Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 76u8i9bo0

Jaki czytnik do e-booków?

Polecane posty

Gość 76u8i9bo0

Kompletnie się na tym nie znam. Polecicie mi coś?

Podobno najlepsze są firmy Kindle. Znajomi mają. Nie męczą oczu, wykonane z ekranu takiego, że praktycznie nie widać różnicy między ekranem a kartką książki. Dla mnie nieco zbyt drogi jednak. Ja zdecydowałam się na takiego: http://www.ceneo.pl/15120103 Ze względu na to, że jest tańszy. I uważam, że mi wystarczy, jestem zadowolona. Oczy się nie męczą, bo ekran nie świeci jak w tabletach. Jedyną wadą(wg mnie) jest to,że nie można nic czytaćw pełnym słońcu, bo nic nie widać, ale tak w warunkach domowych, czy jak nie świeci słońce na dworze to ok. Filmy też z niego oglądam, nie jest dotykowy, rozmiar czcionki mozna zmieniać. Uważam tylko, że najlepiej kupować w sklepach internetowych lub all.egro, bo zazwyczaj jak jakieś księgarnie oferują za super niską cenę (250 zł) chociażby, to często musisz jeszcze dopłacić za ładowarkę(np.50 dych)

Gość 76u8i9bo0
Kurczę, i tak dosyć drogi. ;) Ale w sumie jak przestanę kupować książki, to szybko mi się zwróci. Nie jestem przekonana do e-booków, ale chyba trzeba w końcu spróbować.

Zależy ile chcesz na niego wydać. Bo te z lepszej półki to właśnie Kindle. Ja go nie miałam, wiem właśnie tylko, że znajomi zachwalają, ale ja z mojego jestem zadowolona( być może dlatego, że nie mam porównania :D) Coś wybierzesz, to teraz tanieje. Ten mój jeszcze rok temu był za 490 ! :D Zależy co kto lubi.

Drogi, wiem. Ale pełno książek, na które nie mogłam sobie pozwolić, a nie było ich w bibliotekach, mogłam sobie przeczytać praktycznie za darmo :D Kupiłam w zeszłe wakacje i śledziłam ceny, to własnie zaczynały się od 250 wzyż. A te po 200, to albo męczą oczy albo z ofert księgarni nie powiem których :D żeby nie było, gdzie własnie trzeba dopłacić za ładowarkę, no i wiadomo jakieś etui. Też długo się wahałam, bo mimo wszystko cena dość wysoka, ale stwierdziłam, że to właściwie taka trochę inwestycja na lata ( chyba że się zepsuje;D). No i książek już nie kupuję :) Jak mam za dobrą książkę zapłacić 40zł

O nie, naprawdę coś nie publikuje tego co napiszę :D Zawsze możesz poczekać, może będą tanśze za jakiś czas. Mp3 też już można niektóre za grosze kupić, a kiedyś takie drogie były

Gość 76u8i9bo0
Czyli generalnie polecasz? Chyba się zdecyduję, w sumie to nie jakiś majątek, a jak nie będę zadowolona to komuś odsprzedam. :)

Gość retytui
hm patrze i oczom nie wierze, co sie stalo, ze te czytniki tak stanialy?

Wiesz, to jest moja opinia. Mi się podoba. Nie oddałabym go. Pewnie jakbym miała droższego, to bym mówiła, że ten jest beznadziejny :D Najwyżej, tak jak mówisz odsprzedasz. Książki sobie można ściągać z chomikuj.pl

zawsze też możesz poczytać opinie w internecie na temat tego i innych modeli innych firm. Zawsze znajdą się entuzjaści i ci co im się coś nie podoba. Wybierzesz coś dla siebie, powodzenia ;)

Gość 76u8i9bo0
Dzięki :)

Gość retytui
ja poczekam jak te dobre z e-ink stanieją do 200 zl, kwestia czasu, wtedy kupie.

Gość 76u8i9bo0
A jak myślicie, ile to może potrwać? W sumie to mi się nie spieszy, a taki sprzęt faktycznie szybko tanieje.

Gość retytui
nie wiem, pewnie kilka lat, bo teraz jest moda na to, wiec troche po potrwa, ale mi sie nie spieszy w sumie. tak samo z aparatami cyfrowymi bylo. ja kupilam bardzo dobry model za 150 zl ;)

Gość 45454545454545
Już teraz jest wiele tanich czytników książkek , co prawda kindle są najpopularniejsze, ale jest również wiele innych dobrych czytników np. z firmy PocketBook. Najważniejsze jest to , że jeśli decydujesz się na zakup urządzenia musi one posiadać ekran w technologii E-Ink (tak zwany e-papier, ponieważ nie męczy oczu). Są już nawet czyniki z e-papierem za 200złotych.

Gość 76u8i9bo0
a jaki czytnik obsługuje ksiązki ściągnięte z chomikuj.pl?

Gość namirakidari
zgadza się w 100 % z kropką i 454545.... jeśli czytać e-booki to tylko z e-papierem, ceny czytników nie są już teraz takie duże, tylko nie daj się namówić na jakiś tani chiński tablet, który popsuje Ci oczy! poniżej przesyłam fajny obrazek pokazujący zalety E-Ink http://www.blog.czytio.pl/index.php/zalety-czytnikow-z-e-ink/

Gość 45454545454545
hehe to nie chodzi o pochodzenie plików (czy z chomikuj czy z innej strony to nieistotne) chodzi o ich format. teraz czytniki obsługują pliki z różnymi formatami najpopularniejsze to epub i mobi, na chomikuj większość jest w PDFach (ten format też jest obługiwany przez te urządzenia, ale to nie jest przystosowany do czytników i gorzej się czyta książki w pdfie niż np w formacie epub) istnieje program calibre - jest darmowy. i przerabia formaty. np wrzucasz ksiazke z chomikuj ktora jest w pdfie do tego programu ,ktory zmienia format na epub i masz idealny format na czytnik w ciagu minuty ! :)

Gość namirakidari
76u8i9bo0, tak jak 4545.. mówi, wystarczy ściągnąć darmowy program calibre i wtedy obojętnie skąd ściągniesz e-booki to w minutę zmieniasz format ( to jest banalnie proste- program to robi za Ciebie poprzez jedno klikniecie myszki) i masz juz gotowy plik przystosowany do kazdego czytnika

Gość namirakidari
co do chomikuj, ja ostatnio ściągnełam z tam tąd e-booka ,ale był niestety tylko fragment książki ,a pozniej byla strona podana z ktorej mozna dalsza czesc sciagnac, ale slyszalam, ze jak sie kupi niektore czytniki to się dostaje kilkastet darmowych e-booków. i w ogole na e-booki jest pełno promocji, ja ostatnio kupiłam książke za 5 zł!! zresztą na tym blogu co wczesniej podalam link byl kiedys artykul o ksiazka vs ebook i tam tez sa rozne porady i jest jeszcze jakas inna stronka na ktorej jest pelno przydatnych informacji o czytnikach i ebookach, "zycie ebookow" czy cos takiego ,poszukaj sobie na googlach.

Gość 76u8i9bo0
Hej, powyżej to podszyw (po co podszywać się pisząc taki post? :D ). Dzięki za rady, ale powiedzcie mi, jakie czytniki mają e-ink? Chodzi mi o te tańsze, bo na Kindle np. nie mam kasy.

Gość 45454545454545
np. PocketBook 613 ma E-Ink kosztuje troszkę ponad 300 złotych. Nie wiem też ile chcesz przeznaczyć na te urządzenie? ALe koszt naprawdę szybko się zwraca. Zawsze w opisach urządzeń jest napisane jaki mają wyświetlacz

Gość 45454545454545
są też takie z E-Ink za 200 złotych, tylko nie kupuj na allegro (bo jak zazwyczaj jest tam wszystko tańsze, tak w przypadku czytników się to nie sprawdza i są znacznie droższe niż w e-księgarniach)

Gość Sernik
Sluchajcie, a co z okladkami ? Ja sie mocno zastanawiam nad zakupem jakiegos akcesorium do mojego sprzetu. Warto? Nie warto?:) http://www.skapiec.pl/site/cat/3117/comp/9493396 - cos takiego, ale w bardziej stonowanym kolorze :P Myslicie,ze okej? mega drogie, bo to 1/3 chyba ceny samego kindla....nie wiem czy to potrzebne w ogole

Gość gość
:)najlepiej to poszukac przepisow na necie no znalesc 777 www.youtube.com/watch?v=Jm4IfGxN60M

W czytniku najważniejszy jest ekran. To od niego zależy, czy urządzenie będzie wygodne i komfortowe w użyciu. Przy przeglądaniu ofert, należy zastanowić się, jaka wielkość ekranu będzie wygodna w przeglądaniu stron elektronicznej książki. Większość czytników dostępnych na rynku dysponuje wyświetlaczami o przekątnej 5-10 cali, przy czym 7 i 8-calowe są najoptymalniejszym rozwiązaniem. http://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-czytnik-e-book/403/ tu masz link do całego artykułu, gdzie wskazują, na jakie inne parametry należy też zwracać uwagę.

Gość JareczekMareczek
Wydaje mi się że cały czas na topie jest Kindle, można się również zainteresować pocketbookiem. Generalnie fajne testy czytników można znaleźć tutaj http://www.srodki-fido.pl . Ja bym chyba swojego kindla nie zamienił na nic innego.