Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KLASYKA NA TOOOPIE

Ortopeda kazał szeroko pieluchować syna. Pampers plus trzy tetrowe. Po co?

Polecane posty

Gość KLASYKA NA TOOOPIE

Byłam dzisiaj u ortopedy z synkiem na półrocznej kontroli. Powiedział, że wszystko jest okej, tylko mam "szerzej pieluchować" synka. Pytam czyli co mam robić, bo nie wiem o co chodzi. A ten do mnie, że normalnie pampersa, a na to jeszcze trzy pieluchy tetrowe, żeby uda były szeroko. Pytam: po co? "proszę tak robić" i poszedł. Jak mam to robić? Robiła któraś z Was coś takiego?

Gość co tam ciekawego wczoraj było?
o rany! oczywiście, wiele matek tak robiło. Chodzi o dysplazję bioder, poczytaj o tym :)

ja nie pieluchowalam ale czasami dzieci się pieluchuje, to nic strasznego choc zdania na ten temat są podzielone. Duzo z nas, roczniki 80-te bylo pieluchowanych i zyjemy jak widac. A lekarz idiota powinien był Ci pokazać jak to się robi bo to dosyc wazne jest. Choc generalnie ortopedzi odradzają to jednak w tak wczesnym rozwoju jak się juz zrobi krzywo, to układ leci krzywo dalej z wiekiem.. pieluchuje sie tak http://2.bp.blogspot.com/-lMDGD5dY7cE/T3oUuvzUAUI/AAAAAAAAFjA/2JfA5wjRfck/s1600/13.png zakladasz pampersa, i na to dodatkowe zwykle pieluchy ktore maja tylko za zadanie rozstaw układu biodrowego.

Gość ciosko..
do co to ciekawego Na szczescie juz ida polscy ortopedzi po olej do glowy i zaczynaja odradzac.

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
Ale ortopeda zrobił mu nóżkami tylko dwa takie jakby okrążenia, powiedział, że wszystko okej, tylko żeby te 3 pieluchy tetrowe dołożyć. To jak wszystko okej to po co? I jak mam mu te pieluchy zakładać?

Pewnie chodzi o to ze twoj synek ma nierowne fałdki co moze oznaczac wdl pana doktora ze pozniej bedzie mial problem z bioderkami i chodzeniem :) chyba tak :) ja powiem ze mi tez lekarz kazal i wyslal dodtakowo do ortopedy. tak lekarz stwierdzil ze wszystko jest ok i nie pieluchowalam i moj synek nie ma zadnych probelmow:) dodatkowo wspomne ze ten nasz lekarz kazdemu prawie kaze tak chodzic i wydziwia zawsze :)

ale napisalam :) mam nadzieje ze sie domyslicie o co mi chodzilo :)

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
Które fałdki nierówne?

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
Masakra, synek najchętniej to by na golasa śmigał, nie wyobrażam sobie jego nerwa, jak mu trzy pieluchy tetrowe dawalę...

No nasz pediatra sprawdzal fałdki na nozkach dzieckach, przylozyl je do siebie i te rowki maja byc wdl niego rozwne. u mojego synka byla jedna nierowna i on kazal pieluchowac. ja nie pieluchowalam i fadki same staly sie rowne jak zaczal chodzic i troche schudl. dodtakowow tesciowa mi mowila ze u mojego meza bylo to samo i ona tez nie pieluchowala wiec moze taka uroda :) ale kazdy przypadek jest inny i ja bym bardziej sluchala sie ortopedy :)

U nas tez powiedzial ze wszystko ok, ale prosze pieluchowac. Biodra mialy IIc. Nie pieluchowalam, przy kolejnej wizycie mialy IIa.

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
Ależ ja bardzo uważnie bym go posłuchała, gdyby tylko raczył powiedzieć mi coś więcej :(

to zmienic lekarza :) albo chodzic prywatnie :) ja na szczepienia chodze panstwowo i na wizyty ale jesli chce sie czegos wiecej dowiedziec lub mam problem ide prywatnie do innego :) jest milsza i wiecej ci powie :)

Gość dorotkaaa8
Mi lekarz powiedział żebym tez pieluchowała i nie zakładałam tych dodatkowych pieluch i przy nastepnej wizycie powiedział że jest wszystko ok i nie musiałam już więcej przychodzić

Gość Mniej lub więcej
powiem wam nie mieszkam w polsce -w polsce wszystkie moje koleżanki miały problemy z dziećmi - bioderka, serce, alergie, asymetrie, rehabilitacje...tutaj zero problemów...nikt tak nie wydziwia chyba jak lekarze polscy...nie wiem tylko dlaczego robią z początków macierzyństwa taki koszmar....bo potem kilkulatki i nastolatki są najbardziej zaniedbanymi dziećmi w europie pod względem zdrowia..dlaczego????

no nasz lekarz wykryl dodatkowo spodziectwo u synka ale tez podchodze do tego z lekkim przymruzeniem oka :) za mies ide do specjalisty i okaze sie czy powaznego czy tylko kolejny wymysl :)

Gość Mniej lub więcej
pisząc o zaniedbanych nastolatkach mialam na myśli polskie dzieci....

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
A ile prywatnie bierze ortopeda?

Gość ja tez nie krajowa
tu gdzie mieszkam to nikt nie slyszal o pieluszkowaniu dzieci.Jak kolezankom w pracy opowiadam newsy z polski to sie nadziwic nie moga skad lekarze biora takie pomysly.

oooj to zalezy gdzie i jaki :) ja bylam podobno u dobrego i bylo to rok temu zaplacialam 70 zl :) za 2 minuty ogladania synka :) naszczescie moj synek nie choruje wcale wiec od czasu do czasu na kontrol mozna prywatnie isc :)

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
Teraz sama już nie wiem, pieluchować czy nie?? Naczytałam się już trochę o tym przed chwilą i gro ludzi pisze, że wystarczy szerokie noszenie, żabki itp. Tym bardziej, że ortopeda powiedział, że wszystko jest okej. Więc nie rozumiem po co to. Chyba faktycznie wybiorę się gdzieś prywatnie. Ten co dzisiaj u niego byłam, 65-letni staruszek, spojrzał, dwa kółka i tyle z jego badania. Fest się dowiedziałam.

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
A jeśli już to które pieluchy lepsze? Tetrowe czy flanelowe?

ja tak robiłam przy córci tyle że ja na pampersa zakładałam 1 flanelową bo jest grubsza i sztywniejsza.

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
mammusia Pisałaś wczoraj o fałdakach, przyłożyłam dzisiaj do siebie nóżki synka, tak na prosto, jedna przy drugiej, i wszystkie fałdki są równe. Nie ma ich za dużo, przy jajeczkach dwie małe fałdki, na udach żadnej, przy kolankach jedna. Ale wszystkie są na takiej samej wysokości..

Gość ludzie jakie fałdki???
Co za ciemnogród!!!!! A słyszał ktoś z was o takim cudzie techniki jak usg stawów biodrowych? nie wiem na jakim zadupiu mieszkacie ale ja mieszkam w grodzisku mazowieckim i w mojej przychodni-Malvita-na nfz miałam robione usg bioderek w 6tyg i 6 miesiącu tak dla sprawdzenia. nikt na żadne fałdki już nie patrzy.

Co za ciemnogród!!!!! A słyszał ktoś z was o takim cudzie techniki jak usg stawów biodrowych? nie wiem na jakim zadupiu mieszkacie ale ja mieszkam w grodzisku mazowieckim i w mojej przychodni-Malvita-na nfz miałam robione usg bioderek w 6tyg i 6 miesiącu tak dla sprawdzenia. nikt na żadne fałdki już nie patrzy.

Gość to jaaaaaaajaaa
Wiesz co ortopeda pewnie to kazał robić profilaktycznie. Ja bym tego nie robiła. Idź na jeszcze jedno usg bioder jeśli tam nic nie wyjdzie to nie męcz dzieciaka. Pieluchowanie to stara szkoła ortopedów o ile jest konieczność. Jeśli ortopeda powiedział, że jest ok to wg mnie nie powinien kazać pieluchować malucha. Usg wszystko wyjaśni.

Sory za dubla.

Gość ertyujkjhbgvf
to sie zdziwisz bo nasz ortopeda oprocz usg stawow biodrowych bada ruchomosc bioder i wlasnie faldki !mieszkam w Poznaniu chodze prywatnie wizyta z usg 60 zł.