Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Grzegorzałka

TRĄDZIK i WYPADANIE WŁOSÓW PO ODSTAWIENIU TABLETEK ANTY

Polecane posty

Gość Grzegorzałka

Witam wszeyskie Panie :) Pomocy szukałam już chyba u wszystkich powiązanych z tym lekarzy, u farmacetów, a nawet w sklepach zielarskich ;P Może zacznę od początku, żeby zaoszczędzić zadawania pytań, które same by się nasunęły. 1 miesiączkę dostałam w wieku lat 12, tabletki z różnych względów (bolesne miesiączki - przypadłość dziedziczna, wszystkie kobiety od strony mamy tak miały, oraz rozpoczęcie współżycia za kilka miesięcy) zaczęłam brać w wieku 17 lat. Trądzik owszem był, w okresie 12-15 r.ż., póżniej sporadycznie pryszcz gdzie niegdzie, miesiączki regularne, włosy nie wypadały. od 17 r.ż do dziś (24 lata) biorę tabletki (z coraz to mniejsza ilością hormonów - aktualnie NARAYA - odpowiednik JAŚMINELLE). W ciągu tych lat 2x próbowałam je odstawić, zawsze po 1,5-2 mieś zaczynała się tragedia: łojotok, pryszcze na czole, plecach, dekoldzie, wypadanie włosów - przeważnie zaczynałam wtedy branie jakiś suplementów diety typu drożdze (więm, że trzeba to brac min. 3 mies. by bylo widac efekty) nie byłam jednak w stanie czekac na efekty ich stosowania, tym bardziej ze wcale nie mialam gwarancji, ze mi pomogą, a z miesiąca na miesiąc stan się pogarszał. Oba razy po 7 mieś wracałam do tabletek, po 4 mieś od powrotu do nich stan skóry i włosów był już ok. Teraz jestem już zdecydowana na odstawienie, ponieważ moje humory, jak i zaczynające się problemy z pajączkami mnie do tego zmuszają. Odstawiam już za tydzień, od 2-3 mieś biorę już różne supelementy, jak skrzyp, drożdże, biotyna , minerały + szampony przeciw wypadaniu włosów i wcierki, mam nadzieję, że to złagodzi okres odstawienia... Jeśli chodzi o opinie lekarzy: większośc mówi, że niektóre kobiety tak właśnie reagują na odstawienie tabletek i trzeba to przeczekać, ze taki stan może trwać do roku... Jedna Pani ginekolog stwierdziła, że pewnie mój układ rozrodczo-hormonalny w momencie odstawienianie był jeszcze dojrzały , a tabletkami go zahibernowałam i teraz znów się budzi i dojrzewa, ale jak jej powiedziałam, że zaczynając je brać nie miałam trądziku i miesiączkowałam od 5 lat to się zmieszała. USG było, nie ma tam żadnych zmian. Ogólnie pisząc ten post mam nadzieję, że któraś z Pań miała doczynienia z takimi efektami odstawienia czy to u siebie, siostry, czy przyjaciółki i jest mi w stanie coś doradzić :-)

Gość Grzegorzałka

Gość Grzegorzałka
up

Gość laloia
nie wiem

Gość jupikola
halo

Gość rubikollol
jest tam ktos?

Odstawiłam tabletki w listopadzie. Co do trądziku jakiegoś strasznego nie mam, kilka wyprysków przed miesiączką ale tak miałam zawsze przed tabletkami. Co do stanu włosów to faktycznie są jakieś dużo słabsze ale nie wypadają aż tak strasznie.

Gość lilulol
a długo je brałaś??

Gość kurcze sszkoda
ze nikt mi niczego nie doradzi

Gość gość
mam to samo...

Gość gość
Witam tez mam ten problem i stracilam juz pol wlosow ktorych i tak nie mialam za wiele . Odstawilam tabletki w kwietniu i do tej pory pryszcze i wypadanie wlosow mi dokuczaja. Tak jak piszesz kompletnie nic nie pomaga ani drogie szampony ani tabletki ....lekarze tez nic nie potrafia doradzic mam juz dosc . Poprostu ratunkuuuuu nie jestes sama z tym problemem .

Gość gość
Zrób badanie tsh , hormony meskie i prolaktyne. Zaburzenia tych hormonów powoduje tradzik i wypadanie włosów.

Gość gość
Miałam podobny problem po odstawieniu pigułek. Mój ginekolog polecił mi zażywanie Harmonelli. Powiedział, że to jedyny suplement dla kobiet ze składem dobranym na podstawie badań. Na początku byłam nastawiona sceptycznie do tego suplementu, ale jest tania to pomyślałam, że mogę spróbować i zauważyłam, że zmniejszyły mi się pajączki na udach oraz poprawił wygląd włosów.