Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pokojooonnnaa

tabletki anty a suchość

Polecane posty

Gość pokojooonnnaa

Czy tabletki antykoncepcyjne mają wpływ na suchość pochwy bo odkąd zażywam 2 blister to mam z tym problem. nie wiem co teraz czy pójść po nowe tabletki, minie to samo czy może po wszystkich tabletkach tak będzie. Kto tak miał to proszę o informacje i może jakie tabletki nie powodują suchości - ja biorę novynette. Ah jeszcze pytanie - a do czasu wizyty u lekarza (o ile pójdę, jeśli napiszecie, że to przez te konkretne tabletki) czy macie jakiś sprawdzony żel nawilżający?

Gość kolorowawiosna
Ja akurat też brałam novynette i nigdy po nich nie miałam z tym problemu więc trudno byłoby mi ci coś doradzić. Może jedynie to, że powinnaś przejść się do ginekologa i niech zmieni ci na inne. To dopiero w przerwie pomiędzy blistrami bo inaczej nie możesz zmienić, więc i tak musisz czekać. Jeśli chodzi o żel to ja jestem w ciąży teraz i też po pierwszym trymestrze pojawiły się u mnie problemy z suchością - provag żel stosujemy bo nie uczula i bezpieczny jest i nie jest też drogi coś koło 18 zł zapłacisz.

ja mialam ten problem - jak wogole mozna to nazwac problemem :) bo poprostu uzywalismy olejkow nawilzajacych :) tabletki bralam 6 lat i juz sie do tego przyzwyczailam :) od 2 miesiecy juz ich nie biore (bo w czerwcu bede starala sie o bobasa) i powiem Ci ze roznica jest OGROMNA !!! :) teraz olejek poszedl do smieci :) nie wiem czy zmiana tab cos zmnieni - bo ja w ciagu tych 6 lat zmienilam je chyba z 3 razy i bylo tak samo

Gość martiiiini
Zażywałam różne rodzaje tabletek, próbowałam też plastrów i niestety problem z suchością pochwy się nie zmniejszył. Znajoma położna po porodzie doradzała mi przy powrocie do terapii hormonalnej żebym zaczęła stasować provag. Probiotyk doustny chronił mnie przed infekcjami i znacznie poprawił nawilżenie pochwy.

tabletki na każdą z nas mogą działać inaczej, ja bym zastosowała provag żel do nawilżenia, lub poszła do ginekologa po nowe tabletki, może tak być że się przyzwyczaisz, więc poczekaj kilka tygodni i potem podejmij decyzję, a na razie kup żel nawilżający w aptece

wszelkie probiotyki doustne jeszcze bardziej mnie wysuszały wiec w takie cuda nie wierze. chociaz ja zastanawiam sie czy na suchosc pochwy nie zaczac stosowac multi gyn acti gel. moja siostra go stosuje i mowi ze dobrze nawilza.

Też tak miałam i to był jeden z głównych powodów odstawienia tabletek. Żadne żele nawilżające mi nie pomagały, po stosunku czułam dyskomfort, pieczenie i czułam otarcia. Suchą miałam także cerę i ręce, nic nie pomagało, dopiero całkowite zaprzestanie brania pigułek.

Co prawda zaczełam jednak smarować się tym żelem multi gyn i nie piecze mnie juz tak bardzo i mniej mnie swedzi. co dalej dowiem sie pozniej. poniedzialek wizyta wiec dotrwam do tego czasu. ale po tabletkach antykoncepcyjnych to nie tylko jest sucha pochwa ale i cera sie wysusza? ja nie moglam stosowac zelu, ktorym sie smaruje przed stosunkiem, bo mnie gorzej po nim pieklo a na dodatek podczas zaczynal sie kawalic i takie jakby klutki wychodzily z pochwy.

ja nie zrezygnowałam z tabletek antykoncepcyjnych, bo nie musze. smaruje pochwe tym Multi-Gyn actiGel i nie mam problemu z sucha pochwa nie mam po stosunku problemu z otarciem

Gość BeautyGirl25
Warto zapytać ginekologa o inne tabletki antykoncepcyjne, niewielka zmiana w składzie a już inaczej nasz organizm reaguje. Natomiast na suchość pochwy polecam provag żel, stosuje go już od 2 lat, u mnie sprawdza się przed stosunkiem, w podróży, po goleniu, po basenie, po jeździe na rowerze, po siłowni.

Gość gość
Oczywiście, że Twój problem może być spowodowany tabletkami. Poczytaj tutaj, o jakich innych źródłach suchości rzadko się wspomina: http://kobiecosc.info/suchefakty/baza-wiedzy/zrodla-suchosci-pochwy-o-ktorych-nie-wiedzialas-az-do-teraz/ Znajdziesz tam także najprostsze rozwiązanie swojego problemu - znacznie łatwiejsze niż żele nawilżające..:)

Gość gość
No... ja też o tym nie wiedziałam. Ale w jaki sposób stres może na to wpływać???

Gość gość
"brak wystarczającego rozluźnienia, ciągłe napięcie i pochłonięcie myślami o kłopotach nie pozwalają w pełni się odprężyć, co hamuje proces nawilżenia błon śluzowych...." Tam znajdziesz wszystko zresztą :)

Gość Telefonica
Jak stosowałam tabletki antykoncepcyjne to również miałam problem z suchością pochwy. Od trzech miesięcy stosuje krążek dopochwowy, nawilżenie pochwy jest znacznie lepsze, czasem czuje swędzenie w pochwie ale wystarczy przemyć krążek i założyć razem z nim probiotyk np. invag i wszystko wraca do normy.