Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martynka333

WYNAJEM MIESZKANIA I KOŃCOWE ROZLICZENIE

Polecane posty

Gość po prostu weźcie metraż
tak oczywiscie niech autorka zapłaci za FAKTYCZNE ZUŻYCIE czyli te faktury które płaciła właścicielka + dopłatę za prąd to wyjdzie z 1100 zł ale nie 2400 które sobie cwaniara właścicielka wymyśliła i jeszcze chce naciągnąć na dodatkowe 260 zł

Gość kafeMoniiiii
dzięki temu, że nie podała trzech osób, tylko jedną, to płaciliście o wiele mniejszy czynsz. Nie zwróciłoby wam sie to w prądzie itd. Lepiej dla was, że tak zrobiła. Taka prawda.

Gość kafeMoniiiii
* "o wiele mniejszy czynsz" wiekszy :)oczywiscie

Gość kafeMoniiiii
o ja! :) dobrze napisalam i sie poprawilam niepotrzebnie :) pierwszy raz mi sie to zdarzylo

Gość kafeMoniiiii
jak mieszkalam sama to placilam czynsz 400zl, po tym jak wyszlam za maz i pojawilo sie dziecko to place 500zl, wiec wy nieuczciwie placiliscie mniejszy czynsz niz powinniscie, powinnas to zglosic i doplacic brakujaca kwote. Tak bedzie uczciwie autorko.

Gość kafeMoniiiii
oplata za smieci, winde, ochrone itd jest automatycznie wieksza, a to sie sklada na czynsz

Gość ja płaciłam
Czytam i oczom nie wierzę. Potraficie czytać ze zrozumieniem? Autorka napisała, że po podliczeniu tego co zapłaciła i porównaniu z licznikami ma niedopłatę za prąd 260 zł. Ale za media za cały rok zapłaciła 2400 zł, a z liczników wyszło, że powinna 480 za wodę+550 prąd+ 260 dopłata za prąd= 1290, czyli 2400-1290=1110 zł powinna jej zwrócić właścicielka mieszkania. Czego nie rozumiecie? Ten zwrot za wodę i dopłatę za prąd to skąd wzięła? Z głowy? No chyba głupia nie jest i z rachunków i LICZNIKÓW! Też mieszkałam we dwie osoby w mieszkaniu zgłoszonym na jedną i miałam z jednych mediów nadpłatę, z innych niedopłatę i w efekcie właściciel zwrócił mi pieniądze. Co was tak dziwi? Inna właścicielka nie dość że nie zwróciła nadpłaty za media to do dzisiaj ma naszą kaucję. To jest uczciwe, tak? Autorko, a czy właścicielka tego mieszkania zgłosiła wynajem do urzędu skarbowego? Bo jeśli nie, to sama to zgłoś. Nie cierpię ludzi, którzy chcą się wzbogacić na najemcach.

Gość sSamiii
Potraficie czytać ze zrozumieniem? Autorka napisała, że po podliczeniu tego co zapłaciła i porównaniu z licznikami ma niedopłatę za prąd 260 zł. Ale za media za cały rok zapłaciła 2400 zł, a z liczników wyszło, że powinna 480 za wodę+550 prąd+ 260 dopłata za prąd= 1290, czyli 2400-1290=1110 zł powinna jej zwrócić właścicielka mieszkania. Czego nie rozumiecie? Ten zwrot za wodę i dopłatę za prąd to skąd wzięła? Z głowy? No chyba głupia nie jest i z rachunków i LICZNIKÓW! Też mieszkałam we dwie osoby w mieszkaniu zgłoszonym na jedną i miałam z jednych mediów nadpłatę, z innych niedopłatę i w efekcie właściciel zwrócił mi pieniądze. "" x dziwi mnie glupota autorki, bo to nie ma nic wspolnego ze zgloszona iloscia osob. Jakby zglosila 3, to by mniej zuzyli na licznikach? :D albo moze wiecej? :D Jaki to ma zwiazek?

Gość po prostu weźcie metraż
prognoza zużycia zazwyczaj jest zmieniana po odczycie liczników wiec dla wodociagów i energetyki wszystko jedno ile osób tam mieszka, liczy sie realne zużycie natomiast czy taka duża róznica jest w czynszu przy trzech osobach??Nie wiem, wydaje mi sie ze zależy od miasta, wielkosci mieszkania, no i tego co zawiera czynsz. U nas przy zmianie jednej osoby na trzy wyszło ok 30 zł wiecej, a placimy 800 zł czynszu

Gość sSamiii
moze ktos wytlumaczy na jakiej zasadzie autorka chce sie podeprzec tym, ze wlascicielka nie zglosilam trzech osob, tylko jedna? Jak ona to powiazala z oplatami za media, bo jakos wysiadam przy jej logice myslenia :D

Gość dajcie spokój,niech sama się
szarpie,bo tu niewiadomo o co chodzi wogóle. nie umiała wyraźnie napisać w 1 poście tylko ujeła swoimi słowami---mysli,że kazdy będzie sie domyslał. powinna napisac to tak jasno i przejrzyście,żeby dla kazdego było jasne.

Gość martynka333
WIDZE ZE WIEKSZOŚC NIE ZROZUMIAŁA O CO MI CHODZI Z TYMI LICZNIKAMI....ALE WIDAC NIE KAŻDY POTRAFI CZYTAC ZE ZROZUMIENIEM;)A CO DO OPISU SYTUACJI PROŚCIEJ JUŻ NIE IDZIE TEGO OPISAC;)SPRAWA JEST POGMATWANA...ALE NIE ZNAM PROSTRZYCH SŁOW ABY TO WSZYSTKO PRZEDSTAWIC.

Gość martynka333
Co tam wczoraj było....Twoje obrażanie mnie świadczy tylko o twojej kulturze;)ale masz prawo do swojego zdania.Właśnie wróciłam od radcy-sprawa wygląda tak,umowa sformułowana jest ok ale to iż włascicielka pobierała zaliczki w wysokości 200zł i jeszcze odciągneła sobie od naszej kaucji to wyrównanie 260zl-to już było nie feer.Pan radca polecił mi polubowne porozumienie z właścicielka,jeżeli nie -jest szansa na odzyskanie w/w kwoty+to co nadpłaciliśmy.TO TAK W SKRÓCIE;)WIEC NIE JESTEM ANI TĘPA ANI GŁUPIA,ANI CHCIWA;)PO PROSTU MIAŁAM RACJE.sSAMI A CO DO TWOJEGO PYTANIA-LOGICZNE ŻE JEŻELI ENERGETYKA CZY ZGKiM MAJA W ROZLICZENIACH PODANY RYCZAŁT NA 1 OSOBĘ A KOŻYSTAJĄ Z TEGO 3 TO ZAWSZE BEDA DOPŁATY...A co do niskiego czynszu,wolałabym płacic wyszy czynsz ale uczciwie sie rozliczac,przy zwykłym logicznym myśleniu-opłaty po 200 zl miesiecznie...a łaczny rachunek roczny 1100(w ciagu pół roku opłacilismy roczne opłaty)wiec ona półroku dostawała po 200 zł za free;)ok dzieki zawszystkie wypowiedzi,juz wiem że mam prawo starac sie o zwrot tych 1100+260zł. NIE DAJCIE SIE ROBIC W BALONA NACIĄGACZĄ-WALCZCIE O SWOJE;)POZDRAWIAM.JA PŁACIŁAM-co do twojej wypowiedzi...nie wiem CHYBA zgłosiła,umowa była.

Gość POLSKA CHORY KRAJ
witam,ja tez wynajmuje mieszkania w bloku,i widze że właściciel tak sformułował umowe abyscie czy tak czy śiak mieli dopłaty...Jest to nie uczciwe,masz szanse wygrać sprawe.Ja przez całe 15 latwynajmu nigdy nikogo nie oszukałem,umowa musi być sformułowana jasno i wyraznie dla obu stron,a z tego co piszesz nie byliście poinformowani o dokładnej metodzie płatności a właściciel to wykorzystał.Powodzenia ,myślę że uda wam się wygrać.Daj znac za jakiś czas jak skończyła sie ta sprawa.

Gość zabbadooo
ręce mi opadły można być aż tak głupim? to możliwe w ogóle? i jeszcze ta ortografia....

Gość lkanj
Ja uważam podobnie oszukano was,jeżeli ktoś pobiera opłate w wysokości 200 zl na opłaty (a one nie przekroczyły tej zaliczki)to powinna wam zwrócić.bez względu na to jak sformułowała umowę,bo jasno wynika że cwaniara z niej;D płacić niski ryczałt a potem wziąść wyrównanie od najmującego.inaczej tego niemożna nazwać jak cwaniactwo.

Gość martynka333
oooo widze że dyskusja się rozkręciła;)

Gość lululkio
;) nie wiem kto ma racje....nie znam sie,ale zastanów sie warto sie użerać o 1ooozł?i ciagać po sądach?

Gość martynka333
Warto nie warto,chodzi o uczciwość ludzką,my płaciliśmy uczciwie przez cały rok a tu taka niespodzianka na koniec....

Gość wynajmujący_nie_od_dziś
Ochłońcie!!! Liczycie zaliczki za rok opłaty za pół i porównujecie kwoty :) Sam wynajmuje mieszkanie wygląda to następująco: Opłata ( czynsz) Na opłaty wlicza się : Za wywóz śmieci (za os) - W CZYNSZU Za ścieki( wg liczników wody) Za gaz (ryczałt za os) - W CZYNSZU Za energię ( prognoza + dopłata/niedopłata co pół roku) Za ciepłą i zimną wodę ( prognoza + dopłata/niedopłata co kwartał) Za ciepło (ryczałt za m2 - W CZYNSZU + dopłata/niedopłata po sezonie) W czynszu są jeszcze inne opłaty ale mniej znaczące. Jak mi ktoś powie że przy 3 osobach te wszystkie opłaty po spisaniu liczników wychodzą 54 zł miesięcznie to niech odrobi lekcje z przyrody na jutro bo pani mu postawi 1 a nie pisze dyrdymały. U mnie ( mieszkanie 50 m2 ) opłaty przy 2 os dorosłe + dziecko wynosiły ok 3000 na rok . Zależnie od tego jak mroźna jest zima i jak ktoś lubi mieć ciepło opłaty się wahają. Łatwo policzyć że dodatkowe opłaty to ok 250 zł / m-c Czyli te 200 to nie jest jakiś wymysł babki. Rzadko kiedy ktoś wynajmuje mieszkanie oszczędza na cieple, wodzie i prądzie a potem jak trzeba dopłacić to sie dziwi . Wszystko można sprawdzić i policzyć. nie da sie płacić 100 zł za prąd przy 3 osobach za 2 miesiące nie da sie zejść poniżej 3 m3 wody zimnej i 2 m3 ciepłej za miesiąc przy nowych licznikach. 550 zł za m-c to jak za darmo i dopłata 20 zł za m-c wynikająca z rachunków to po prostu koszta jakie wynajmujący musi ponieść, Bo biedna pani raczej na Was fortuny nie zbiła!!!

Gość martynka333
wynajmuje nie od dziś- najpierw dobrze przeczytaj co pisałam....;)))a wtedy sie wypowiadaj;;))wg liczników nie zużyliśmy nawet połowy .po za tym sprawa zakończona bo pani oddała co do grosza gdy dostała pozew ;))wiec chyba nie była tak do końca uczciwa.;;)

A na przyszłość trzeba pamiętać, że oszczędzamy wynajmującym i najemcom kłopotu jak płacimy media według wskazań licznika, a nie z prognoz, które mogą być różne. A do tego dochodzi jeszcze problem, gdy wynajmujący wyprowadzi się przed wyrównaniem. Polecam sprawdzić sobie aplikację mojeM.pl, na stronie można za darmo przetestować. Świetnie pomaga obliczać miesięczne zużycie i nie mamy problemów jak autorka tematu.

Gość sylkawawa
Co do aplikacji do rozliczania to rozliczwynajem.pl świetnie się sprawdza. Formalności załatwiają praktycznie za Ciebie, więc nie poświęca się na to wiele czasu. Masz kontrolę nad wszystkim z poziomu przeglądarki internetowej, bez wychodzenia z domu. Moim zdaniem sporo korzyści.

Gość gość
A co to ma wspólnego z problem em???

Gość mariamazda
Mieszkam z siostrą w mieszkaniu ale zamierzamy podzielić rachunki. Siostra zużywa dużo więcej prądu ode mnie. Ma grzałkę na prąd w pokoju i czajnik elektryczny. Chciałabym sprawiedliwie płacić za zużycie. Czy taki sprzęt: https://www.e-kupiec.com.pl/b65-6907c-licznik-energii-miernik-mocy-13a-3000wprogramator.html rozwiąże mój problem?