Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Laudes Laudes

Prośba o pomoc z historią.

Polecane posty

Gość Laudes Laudes

Chciałabym napisać taki dłuższy referat o tym, jak wyglądało życie w kobiecym klasztorze w średniowieczu, ewentualnie trochę później. Wpakowałam się w ten temat a teraz okazało się, że nigdzie nie mogę znaleźć żadnych sensownych informacji, źródeł itp. Pomocy. Kojarzycie może jakieś filmy? Książki? Może obrazy? Mogą być współczesne, przygodowe, cokolwiek... myślałam, że jest tego mnóstwo, a teraz się okazuje, że nie. Z męskimi byłoby łatwiej, ale tego też już nie mogę zmienić... Wiecie coś?

Gość Laudes Laudes
Przed chwilą znalazłam fajne forum, już się ucieszyłam... a potem zobaczyłam że nikt nic na nim nie pisał od kilku lat ;(

Gość Laudes Laudes
Czy może w książce Sienkiewicza o Krzyżakach cos znajdę ? :)

Gość barnej
nie. tamto jest o pajonkach.

Gość Laudes Laudes
To pytanie o "Krzyżakach" nie jest moje. Czytałam tę książkę kilka lat temu, ale nie pamiętam nic o żeńskich zakonach.

Gość mifdfdfdfdfdfdfdfd
mam cos.Moze sie przyda. chcesz.?

Gość efrctghvb
Kojarzę tylko książkę "Duch z przeszłości", ale akcja dzieje się w XVII w. Poza tym nic mi nie przychodzi do głowy.

Gość Laudes Laudes
werciapercia - dzięki, nie miałam pojęcia że można tak błyskawicznie dostać dostęp do książki ;)

Gość kronika kobiet
tam poszukaj nastepnei biografie znanych zakonnic albo na przykladzie klasztoru jednego wybranego dodatkwoo okreslasz czas - pozne sredniowecze albo pozniej jeszcze? :D heh czas!

Gość kronika kobiet
historycy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=324:ycie-kobiet-w-redniowiecznej-europie-&catid=39:redniowiecze&Itemid=53

Gość kronika kobiet
Arystokraci ducha obraz społeczeństwa średniowiecznego w Revelationes Św. Brygidy Szwedzkiej to moze byc inspiracja!

Gość mam pomysł
Radzę Ci porozmawiać z jakąś siostrą zakonną, a taką chyba znajdziesz w swojej okolicy, one w klasztorach mają wiele materiałów odnośnie życia w zakonie w różnych okresach. Myślę, że poleciłaby Ci wiele lektur, a może nawet pomogłaby Ci uzyskać dostęp do klasztornej biblioteki. Spróbować warto.