Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DolceNat

Peterburg w literaturze, malarstwie, filmie

Polecane posty

Gość DolceNat

Przygotowuję prezentację maturalną o Petersburgu i poszukuję związanych z tym miastem tekstów kultury. Jeśli ktoś może mi coś ciekawego polecić będę wdzięczna za pomoc :)

Gość tak smutno i zle i ponuro
to twoja matura nie nasza, wysil sie choc troche

Gość DolceNat
Wysiliłam się już. Po prostu pomyślałam, że ktoś zna coś na co mogłam się nie natknąć. Nie proszę przecież, żeby ktoś cokolwiek robił za mnie.

Gość Piotr Pierwszy
białe Noce, rzżba Mednyy wsadnik i chyba ksiazka lub film o tym smaym tyule

Gość Ramzan
prezentację zrób na temat bursztynowej komnaty, jeden temat i konkretny, inaczej się zagmatwarz W 1701 Fryderyk I Hohenzollern zamówił wykonanie bursztynowego wystroju gabinetu w swoim podberlińskim pałacu Charlottenburg u mistrza bursztyniarskiego z Gdańska, Andreasa Schltera. Pierwszym z realizatorów dzieła był Gottfried Wolfram, który zawodu również uczył się w Gdańsku. Dwaj następni wykonawcy mistrzowie gdańskiego cechu Gottfried Turau i Ernest Schacht doprowadzili do końca zamysł Schltera. Prace nad tym trwały jedenaście lat. Dzieło było imponujące: ściany pokoju o wymiarach 10,5 x 11,5 m pokrywały precyzyjnie dobrane i obrobione kawałki bursztynu. Tworzyły płaskorzeźby, herby itp. W 1716 roku car Piotr I Wielki w czasie wizyty w Prusach, zachwycony arcydziełem, otrzymał je w podarunku od Fryderyka Wilhelma jako dowód przyjaźni i potwierdzenie zawartego sojuszu. Dar trafił do Petersburga najpierw do Pałacu Letniego, a później Zimowego. Od 1743 gabinet rozbudowywano m.in. dodano kandelabry, lustra, a także meble. W 1755 carowa Elżbieta przeniosła komnatę do pałacu w Carskim Siole.

Gość jedną nogą w rowie
W Petersburgu była bardzo liczna i znacząca nawet w historii Rosji Polonia. A poza tym to mam skojarzenie z Raskolnikowem, Sonią itp... Ale to oczywiste.

Gość DolceNat
Tak, Dostojewskiego wykorzystałam w pierwszej kolejności. Dziękuję za wszystkie dotychczasowe uwagi, cenne :)

Gość gość
up