Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miłanko12

podział majątku

Polecane posty

Gość miłanko12

hej, mamy z bratem do podziału po rodzicach dwa mieszkania. Jedno jest lepsze i droższe od drugiego. Żadne z nas nie chce odpuścić i kłócimy się kto ma wziąć to 'lepsze'... Zaczynam się z tym źle czuć, że wychodzę na materialistkę jakąś ale z drugiej strony patrząc on też nie ustępuje... co byście zrobili?

Gość jnhtyn
Sprzedajcie obydwa i podzielcie się kasą. Chyba, że on niech wezmie to droższe ale niech da Ci kasę- aby zrównać wartości mieszkań. Np z 50 000zł. Jak się nie zgodzi to podaj go do sądu. Na 100% wygrasz.

to proste: zróbcie wycenę obu mieszkań u rzeczoznawcy i ta osoba, która będzie chciała zatrzymać lepsze mieszkanie musi dopłacić tej drugiej - z własnym bratem się nie możesz dogadać, to z kim? :O

Gość miłanko12
wiem... to chore. Ale ja osobiście wolałabym to droższe i mu spłacić, bo zbliża się mój ślub i wolałabym mieć w jednej nieruchomości i być właścicielem tego mieszkania. Bo tamto tańsze raczej należałoby sprzedać bo ma sporo wad np piec gazowy a jak to zrobię po ślubie to mąż stanie się właścicielem połowy chyba... a przed ślubem się nie wyrobimy z tym wszytskim. Ale on nie che ustąpić.. To jeśli się zdecyduje na to tańsze to jak zabezpieczyć majątek przed mężem?/

Gość miłanko12
dobre rozwiązanie, ale nie musiałabym tego robić gdyby brat się zgodził to co mu proponuję. Poza tym nie bardzo chcę rozdzielność bo to jest majątek rodziców a to co się z mężem dorobimy powinno być wspólne, bo po co małżeństwo skoro rozdzielność... sprawa jest skomplikowana. chyba trzeba będzie sprzedać oba i zrobić rozdzielność

Gość herrr
Jeśli się zdecydujesz na tańsze to zrób wycenę obu mieszkań i niech brat dopłaci Ci różnicę. A mieszkanie zapisz tylko na siebie, a nie na siebie i męża

Gość miłanarzeczonka
ok:) dzięki