Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Trądzikowa_Panna

moja walka z trądzikiem

Polecane posty

Gość Trądzikowa_Panna

Witam, Mam 25 lat, 2 lata temu zaczął się u mnie nieprzyjemny problem trądziku. Krostki wyskakują mi tylko na policzkach, zwłaszcza na prawym i leczą się tygodniami. Niestety po każdym takim nieproszonym gościu zostaje mi blizna. Oczywiście kilkakrotnie byłam u dermatologa, nawet u kilku, niestety nikt mi nie pomógł. Niektórzy przepisywali mi antybiotyki, inni maści.. a blizny jak były tak są, a częstotliwość pojawiania się nowych pryszczy nie zmalała. Stossowałam przeróżne produkty: davercin, zorac, differin, ance derm, glyco a, pharmaceris kwas migdalowy itd. Niestety z marnym skutkiem. Dziś rano obudziłam się z czerwoną, piekącą twarzą i nową krostką. Czasem moja twarz jest dla mnie łaskawa i mam też dobre dni, gdy na policzku jest tylko kilka plamek, ale niestety nie trwa to długo. Może któraś z Was również miała problem z krostkami tylko na policzkach i wie jak sobie z tym radzić. Pozdrawiam, Patrycja

Gość lula169
Ja mam ten sam problem co ty i tez bralam juz wszystko bylam u wielu dermatologow i kilku przepisywalo mi izotek badz aknenormin to jest to samo tylko inna nazwa a jest to izotretynoina doustna. Z poczatku sie nie godzilam na to leczenie bo ma duzo skutkow ubocznych ale leczy tradzik w 100% po jakims czasie w koncu sie zdecydowalam i biore juz aknenormin 4 miesiace i tradzik mi sie juz przestal pojawiac a buzia sie ladnie goi z blizn i zaczerwienien i wracam do normalnosci:) a skutkow ubocznych nie mam oprocz suchej skory, suchych ust i nosa ale jest ok. Tobie tez radze sie zastanowic nad ta kuracja bo jest super

Gość Trądzikowa_Panna
Dzięki za odpowiedz. Póki co bronię się rękami i nogami przed tak silną kuracja antybiotykową. Tabletek antykoncepcyjnych również nie mogę brać. bo mam migreny i niestety mam zakaz pod groźbą wylewu. Chyba jedyną metodą jest pozbycie się tego fraxelem, ale póki co nie mam na to pieniędzy. Och.. jak bym chciała móc wyjść na miasto bez makijażu. Niestety moje policzki nie wyglądają estetycznie i wolę nie skazywać ludzi na oglądanie mnie bez make-upu (niezbyt przyjemny widok). Zastanawiam się jeszcze czy nie powinnam zrobić badań hormonalnych. Żaden lekarz mi tego nie zaproponował, więc chyba muszę zacząć leczyć się sama. A może ktoś z Was zna jakiegoś godnego polecenia dermatologa w Krk?

Gość lula169
Kuracja izotretynoina to nie jest kuracja antybiotykowa tylko kuracja retinoidem pochodna witaminy A radze poczytac troche o tym i sie zastanowic i przedyskutowac z lekarzem wszystkie za i przeciw aleuwazam ze warto bo wiekszosc skutkow ubocznych sie nie pojawia podczas leczenia jedyne skutki uboczne ktore na pewno sie pojawia to sucha skora suche oczy nos i gardlo ale na szczescie latwo jest to lagodzic kremami nawilzajacymi. Ja sie lecze izotretynoina choc tez tak jak ty bronilam sie rekoma i nogami przed ta kuracja ale w koncu sie tego podjelam i nie zaluje moja cera jest o niebo ladniejsza teraz niz 4 miechy temu

Gość Trądzikowa_Panna
http://cornetis.pl/pl/artykuly/szczegoly/id/2068/#.US9XFhl1GWg znalazlam tutaj ciekawy artykuł naukowy na temat trądziku. A czy stosowałyście jakieś domowe sposoby? Słyszałam, że dobre są maseczki z aspiryny albo sody oczyszczonej. Ja czasem robie peelingi z miodu, ale tylko wtedy gdy nie mam ropnych zmian, przynoszą fajne rezulaty. Kiedyś czytałam również, że ocet jabłkowy rozjaśnia przebarwienia. Niestety jestem bardzo niestytematyczna w tego typu domowych kuracjach, więc nie wiem jakie rezultaty przynoszą na dłuższą metę, ale mam zamiar kupić kozieradkę http://kascysko.blogspot.com/2012/11/jak-opanowaam-tradzik-xii-kozieradka.html może to mi jakoś pomoże :)

Gość xblu
od kilku lat walczę z trądzikiem,aż w końcu poszłam do innego dermatologa który przepisał mi AXOTRET. osoby które są już po kuracji bardzo zachwalają sobie ten lek mimo że ma dużo skutków ubocznych, ale jeśli już ktoś ma dość ciągłych niespodzianek na twarzy to myślę że warto zastosować axotret. ja aktualnie zaczynam 3 tydzień kuracji i już widzę lekką poprawe szczególnie jeśli chodzi o gładkość skóry, wiadomo trzeba będzie jeszcze poczekać na większe efekty ale jestem pozytywnie nastawiona jeśli chodzi o te tabletki i jeśli miałabym polecać to axotret jest u mnie na pierwszym miejscu

Gość jaq
Też kiedyś miałam trądzik tylko na policzku, ale był on efektem zapchania i alergii na tlenek cynku. Przede wszystkim zrób badania. Idź do endokrynologa. Mi pomógł skinoren i acne-derm, ale pisałaś że Tobie nie. Punktowo smarowałam Benzace. Maseczka aspirynowa jest bardzo dobra. Do rozpuszczonej tabletki dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Buzia jest bardzo mięciutka. Przede wszystkim musisz nawilżać skórę. Kup jakiś delikatny krem nawilżający. Ja stosuje Emolium, chociaż mam wrażliwą skórę. A Ty jaką masz?

Gość jaq
Może warto również od wewnątrz suplementami się wspomóc? Witaminy z gruby B (oprocz B12!!) plus cynk są dobre na pryszcze.

Gość Sylwia Krukiewicz
Miałam pryszcze i wiem jak to jest. Obawiałam się że zostanie mi to na wieki;( W końcu znalazłam na to sposób, mama kupiła mi tabletki specjalnie sprowadzane ze Stanów o nazwie IQface. Nie myślałam że tak na mnie zadziałają a łapałam się już różnych metod bez skutków. Niby to tylko cera ale odzyskanie pięknej cery dało mi dużo szczęścia:)

Gość wewewe999
Hej ja mam 23 lata i tez walcze z tradzikiem juz z 8 lat. Masci kremy, tabletki, zele masa pieniedzy wydana w błoto. Poszedłem prywatnie dermatolog od razu dal skierowanie na badanie krwi i po dobrych wynikach zapisał Axotret. To jest izotek tylko inna nazwa. Strasznie sie bałem tego leku bo tez nie chialm tego brac bo niby skutki uboczne itp. Teraz zaluje ze juz wczesniej tego nie zaczelem bra. Aktuanie biore 2 tydzien juz mala poprawe widze, przede mna jeszcze dluga droga pewnie z 5 miesiecy brania leku ale coz chce sie wyleczyc odzyskac pewnosc siebie i odbudowac samoocene. Problem mam glownie na szyii ale jest dobrze widoczny. mysle ze nie warto sie bac i podjac walke najmocniejszymi srodkami. Pozdrawiam

Gość naturopataa
Zmiana diety to jedyny skuteczny sposób !!!!

Gość wewewe999
dieta? Bez zartow. Stosowalem ja od roku efektu 0. Mowie tu o powaznej diecie ktora wyklucza wszystko co moze powodowac tradzik i tak jak mowie efekt zaden. Tak samo jesli chodzi o sport. Ponoc poprawia stan cery. Nic bardziej mylnego efekt taki sam jak przy diecie :) Ja stosuje Axotret licze na niego i mam nadzieje ze w koncu mi pozmoze wyjsc z tego dolka...