Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jacekflor

darowizna mieszkania

Polecane posty

Gość jacekflor

czy jeśli mam przepisane na siebie na własność mieszkanie notarialnie w formie darowizny od ojca , to czy w chwili jego smierci bede musiał dać zachówek od tego mieszkania mojemu bratu, który nic nie ma zapisane

Gość adamus kilkus
zachówek

Gość mysle,ze......
Wydaje mi sie,ze jeśli to była darowizna to tak. Najlepiej gdyby tata przepisał to mieszkanie notarialnie (w testamencie) i od razu wydziedziczyl brata. Wtedy nie musisz nic bratu spłacać.

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
darowizna za życia czy w testamencie ? jak za życia to nie tak prosto jak po śmeirci to przysługuje zachowek. jeśli za życia to musi wnosić w ciągu 3 lat po śmierci o uzupełnienie zachowku do sądu o tę darowiznę nie jest to proste do wyegzekwowania podobno ale możliwe. prościej sprzedać za życia dziecku.

Gość jkjkllll
a skad wiesz czy brat nie ma nic zapisane ? ja mam poodbna sytuację dostala mieszkanie od ojca jako darowizna po paru latach jak dojrzalam zainteresowalam si aktem notarialnym a tam pisze że po 1/2 mamy mieszkanie :/ i weź tu teraz coś zdzialaj :/

Gość znowu 10 osób pisze..,,,
najgorzej przepisać w testamencie bo wtedy z automatu jest zachowek. wydziedziczyć się nie da jeśli nie popełnił np. przestępstwa przeciw tej osobie czy innych poważnych uchybień nie było.

Gość mysle,ze......
W mojej rodzinie tak bylo i to w zeszłym roku. Można bylo wydziedziczyć i reszcie rodzeństwa nic nie przysługiwało. Wszystko oczywiście załatwiał prawnik.

Gość xzafif
po smierci ojca musisz dac bratu zachowek takie prawo

Gość maristal kłos r
tak na 100%

Gość an manteryss
musisz musisz zachowek dac

Zachowek od darowizny ? Nie - zachowek tylko w przypadku dziedziczenia testamentowego .Darowizna za życia darczyńcy czyli w tym wypadku ojca to jego dobry akt woli i może radować komu chce no chyba że ojciec odwoła darowizne w ciągu roku . Nic nikomu nie trzeba spłacać , nie wprowadzajcie w błąd

nie jestem pewna, ale jesli to darowizna to nie musisz nic dawac nikomu. A jesli tata by przepisał na ciebie, wtedy byś musial spłacic brata , zachówek to sie chyba nazywa. musialabym męza spytac bo on miał w rodzinie podobny przypadek.

Gość taki lajf
Oczywiście że trzeba płacić zachowek od darowizny. Poza tym darowizna, w przypadku dziedziczenia bezpośredniego jak tutaj czyli ojciec/dzieci nie ulega przedawnieniu.

Ale to nie dziedziczenie - to jest po śmierci dopiero ! to darowizna za życia - czytajcie ze rozumieniem a jeśli nie macie pojęcia o prawie to się nie wypowiadajcie , ot co

Gość taki lajf
To ty wprowadzasz w błąd. Nie ma znaczenia, czy to darowizna za życia, czy dziedziczenie testamentowe. Zachowek nie należy się jedynie w przypadku, kiedy dom został przepisany na zasadzie umowy o dożywocie - wtedy rodzice przepasują notarialnie dom w zamian za opiekę i z możliwością dożywotniego mieszkania w nim. Wtedy pozostali spadkobiercy nie mogą występować o zachowek. W przypadku zwykłej darowizny zachowek się należy - za wyjątkiem wydziedziczenia pozostałych spadkobierców (ale to też nie tak łatwo zrobić). Przy dziedziczeniu testamentowym (w testamencie ojciec przepisuje na jednego z synów) tez należy się zachowek dla pozostałych spadkobierców. W skład masy spadkowej wchodzi nie tylko to, co zmarły ma w chwili śmierci, ale tez darowizny dokonane za życia (zwykle jest przedawnienie 10 lat po dokonaniu darowizny, ale w przypadku dziedziczenia bezpośredniego takiego przedawnienia nie ma).