Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła czekajaca mama

skraca się szyjka 37 tydzień-objawy porodu

Polecane posty

witajcie, obecnie jestem w 37 tygodniu (36 t +4 dni) wczoraj lekarz powiedział że skróciła mi się szyjka macicy z 33 mm na 23 mm. Czy to oznaka zbliżającego się porodu? Kiedy mniej więcej może on nastąpić? czasem boli mnie brzuch, ale yślę że to nie są żadne skurcze, raczej chwilowy ból jak przy okresie, i ból pleców, krzyża, brzuch twardy jest praktycznie cały czas jak stoję, czy chodzę, mięknie tylko jak się położę. do terminu jeszcze 3 tyg. Lekarz kazał mi się oszczędzać żeby nie urodzić wcześniej, ale nie dostałam żadnych leków, ani jakiś szczegółowych zaleceń, jedynie zwolnienie L4, dopiero teraz, do tej pory cały czas pracowałam. Czy ta szyjka ma się skrócić do 0? i wtedy zaczyna się poród? czy ona będzie teraz tak powoli się skracać aż do dnia porodu?

Gość xcvxcv
Może się dalej skracać ale nie musi.Masz już prawie donoszoną ciążę więc nic dziwnego że leków nie dostałaś. Szyjka oprócz skrócenia musi się rozewrzeć na 10cm aby można było rodzić. Jak u ciebie z rozwarciem? U mnie szyjka zmiękła w 30tc a w 34tc zaczęla się skracać -na początku 1cm aż do dnia porodu -po terminie gdy przyszłam ze zgładzoną szyjką na zero.

dziecko w tej chwili waży 2748 g więc już chyba nie jest małe jak na ten tydzień