Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ona1456....

Synek mieści się w 10 centylu - martwię się...

Polecane posty

Gość Ona1456....

Waga i wzrost w 10 centylu, mały dużo raczkuje i się rusza, karmię go kilka razy dziennie, do tego karmienie piersią na żądanie w dzień i w nocy. Czy wasze dzieci też spadły z wagi? Jak udało wam się podnieść wagę maluszka? Mały po urodzeniu bardzo ładnie przybierał na wadze, mieścił się około 50 centylu. Martwię się i nie wiem co jeszcze mogę zrobić, aby był trochę grubszy...

Gość aha123456
karmisz tylko piersią? ile ma miesiecy? duzo się rusza dlatego taki szczuplutki, a ile przybiera w jakim czasie?

Gość zonaKraka
Skoro i wagę i wzrost ma na 10 centylu to przecież w porządku- jest drobniejszy i tyle. Trzeba się interesować kiedy jest duża rozbieżność w centylach między wagą a wzrostem, w którąkolwiek stronę. Ale pediatra mi powiedziała ostatnio że dopóki obie wartości mieszczą się w siatce centylowej to nie ma co panikować.

Gość aha123456
a sorki nie doczytalam ze nie tylko piersią

Gość mama.dwojki....
moja corka od ponad 2 lat jest ponizej 3 centyla i to jest dopiero problem za soba mamy juz wizyte u gastroenterologa /skierowanie od dzieciecego i czekamy na wyniki badan z krwi 10 centyl mysle ze nie jest tak zle

Mój bąbel jest poniżej 3 centyla!!!!!! Odkąd skończył 2 miesiące...był karmiony piersią, ale ogólny niejadek...za to pediatra twierdził od samego początku że tak ruchliwego niemowlęcia jeszcze nie widział...zresztą oglądało go trzech lekarzy, zaliczyliśmy multum badań i wiytę u gastrologa, poprostu taka drobina...chudzina...nieraz zje tyle że mi oczy z orbit wychodzą...nieraz podziubie przez cały dzień...ale to mały perszing!!!Ma 14 miesięcy, wzrost 80 cm , ale wagi to ja wolę nawet nie dotykać żeby sie nie stresować...zresztą nie zdążę go na nią wsadzić...lata jak postrzelony...wiecznie musi mieć zajecie...wszystko go interesuje, o wszystko pyta i musi mieć natychmiast odpowiedź, poza tym nie jest płaczliwym dzieckiem, wiecznie się chichocze także stawiają na uwarunkowania genetyczne....:):) Bo ja w wieku 2 lat i 6 lat ważyłam 11 kg cały czas!!!!!!!!!!!!!!Jedzenie mogło nie istnieć i rozumiem już czemu moja mama ciągle płakała przy obiedzie moim...:):)

Gość mama.dwojki....
moja corka z kolei urodzila sie bardzo dorbniutka i malutka ale za to podkarmiona byla pozniej i byl czas ze byla az przytuczona lekko ;) lubila jesc oj bardzo lubila a jak zaczela chodzic to zgobila wszystko i nagle stala sie bardzo, bardzo chudziotka i drobniutka moja corka i waga i wzrostem ponizej 3 centyla (ja mam 172 wzrostu wiec do niskich nie naleze, maz tak samo) zobaczymy co powie lekarz na kolejnej wizycie...na poprzedniej chciala nawet na oddziele nas zostawic aby porobic badania

Gość Ona1456....
Wyniki robimy na bieżąco, bo miał lekką anemię, ale po preparatach z żelazem udało się ją pokonać i od paru miesięcy już nie bierze żelaza. Teraz ma 9 mcy i waży 8,5 kg, aga 10 centyl, wzrost 10-25.

Gość dla dzieci kp
są inne siatki centylowe, dostępne na stronie WHO

Moja na 5 a całkiem zdrowa. Od urodzenia była drobna. Ja jak wściekła a i tak mało przybiera. 3 butelki zagęszczonego mm, obiadki desery kaszki. Pediatra twierdzi że jest ok i ten typ tak ma. Fizycznie i intelektualnie sią rozwija prawidłowo.

Gość olk
Mój z wagą tez na 10 centylu wzrost do wieku ma ok ,ale podobno to jest jeszcze ok bo mieści się w tej calej siatce .

Gość mama.dwojki....
moja corka w wieku 2 lat wazyla tylko 1 kg wiecej (dokladnie 9,800) i wtedy lekarze nic z tym nie zrobili dopiero jak na kolejnym bilansie 4latka znowu ponizej 3 centyla to wyslali nas do poradni gastroenterologicznej dodam ze corka jest chwalona w przedszkolu ze ladnie je posilki, w domu ma swoje dni niejedzenia, ale ogolnie to uwazam ze je wiecej niz starszy brat ktory wage i wzrost ma ok, a ona taka mala, zaraz skonczy 5 lat a wyglada na 3...

Gość Ona1456....
OK, trochę mnie pocieszyłyście, synek nie wygląda na chudzielca, je za trzech, ma chyba dobrą przemianę materii, ale jak każda mama chciałabym aby był to 50 centyl:) Aby nikt nie gadał, że głodzę malucha...