Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyna1991

Co podawac 4 miesięcznemu dziecku na obiadek

Polecane posty

Witam.Mam pytanie mam synka który ma 4 miesiące i lekarz pozwolił już małemu podawac w południe obiadki zamiast jednego mleka,ale zupełnie nie wiem co mu mam robi i podawac co z czym łączy a co nie.Na razie robię mu ziemniaczka z marchewką i nic go nie uczula dobrze to toleruje mam zamiar podawac mu to do piątku i od soboty wprowadzi coś innego ale co?Proszę o porady doświadczone mamusie.

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
Jak synek skończył cztery miesiące, czyli w piątym, podawałam też ziemniaka i marchewkę, plus dynię i jabłko, gotowane lub świeże. W czwartym miesiącu chyba nic więcej za bardzo nie podasz, jeśli trzymać się schematów. Chyba, że będziesz się posiłkowac słoiczkami, to tam jest większy wybór.

faktycznie W NECIE PO BLOKOWANE STRONY ! zacynasz od marchwi potem np marchew dynia , marchew ziemniak i stopniowo

mój mały 4 miesiące będzie miał 5 marca ale lekarz juz nam kazał wprowadza stałe produkty plus kaszkę ale powiedział,że nie wszystko na raz.Ja słoiczków nie będę kupowac tylko wole małemu sama robi obiadki

nie jestem złośliwa ale zawsze mnie zastawia jak radzą sobie kobiety w codziennym życiu skoro o wszytko pytaj jak ubrać jak smarować itp itd a macie zdrowe dzieci

Gość technisiaa
Ja pierwszy obiadek podalam dziecku, gdy mialo 5.5 miesiaca-tak radzila mi polozna. Ugotowalam ziemniak z marchewka i pietruszka i zmiksowalam. Nie rozumiem, dlaczego teraz matki tak szybko wprowadzaja obiadki, tak jak nie rozumiem tego pedu, by dziecko szybko wszystko robilo (najlepiej chodzilo przed roczkiem a w wieku 4 lat juz czytalo).

po marchewce z ziemniakiem jest dobrze tylko zauważyłam,że mały kupki nie robi ale podaję mu herbatkę rumiankową i kupka jest od razu.Jak mu daję obiadek to mleko dopiero po 3 h po obiadku daję herbatki. wspomnę tylko że mały jest na mleku nutramigen 1 i jak bym mu chciała zrobic kaszkę ryżową o smaku bananowym to jakie proporcje kaszki na 120 ml wody i 4 miarki mleka? to moje pierwsze dziecko i jestem ciemna;)

Ja nie potrzebuję niezbędnych komentarzy tylko pytam bo dostaliśmy zgodę od pediatry.Widocznie mój mały już jest gotowy a nie tylko samo mleko,ja wiem że wszystko w swoim czasie ale jak pozwolił to czemu nie tym bardziej,że małemu nic nie jest

Gość Jenyyyy
Też mnie to dziwi,dziecko nie ma 4 m-cy a ty już obiadki podajesz. Nie wiem czym się kierujesz by rozpychac żoładek dzieciakom a potem zdziwienie że pokolenie grubasów rośnie! A kolejna sprawa to to co mysza napisała,niebawem same się nie podetrą jak o radę na kafe nie spytają.

ale po co te głupie komentarze.Pediatrę akurat zmienia nie muszę bo mam bardzo dobrego który na dodatek pracuje w szpitalu z dziemi i opinię ma bardzo dobrą,a teraz dużo rodziców podaje wcześniej niż jest podane wszędzie.A gdybyś chciała wiedzie taki obiadek ma mniej kalorii niż np. 120 ml mleka a więc o czym my tu mówimy.Ja nie podaję mu tego dużo tylko tak aby aby i jest najedzony

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
5 marca będzie miał 4 miesiące?? czyli teraz ma 3?

Gość KLASYKA NA TOOOPIE
Ja mam z kolei pediatrę, która opieprzyła mnie nawet za to, że na dwa dni przed skończeniem przez dziecko czwartego miesiąca na 120 ml mleka dałam mu pół łyżeczki kleiku. Widać co pediatra to różne zalecenia. Ale żeby w trzecim miesiącu podawać obiadki to się nie spotkałam.

Gość technisiaa
A wiesz co to jest napedzanie interesu? Podawaj dziecku szybko, najlepiej kup ze sklepu i biznes dzieciecy sie kreci. Mojemu dziecku w tym wieku dawalam mleko, kaszki i bodajze wprowadzilam jablko. Tylko z kaszkami czy marchewka ostroznie-w nadmiarze moga powodowac zaparcia. Jesli juz musisz, to mozesz ugotowac wlasnie ziemniak, pietruszke, marchewke albo inna kombinacje-ziemniak, marchew, seler. Ktos Ci wyslal link do strony osesek -bardzo fajna stronka, szczerze polecam, rozszerzalam dziecku menu w oparciu o schematy zywienia tam przedstawione.

i ze słoiczków nie korzystamy bo sam pediatra nam to odradził bo powiedział,że w słoiczkowe jedzenie nie wierzy i mam sama gotowac

Gość Hmmm.;
A moja lekarka(też b.dobra,ordynator oddziału dziecięcego) nie kazała podawać nic poza mlekiem do 8 miesiąca. Fakt,że na piersi był ale wiem,że u dzieci na mm spokojnie do 5 m ca mleko wystarczy. Ja bym odradzała rozpychanie żołądka,bo tu nie o kaloryczność chodzi a o gęstość posiłku. A jak raz rozepcha się żołądek to koniec.

Gość Paula T
Mam 4 miesiecznego synka i na poczatku bede podawac wylacznie sloiczki. Warzywa i owoce sa pryskane. Jesli nie posiadamy wlasnych z oggrodka lepiej zaczac od produktow sprawdzonych

Gość gość
Wiem, że wątek stary, ale większych głupot nie czytałam. Jeśli ktoś twierdzi, że wczesne podawanie produktów innych niż mleko rozciąga żołądek, że powoduje nadwagę, że mm i słoiczki są złe i tuczą dziecko, to sorry.. ale albo nie ma pojęcia, jak to dziecku podawać, albo sobie to wymyślił. Dziecko już w 2 miesiącu życia miało mleko zagęszczane zarówno nutritonem jak i kleikiem ryżowym , tak ulewało ( i to np. do 2 godzin po posiłku).. więc to była jedyna metoda, żeby jakoś funkcjonować. Od skończenia 3 miesiąca dostawało trochę owocu ze słoiczka. Gdy nie miało jeszcze 4 miesięcy wprowadziłam posiłek codziennie. Mając 4 miesiące i tydzień jadło "słoiczek" zamiast jednej porcji mleka. Do tego doszła też kaszka (ale używałam tylko kleiku ryżowego lub kaszek bez cukru z bobovity). Później stopniowo oprócz obiadu był deser, zmieniała się też konsystencja potraw, pojawiały się grudki, kawałki, pieczywo, chrupki kukurydziane, wędliny, warzywa surowe, gotowane mięso, kasze, ryż, ziemniaki, coraz bardziej normalne posiłki. Od 9 czy 10 miesiąca nie było karmione w nocy. Na rok dziecko ważyło 9,5kg... jakoś nadwagi nie miało. Trzeba wiedzieć, w jakim odstępach karmić, nie co chwilę i nie wmuszać w dziecko wielkich porcji (chociaż moje jadło jak mi się wydaje sporo).

Gość kawaaaaaa
Zgadam sie w 100% , mój synek tez ulewal i to w ogromnych ilościach od 3 mc podaje mu do mleka kleik ryżowy teraz kończy 4mc je marchewkę ze sloiczkow, kaszke i za niedlugo zaczne wprowadzać inne sloiczki . Nadwaga u takich dzieci owszem i zdążą sie ale bez przesady my nie podajemy im frytek i hamburgerow tylko same zdrowe rzeczy napewno nie będę mojemu dziecku zabraniać jesc je co 3 lub 4 godziny. Wiec nie przesadzajmy ;) wszystko z Glowa.

Gość Lusi21s
ojjj dziewczyny... a mój Kubuś ma 4 miesiące i tydzień, jest na samej piersi i waży 8 kg!!! no i co też mu mam cycka nie dawać bo se rozepcha żołądek i bedzie miał nadwagę? dajcie spokój schematom, a myślę, ze zdrowy rozsądek w przedmiotowej kwestii będzie kluczem do sukcesu a tym samym prawidłowym rozwiązaniem dla Waszych maluszków.

Gość gość
Moja córka miala 2 miesiące jak dostawala mleko z kleikiem dzisiaj ma 4 i jest jak najbardziej zdrowa. Każde dziecko jest po prostu inne.

Gość gośćt
Mam troje dzieci w wieku 9 lat 6 lat i 4 miesieczne poprzednim dawałam wrzystko do jedzenia zmiksowane i teraz nie chorują są silne badania idealne i nie mają nadwagi teraz matki panikuja zacznij od deserów i obiadów w słoiczków są od 4 miesiąca i powoli przechoc na normalne jedzenie a lekarzy jest mnóstwo i każdy co innego mówi kiedyś tego nie było i jakoś rodzice nas wychowali nie wpadajmy w paranoje

Gość gość
Moja córeczka 4,5 miesiące ma i je deser ki obiadki soczki pije i jest szczęśliwa nic się nie dzieje

Gość gość
Dziewczyny a jak moj maly skonczyl 3 miesiace bardzo ladnie je jablko tarkowane i nic mu sie nie dzieje to moge mu juz wprowadzac kaszki i te ziemniaczki z marchewka albo sama marcheweczke bo ja z tego co pamietam dla syna starszego podawalam wczesniej ale to juz dosyc dawno bylo a nie chce przedobrzyc

Gość gość
Ja podawałam w zupce marcheweczkę z ziemniaczkiem z masełkiem na obiadek na początek. Potem wprowadziłam owocki jabłuszko i bananka. Pozdrawiam wszystkie mamusie niemowlaczków!