku ciężko mi się oddycha. Mi pomaga czasami melisa, biorę oprócz tego aspargin 3 razy dziennie i niby jest lepiej ale jednak czasami mam taki puls jakbym miała zawał dostać. Lekarz mnie uspokaja, że to normalne z tym że ja byłam u kardiologa, miałam robione ekg i echo serca i oprócz wypadającej zastawki nie wszyszło nic groźnego. U Ciebie może to być zwykłym objawem ciąży ale lepiej zrobić ekg na wszelki wypadek. A tak to plecam magnez z potasem i melisę

Ja miałam całą ciąże tętno książkowe dla osób zdrowych, nie będących w ciąży, autorko porozmawiaj z lekarzem bo wysokie ciśnienie jest jednym z objawów stanu przedrzucawkowego

Gość mamusia_ona_24
Ja też mam wypadanie płatka zastawki mitralnej i miałam echo i ekg wszystko ok. Wychodzi na to, że to uroki ciąży. Z tym, że u mnie to zaczęło się dopiero od 30 tyg u Ciebie bardzo wcześnie. A powiedź mi kardiolog nie proponował Ci hospitalizacj?

Gość mamusia_ona_24
Ciśnienie ja też mam książkowe 120/70 czasem nawet mniej. Martwi mnie tylko to tętno.

Nie, nawet ginekolog mówił że w ciąży takie tętno jest normalne. Są na to leki, bezpieczny jest isoptin w ciąży. Mi lekarz mówił, że bardziej zaszkodzę dziecku biorąc leki niż tym biciem serca. Chociaż po 3 miesiącu mogłam dostać właśnie isoptin ale jeśli nie jest konieczny i takie tętno nie szkodzi dziecku to ja mogę się pomęczyć, byleby nie brać zbędnych leków

Ja mam za to niskie ciśnienie 80/50 i właśnie ten puls wysoki. Jak chodzę do ginekologa i mierzy mi ciśnienie i puls to puls mam zawsze 140 i gin nic nie mówi, ze to dużo czy też groźne

wysokie tętno może występować w nadczynności tarczycy, a hormony tarczycy lubią w ciąży szaleć. Radzę zbadać TSH, FT4 i FT3 żeby sprawdzić czynność tarczycy.

Gość mamusia_ona_24
Ja póki co nie chce brać żadnych leków ja się przemęczę żeby tylko Maluchowi nie zaszkodziło. Myślicie, że picie codziennie kawy też może dawać objawy kołatania? Czasem pije jedną, dwie... Od 3 dni ani jednej i więcej leże i czuję się lepiej.

Gość mamusia_ona_24
Miałam robione badania na tarczyce wszystko w porządku.

Ja mam niedoczynność, jestem pod opieką endokrynologa i wszystkie wyniki mam dobre od początku ciąży bo tarczycę unormowałam już przed zajściem w ciążę

Mi właśnie po kawe tętno skacze, dlatego jej nie piję chociaż pomogłaby mi z drugiej strony na to niskie ciśnienie i bóle głowy, no ale albo rybki albo... Autorko spróbuj pić melisę i kup sobie magnez

Gość mamusia_ona_24
Tak własnie zrobie. Właśnie się wybieram na mały spacerek i zajdę do apteki. Dziękuje bardzo za rady!

Kawa wypłukuje magnez, bierz magnez. Generalnie nie powinno się spożywać kofeiny w ciąży, może spróbuj przerzucic sie na bezkofeinową, zbożowa też jest dobra,