Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodamama1989

Do mam gotujacych zupki niemowletom - jak je robicie?

Polecane posty

Gość mlodamama1989

Przygotowuje sie do ugotowania pierwszej zupki mojemu dziecku. Jak ja zrobic ?

Ja nie gotowałam zbyt często, ale kilka razy z nudów mi sie zdarzyło :) a robiłam to w ten sposób, że patrzyłam jakie są składniki w zupce ze sloiczka, potem mięsko siekałam drobno i gotowałam samo około pół godziny, warzywa ścierałam na tarce dodawałam do mięsa i gotowałam to wszystko aż było miękkie, w niewielkiej ilości wody bo moje dziecko było przyzwyczajone do gęstych zupek ze słoiczka. Później kiedy dziecko jest troche starsze mozesz zupkę zagęścić kaszką, albo zrobić lane kluseczki z jajka.

Gość zmeczonamamawychowywaniem
ale na poczatek bez mieska mam gotowac.

Gość a co by było
pierwsze zupki to bez mięsa, jeśli już z mięsem to powinno być osobno ugotowane.

Gość fhghhftt
pierwsza zupka to ziemniak i marchewka ugotowana w wodzie.Potem blenderem i juz.

Gość a dawałaś jakieś warzywa
odzielnie? ja bym ugotowała na parze i zmiksowała. dodała trochę wody, masełka. albo ugotowała w wodzie, zmiksowała oddzielnie i dodała odpowiednią ilość tego wywaru.

Gość a co by było
doprowadzasz do wrzenia pół kubka pólitrowego wody, wrzucasz marchewkę dodajesz olej rzepakowy lub po ugotwaniu łyżeczkę masła. Nastepna zupka do marchewka wrzucasz ziemniaka i tak samo tłuszcz. później możesz dodać dynie i tak kolejno według schematu żywienia niemowląt. Jesli dzecko ma zaparcie po marchewce to mozna dac podgotowane jabłko.

Gość zmeczonamamawychowywaniem
a ten olej to do gotujacej sie wody? ile gotowac? a moze lepiej maselko?

Gość a co by było
około łyżeczki oleju wolę chwilę podgotować a jak masło to rozpuszczam w gotowym.

jeśli dziecko nie jadło jeszcze nic z warzyw to najpierw ziemniak ugotuj i zrób papkę, potem dodaj za np. tydzień marchew ale jeśli te warzywa już jadło, to gotuj je razem, dodaj oliwy z oliwek po ugotowaniu, albo odrobinę masła, ale nie masła bez masła i uzyj blendera jeśli będziesz robic z mięsem (nie od razu), to mięso ugotuj osobno, dodaj już ugotowane do zupy i zgniec blenderem później dodajemy żółtko, kasze manną i inne warzywa

marchewka pietruszka kartofelek dynia po kawałeczku ciutkę masła ugotowac do miękkości zmiksowac na początek samą marchewkę z kartofelkiem

Gość bhjbjh
Ja pierwsze warzywa gotowałam na parze. Potem jak mała jadła jeszcze takie papki z mięsem to też wszystko na parze (tylko ja mam parowar). Jeśli Ty nie masz to możesz normalnie w wodzie gotować. Potem zmiksować na papkę. Tylko na marchewkę trzeba uważać bo czasem bywa taka jakby gorzka. Mi się raz taka trafiła i mała nie chciała jeść, mimo, że wcześniej jej smakowała.