Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abzum.

Do mam gotującym niemowlakom. prośba o pomoc...

Polecane posty

Gość abzum.

jakie mieso najlepsze na 1 raz dla 6 miesieczniaka? porcjujecie i mrozicie? gotujecie codziennie? co dzien inne mieso i zupka?

Gość ojtam ojtam
dlatego własnie do 10 miesiąca dawałam słoiczki - podobno na poczatek najlepszy królik ale znajdź królika, potnij go na kawałki bo na raz ile to zje, poł łyżeczki - gotuj, dodawaj jakieś ziemniaki dynie i te pleśniejące sklepowe marchewki a potem to miksuj i to jeszcze na drobinki odpowiednie do wieku żeby dziecko nauczyć żuć i gryźć bo w słoiczkach po 6 miesiącu już niemam gładkiej papki ale są drobinki..

a ja znalazłam królika ;) podczas wakacji na Mazurach w ekologicznym gospodarstwie. kupiłam królika i kurę w dniu wyjazdu do domu. w domu poporcjowałam i zamroziłam. starczyło mi na dłuuugo - wykorzystywałam tylko do obiadków dla dziecka. obiadki z jagnięciną kupowałam w słoiczkach

Gość MamaMajki
a dlaczego nie słoiczki?? Przy malcu ,który dopiero zaczyna i mało je to super sprawa. I wcale też nie jest drogo jak się może wydawac w porównaniu z domowym obiadem.

Gość abzum.
tezbym kupowala ale syn ma alergiena marchewki...

Gość abzum.
niewiele sloiczkow jestbez marchwii...

Gość ojtam ojtam
na marchewki? a słoiczkowe czy gotowane przez ciebie? bo spotkałam że że gotowane alergizują a słoiczkowe nie - poza tym nie we wszystkich słoiczkach jest marchewka, i tak musisz zacząć od tych po 5 miesiącu bo te po 6 mają już kawaleczki

Gość abzum.
Na sloiczkowa, sama nie probowalam dawac. Gotuje jak na razie warzywa. Ale chyba czas dac jakies mieso.

Gość Zosia samosia2345
Jeżeli chcesz podać mięsko, to na początku kup słoiczek z indykiem, kurczakiem, królikiem i wieprzowinką, co 3 dni nowe mięsko, jeżeli dziecko nie będzie miało alergii(wysypka, czerwone policzki, twarda kupka, zaparcia) to oznacza, że dany rodzaj dobrze toleruje. Wiadomo na początku lepiej podawać w zupce kawałeczek piersi z kurczaka bo jest lekkim mięskiem lub indyka, ale co będzie gdy maluszek będzie uczulony na białko i drób? Nie wiem w jakiej ilości dodają mięsko do słoiczków producenci, ale po słoiczku mój mały zrobił kupkę normalnie, a po moim już miał problemy, może za dużo dałam? Wprowadzaj stopniowo jak już po tygodniu, dwóch będzie ok, to kup pierś z kurczaka lub kotlet ze schabu, pokrój na kawałki, włóż do zamrażarki i wyjmuj przed gotowaniem kostkę. Mój mały miał alergię na drób, więc po wykryciu przeze mnie alergii na nóżkach i rączkach, kurczaki, indyki poszły w odstawkę, więc tylko wieprzowinka, ale nigdy nie miał problemu z brzuszkiem. Teraz ma 9 mcy(zaczęliśmy go dokarmiać gdy miał ponad 3 mce, karmię cały cały piersią) i nie uczulają go produkty uczulające jak cytrusy, a a kurczaki dalej ma alergię. Jeżeli pomogłam to się cieszę:)

Gość ijgfd
gotuje zupke na dwa dni... a mieso i ryby mam podzielone na male porcje i zamrozone... sloiczki dawalam tylko na pocztku wprowadzania warzyw teraz sama gotuje

Gość Amelia 1975
Cześc Królika można kupić w lidlu Ja kupuję mięso porcjuję i mrożę, Indyk, kurczak. Potem króliczek, Dopiero za jakiś czas wprowadzałam wieprzowinę i rybkę. Ale dlatego że mała miała skazę białkową. Może być cielęcinka. Ja gotuję osobno mięsko. Osobno warzywka potem mięsko i warzywa z wodą miksuję.

Gość jyterrefd
zosia samosia jak nie wiedziałaś ile dać miesa, to nie dziw się w słoiczkach jest za zwyczaj 8% ale to nie filozofia sprawdzić w schemacie żywienia niemowląt ile powinno dostawać dziecko w tym wieku jak pamiętam coś koło 10-12g dla 8 miesięczniaka.

Gość fsasafsfa
kilo ryzu, do tego piers kurczęcia, worek warzyw mrozonych i blender. :) 12 obiadkow w zamrazarce

Gość op.....ka
jestem opiekunka i jakiś 2 lata temu siedziałam przez rok z 3 dzieci z tym że najmłodsze miało 5 miesięcy. 2 latka i 4 latka. siedziałam z nimi po 12 godzin więc wszystkie posiłki ja gotowałam . a wiec tak dla najmłodszego robiłam a'la zupki jedne z kurczakiem drugie z królikem robiłam cały garnek potem porcjowałam i mroziłam i codziennie miał inna zupke a żeby urozmaicić to raz czy dwa w tygodniu robiłam zupki tylko warzywne ro wtedy i te starsze też jadły warzywa. a dla tych starszych robiłam jeden obiad i cała rodzina też mogła go zjeść