Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość versace1

CZLOWIEK INTELIGENTNY- tzn jaki????

Polecane posty

Gość versace1

wg mnie to taki, ktory potrafi sie poprawnie wyslawiac, bez zbednej gestykulacji rekami. to taki ktory ma cos do powiedzenia w niektorych dziedzinach a jesli ktos nie zgadza sie z jego zdaniem nie podnosi glosu nie ubliza tylko grzecznie podtrzymuje swoje zdanie. to taki ktory potrafi przyznac sie do bledu. to taki ktory nie ubliza innym. a jak Wy to widzicie?

Gość versace1
* przedostatnie zdanie: nie nie ubliza tylko nie osmiesza innych

Gość zostac opryszkiem
to o czym piszesz to typ inteligencji werbalnej ale sa jeszcze inne rodzaje inteligencji np emocjonalna (m.in. empatia, asertywnosc), społeczna, logiczna itd...

Gość zostac opryszkiem
Definicje inteligencji Inteligencja to konstrukt teoretyczny odnoszący się do względnie stałych warunków wewnętrznych człowieka, determinujących efektywność działań, wymagających procesów poznawczych. Warunki te kształtują się w wyniku interakcji genotypu, środowiska i własnej aktywności człowieka. (Strelau) Inteligencja to ogólna zdolność adaptacji do nowych warunków i wykonywania nowych zadań przez wykorzystanie środków myślenia. (Stern) Inteligencja to właściwość psychiczna, która przejawia się we względnie stałej, charakterystycznej dla jednostki efektywności wykonywania zadań (Tiepłow) Inteligencja to zdolność rozwiązywania problemów (Piaget) Inteligencja to dostrzeganie zależności (edukcja relacji), relacji i wyciągania wniosków (edukcja korelacji). (Spearman) Inteligencja to zdolność uczenia się (G. Ferguson) Inteligencja to zdolność do aktywnego przetwarzania informacji, przekształcania ich z jednej formy w inną poprzez operacje logiczne - w tym sensie inteligentne są komputery, a nawet zwykłe kalkulatory. Inteligencja to zdolność do aktywnego przetwarzania informacji w celu lepszego przystosowywania się do zmiennego środowiska. Tak rozumianej inteligencji nie posiadają komputery (bo nie przetwarzają informacji na własne potrzeby) ale posiadają ją zwierzęta, np. owady. Taką inteligencją wykazywałaby się maszyna, która np. w lesie albo na ulicy potrafiłaby samodzielnie przetrwać i zdobywać źródła energii. Inteligencja to zdolność do przetwarzania informacji na poziomie abstrakcyjnych idei (np. umiejętność dokonywania obliczeń matematycznych lub gry w szachy). Taką inteligencję również posiadają komputery (sztuczna inteligencja). Inteligencja to zdolność do twórczego, a nie tylko mechanicznego przetwarzania informacji, czyli tworzenia zupełnie nowych pojęć i ich nieoczekiwanych połączeń. Tę umiejętność posiadają a rzadziej wykorzystują tylko niektórzy ludzie. Inteligencja to zespół zdolności umysłowych umożliwiających jednostce sprawne korzystanie z nabytej wiedzy oraz skuteczne zachowanie się wobec nowych zadań i sytuacji. Inteligencja to zdolność ogólna do celowego działania, racjonalnego myślenia i skutecznego radzenia sobie z trudnościami. [D. Wechsler] Inteligencja to umiejętność adaptacji do warunków środowiska, dopasowania środowiska do potrzeb jednostki i wyboru kontekstu najbardziej odpowiedniego dla satysfakcjonującego działania. Inteligencja to zdolność przystosowania się do okoliczności, dzięki dostrzeganiu abstrakcyjnych relacji, korzystaniu z uprzednich doświadczeń i skutecznej kontroli nad własnymi procesami poznawczymi. [Nęcka, 2004

Gość tupacz
Piszesz o człowieku mądrym i wychowanym. Głupia to inteligencja, jak piosenki Candy Girl.

Gość susz antek
asertywni zazwyczaj mają kiepsko nasmarowane tryby :-) nikt nie jest doskonały przeca ale z normalnego równać na pochyłej do kołtuna to dopiero inteligentna emocjonalność :-P ale w końcu ile mozna siem przeprowadzać? egheghe

Gość Ty napisałaś o człowieku
kulturalnym, inteligencja to zupełnie co innego. Ktoś może być niekulturalny z wyboru i przy tym inteligentny, inteligencja to błyskotliwość, niestety nie jesteś inteligentna, bo nie wiesz na czym polega bycie inteligentnym.

Gość tupacz
kapitanie, mój kapitanie! S*anie w banie i grzebanie w tyłku paluchem, więcej na Pana temat nie jestem w stanie powiedzieć. O taka polityka rzeczowej kontrargumentacji na wytoczone przez Waszmości argumenta.

Gość versace1
wiem ze jest kilka rodzajow inteligencji ale nie chodzi mi tutaj o empatie tylko ogolnoksztalt. juz kilka razy slyszalam jak ktos sam o osobie mowil ze jego iloraz imteligencji jest ponad przecietny- a podczas wypowiedzi uzywal slow "ze ten no" albo gdy ktos mial inne zdanie niz on kwitowal "z durniami nie gadam". wg mnie to jest objaw glupoty a nie madrosci

Gość mylisz pojecie inteligencji z
obyciem, dobrym wychowaniem, wiedzą- a najprosciej - inteligencja to umiejetnosc radzenie sobe w kazdej sytuacji, skutecnosc, Np Walesa robi bley jezykowe, a jest inteligentny

Gość versace1
ty napisalas o czlowieku kulturalnym- nie tobie oceniac jaka jestem bo mnie nie znasz. raczej przeanalizuj swoja osobe. tupacz- czlowiek wychowany, kulturalny to np taki ktory ustepuje miejsca staruszkowi w autobusie czy a przy okazji nie znajacy tabliczki mnozenia.

skoro sa definicje słownikowe, trzymajmy sie ich, a nie tego, co ci sie wydaje ( bez obrazy)

Gość zostac opryszkiem
człowiek asertywny jest kulturalny- ani nie uległy, ani nie chamski. więc autor ma rację pod tym względem- kultura to cecha ludzi mających typ intel. emocjonalnej

Gość tupacz
człowiek inteligentny to taki, który dostanie zapałki, śrubokręt i ziemniaki, będzie z tym robił co tylko będzie chciał, bluzgając ile mu się żywnie podoba, ale będzie szczęśliwy, bo osiągnie wyznaczone przez siebie cele, np. dom i pole ziemniaków. A w domu kominek. A na polu ziemniaków zatrudni Cię do zbiorów dla osobistej uciechy, bo głupoty gadasz i nie zużywasz benzyny.

Gość versace1
"inteligencja to umiejetnosc radzenie sobe w kazdej sytuacji, skutecnosc," gdyby inteligencja byla oceniana na podstawie tego stwierdzenia to wiekszosc polakow jest debilami. dlaczego- chociazby dlatego ze wiekszosc zarabia slabo tzn ze nie ma umiejetnosci radzenia sobie w kazdej sytuacji bo nie znalazl dobrze platnej pracy lub nieskutecznie szukal:)

Gość liljana33
człowiek inteligentny to taki który jest przeciwieństwem ciebie

Gość versace1
tupacz- to nie topik o Mak Gajwerze ktory z musztardy i skarpetki zrobi samolot:D

Gość zostac opryszkiem
Inteligencja to zdolność rozwiązywania problemów (Piaget) to ja chyba jestem nieinteligentna :classic_cool:

Gość tupacz
vewersaczejeden, to autosugestia, taki stereotyp kulturowy. Wystarczy powiedzieć zapałki, a Ty pomyślisz makgajwer. Bo myślisz szablonowo. A ja to robię dla swojej uciechy.

Gość liljana33
"inteligencja to umiejetnosc radzenie sobe w kazdej sytuacji, skutecnosc," gdyby inteligencja byla oceniana na podstawie tego stwierdzenia to wiekszosc polakow jest debilami. dlaczego- chociazby dlatego ze wiekszosc zarabia slabo tzn ze nie ma umiejetnosci radzenia sobie w kazdej sytuacji bo nie znalazl dobrze platnej pracy lub nieskutecznie szukal" XXXXXXXXXXXXXXX może radzą sobie w sytuacji małych zarobków tzn oszczedzają, ograniczają wydatki, kupują na promocjach w ten sposób sobie radzą w pl jest tak że nawet jak masz słabo płatną prace i szukasz po czym ją zmienisz, okazuje się ze też jest słabo płatna i tak w nioeskończoność ja w tym roku mam już 3 pracodawce, jak nie płacą godziwie to nikt sobie z doopy nie wyczaruje dobrych zarobków

Gość versace1
liljana33- szkoda mi takich ludzi jak Ty dla ktorych glowna uciecha jest ublizanie innym. widocznie taki juz twój smutny los ze zadawalasz sie byle czym.

Gość versace1
co do mojego wpisu ze wiekszosc polakow to debile to ja tak nie sadze. odnioslam sie po prostu do stwierdzenia: "inteligencja to umiejetnosc radzenie sobe w kazdej sytuacji, skutecnosc,"

wlasnie przyklad tupacza z zapalkami jest dobry. I prawdą jest, ze inteligentny czlowiek potrafi znalezc dobrze platna prace ( o ie mu na takiej zalezy), w kadym razie na najlepszą, na jaka pozwalaja niezalezne od niego warunki. Nie kombinuj, tylko spojrz w definicje. Tak to wygląda, jakbys zaczęla ludziom wmawiac, ze kartofle to jednak jabłka, bo ty tak to widzisz. Jaki w tym sens? Kazde słowo ma jakies znaczenie, znaczenia inteligencji ktos ci wyzej podal.

Gość liljana33
gdybym zadawalała sie byle czym to nie szukałabym kolejnej lepiej płatnej pracy, najpierw naucz sie czytać ze zrozumieniem i wyciągaj wnioski dopiero potem zastanów sie nad własnym losem a do dudzego sie nie wpier... i powiem ci jeszcze jedno, praca w mojej branzy i tak jest wyżej opłacana niż nawet najwyżej płatna praca takiego "kogoś" jak ty, na tym kończę "rozmowe" z tobą gdyż nie am zamiaru zniżac sie do twojego poziomu

Bardzo ładnie to powiedziałeś versace1 ale zapomniałeś o 1 rzeczy mianowicie - obiektywizmie. Inteligencja nic nie znaczy, ja oceniam ludzi po mądrości wewnętrznej. Arabscy terroryści też są inteligentni i co mi po takich tępakach społecznych?

jak mam marnie platna placę sie zastanawiam , dlaczego - moze nie potrzebuja ludzi tej branzy, wiec po pierwsze, nie wybieram takiego zawodu ( nie mylic z pasjonatami,ktorym zalezy na tym, co robia, a nie za ile) , ewentualnie przekwalifikuje sie,albo staram sie byc lepsza zawodowo od innych. wyjezdzam do innego miasta, kraju - w kazdym razie nie siedze i nie narzekam,skoro wiem,ze z narzekania pracy i tak nie przybędzie,

Gość versace1
zalozylam ten temat ale widze ze wiecej tu filozofowania niz normalnej rozmowy. wiecie nie problem wpisac sobie w googlach inteligencja i odczytac wersje slownikowa. nie problem rowniez napisac ze ten inteligentny zatrudni tego glupszego do pracy przy zbiorze ziemniakow- bla bla bla. wiecej tutaj uszczypliwosci, zlosliwosci niz rozmowy na temat. co sie dziwic- gdzies trzeba rozladowac emocje.

Gość versace1
liliana czy cos zlego spotkalo cie w zyciu? molestowanie, mobbing, przemoc? przepraszam ze pytam ale widac po twoich wypowiedziach ze dzieje sie cos zlego. dziewczyno warto sobie pomoc- moze psycholog? ublizaniem innym nie pomozesz sobie. trzymam za ciebie kciuki i mam nadzieje ze bedzie lepiej. pozdrawiam.

kobieto - pytasz - czlowiek inteligentny - czyli jaki? wlasnie chocby słownik z google ci odpowie co oznacza wyraz inteligencja. Spytasz - zielony - czyki jaki ? - np przeciez wiadomo,ze nie czerwony. gliniany - czyli jaki? no nie ze stali Wyrazy maja swoje znaczenie- na tym polega komunikowanie sie z innymi ludzmi, ze to znaczenie rozumieja . Stworz sobie nowy, własny, umowny jezyk, słownik i bedzie ok.Wymyslasz sobie wlasne pojecie inteligencji - a ono juz zostalo okreslone. Czy rozpaczasz,ze stól nie zostal nazwany krzeslem?