Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zosia Samosia Jestem Taka

Samodzielnosc prawie dwu latka

Polecane posty

W jakich dziecinach sa juz samodzielne wasze prawie dwu latki?Prosze o konkrten odpowiedzi. 1.Czy korzystaja jeszcze z pampersa 2.Czy potrafia chodzic po schodach 3.Czy potrafia jesc sama kanapke z szynka 4.Czy potrafia samodzielnie widelcem zjesc miesko,ziemniaki itp 5.Czy potrafia lyzka jesc zupe nie wylewajac jej 6.jak sie komunikuja 7.Jakie lubia zabawy 8.Czy potrafia sie same ubierac 9.Czy same sie myja tzn w czasie kapiepli wloski,brzuch itp 10.Czy ladnie szczotkuja zeby 11.Czy sa posluszne 12.Czy sa stabilne podczas chodzenia Dzieki :)

Gość KAŻDY dwulatek już to wszystko
co wymieniłaś potrafi. jeżeli nie to jest zwyczajnie głupi :O

Gość ja Ci prawde powiem
1. Nie. 2. Tak, zalezy w sumie po jakich. 3.Tak, od dawna. 4.Tak, czasem pomaga sobie palcami. 5. Prawie zawsze sie cos rozleje nieco. 6.Mowi calymi zdaniami. 7.Wozek z misiem, Teletubisie maskotki, klocki. 8. Skarpetki zalozy i kapcie. 9. Myje sie a ja poprawiam. 10. Ja myje dziecku. 11. Tak, wiele mozna wytlumaczyc. 12. Tak.

Gość nowamary
moja ma 1,7 miesięcy 1. korzysta z pamprsa ale tez kilka raz w ciagu dnia zawoła siku 2. tak, 3. tak 4. tak 5. tak 6. zaczyna mówic po trochu a jak jej nie rozumime to kaze jej pokazac co chce, wted biegnie np do pólki i pokazuje 7. lubi układac drewniane puzzle takie co sie dopasowuje kształt do otworów, lubi ogladac ksiazki i uczym sie wtedy zwierzat, pojazdów itp. lubi gotowac ma swoja kuchnie (pełno ich na allegro) i bawimy sie że robi kawe lub gotuje zupe 8. próbuje al nie zawsze wchodzi, z rozbieraniem jest łatwiej 9. tak 10.nie, musze za nia to robic ale chetnie wstawia zabki 11. róznie, rozumie wszystko ale nie zawsze sie słucha, lubi wymusza tupiac noga 12. tak zaczeła chodzic mając 9 miesięc

dwu latek tak ale moze nie potrafi prawie dwu latek :) czytaj ze zrozumieniem.Wychodzi na to ze ty tez jestes glupia :)

Gość BGSDSDHEHAER
1.Korzysta z pampersa 2.Pomału potrafi wchodzić ze schodzeniem gorzej 3.Raczej zjada kanapkę z masłem szynkę zrzuca;) 4.Stara się ,czasem wychodzi ,czasem nie 5.Nie 6.Mało mówi, raczej pokazuje 7.zabawa w "akuku", chowanego, puzzle,książeczki, zabawy z wodą 8.Nie 9.Raczej nie 10.Raczej zjada pastę ,ale coś tam myje 11.W domu średnio na dworze raczej nie 12.TAK

Gość kokardkaaaaa127
Jestem mamą 2letniej Gabrysi. 1.Czy korzystaja jeszcze z pampersa - korzysta, ale coraz częściej załatwia się na kibelek. Bywają dni, i jest ich coraz więcej, że pieluszka jest sucha.Tak samo noce. Od 3 miesięcy pielucha sucha po nocy. 2.Czy potrafia chodzic po schodach - potrafi i to najlepiej bez trzymanki :P oczywiście zawsze ja trzymam. 3.Czy potrafia jesc sama kanapke z szynka - potrafi. 4.Czy potrafia samodzielnie widelcem zjesc miesko,ziemniaki itp - potrafi. 5.Czy potrafia lyzka jesc zupe nie wylewajac jej - ciągle jeszcze wylewa, chociaż coraz ładniej jej idzie. 6.jak sie komunikuja - normalnie - słowem, gestem. ?? 7.Jakie lubia zabawy - wszystkie jakie tylko mogą być, od tanczenia, skakania po meblach, ukladania klockow, puzli, etc. 8.Czy potrafia sie same ubierac tak szczegolnie skarpetki i buty na obcasie ;) 9.Czy same sie myja tzn w czasie kapiepli wloski,brzuch itp - myje się, ale czy to mozna nazwac myciem? to takie mazianie się, ciapanie w wodzie ;) 10.Czy ladnie szczotkuja zeby - raczej gryzie szczoteczke. 11.Czy sa posluszne - powiedzmy ze tak ;) 12.Czy sa stabilne podczas chodzenia - tak, podczas biegania z predkąscią swiatla tez.

Gość Agaaamama1
Moja córcia ma 19 ms, z tego co wymieniłaś, wszystko chce robić sama, raz jej wychodzi raz nie ... Jedyne co to nie zje kanapki. Chodzi stabilnie, leczo żywa więc potrafi tak szaleć że aż sie na boki kołysze, chwiejąc się pada hehe . Jezeli chodzi o ubieranie, to zakłada wszystko przez głowe i tyle, rączek już nie włoży, założyczapkę, próbuje z kapciami = sandałkami.

Gość Agaaamama1
aha, i używa pamprsa, pokazuje po fakcie że zrobiła siku...

Gość aha123456
Moja corcia za 3 tyg konczy 2 latka, więc i ja napiszę co moja umie a czego nie: 1.Korzysta z pampersa 2.Potrafi sama wejsc ale zejsc to raczej niebardzo 3.Kanapke kroje jej na ćwiartki i zjada najpierw wedline pozniej chleb, choć zazwyczaj samą wędline 4.Potrafi sama zjesc widelcem 5.Raz jej się uda a raz jakies krople polecą 6. pokazuje co chce, mowi mniam mniam, 'tak' 'nie' na zadawane pytania 7.uwielbia oglądac ksiazeczki, układa wieze z kolockow, nawet z 8 potrafi, bardzo lubi piłki i pluszowe kotki i pieski 8.Raczej nie 9.Niby się umyje sama ale trzeba to poprawic 10. nie szczotkuje ładnie, raczej dotyka tylko ząbkow 11.Jak się zrobi 'grozna mine' to się posłucha 12.tak

Gość KAŻDY dwulatek już to wszystko
zosiu polecam lekturę słownika ortograficznego :P napisałaś "dwu latek" - tak wali po oczach, że dodatek "prawie" niknie :P

Gość mój średnio samodzielny był
1. korzystał z pieluchy 2. Wchodził i schodził sam ze schodów 3. jadł sam kanapkę i to nie tylko z szynką z serem też ;) 4. Jadł sam widelcem 5. łyżką umiał zjeść serek czy gulasz,zupa zawsze się trochę wylała 6. Trochę mówił, trochę pokazywał 7. Uwielbiał klocki 8.Potrafił założyć spodnie,skarpetki,buty,czapkę, bluzki ani kurtki nie umiał. 9-12 tak.

Mój ma trochę ponad dwa, ale pamiętam jeszcze co robił dwa miesiące wstecz :) 1. Nie 2. Tak, ale nie pozwalam mu samemu schodzić bo u nas są takie "straszne" schody 3. Tak 4. Tak 5. Tak 6. Mówi, nie wymawia r, za to uklada proste zdania 7. Różne, w domu lubi budować z klocków, autka, książeczki i rysowanie, a na dworze różne zabawy ruchowe 8. To zależy co, umie spodnie dresowe na gumce i bluzkę jesli ma z przodu obrazek 9. Nie 10. Szczotkuje, ale nie ładnie, zawsze poprawiam 11. Raczej tak 12. Tak

Gość dziunia taka jedna
slownik, slownik: dziecinach ????? dziedzinach chyba! dwu latki???? dwulatki raczej

Gość ewuchap
mój umie to wszystko

Gość ojtam ojtam
mój ma 2 lata i 4 miesiące 1.Czy korzystaja jeszcze z pampersa: od 22 miesiąca życia nie 2.Czy potrafia chodzic po schodach: tak 3.Czy potrafia jesc sama kanapke z szynka: tak 4.Czy potrafia samodzielnie widelcem zjesc miesko,ziemniaki: tak ale nieźle przy tym nabałagni bo raczej nabija na widelec niż nabiera 5.Czy potrafia lyzka jesc zupe nie wylewajac jej: nie zbyt 6.jak sie komunikuja: całkiem dobrze mówi 7.Jakie lubia zabawy: ruchowe byle biegać itd 8.Czy potrafia sie same ubierac: nie za to rozbierać zwłaszcza skarpetki i majtki tak 9.Czy same sie myja tzn w czasie kapiepli wloski,brzuch itp: mazia po brzuchu nogach itd ale głowe myje ja 10.Czy ladnie szczotkuja zeby: zjada paste i gryzie szczoteczkę, pluje dla plucia a nie do wypluwania ale mamy pastę bez fluoru 11.Czy sa posluszne - zależy od dnia, bunt 2 latka jest spory bo wszystko chce sam, jako 2 latek był spokojniejszy a ostatnio go nosi bardzo i jeszcze dobija zima 12.Czy sa stabilne podczas chodzenia: oj biega jak oszalały z naprade prędkością i jeszcze przeskakuje podczas biegania

Gość Liliana 1982
1.Czy korzystaja jeszcze z pampersa - TaK 2.Czy potrafia chodzic po schodach - TaK 3.Czy potrafia jesc sama kanapke z szynka -TaK 4.Czy potrafia samodzielnie widelcem zjesc miesko,ziemniaki itp /-TaK 5.Czy potrafia lyzka jesc zupe nie wylewajac jej- TaK 6.jak sie komunikuja - Kilka pojedynczych słów reszte po swojemu 7.Jakie lubia zabawy - układać klocki, oglądać obrazki i wozić rożne zabawki w wózku dla lali:) 8.Czy potrafia sie same ubierac - Nie 9.Czy same sie myja tzn w czasie kapiepli wloski,brzuch itp -Nie 10.Czy ladnie szczotkuja zeby -Tak 11.Czy sa posluszne-Tak córka jest bardzo grzecznym i spokojnym dzieckiem 12.Czy sa stabilne podczas chodzenia -Tak

Gość izusia.87
1.tak 2.tak od dawna 3.tak 4.tak 5.tak 6.mówi słówka pojedyncze i pokazuje paluszkiem 7.praktycznie wszystko lubi 8.tak 9.tak 10.tak 11.nie 12.mój zaczoł chodzić jakmiał 10 miesięcy teraz to dogonic go nie moge.

Gość ghji
1.Czy korzystaja jeszcze z pampersa - Tak 2.Czy potrafia chodzic po schodach - Tak 3.Czy potrafia jesc sama kanapke z szynka -Tak 4.Czy potrafia samodzielnie widelcem zjesc miesko,ziemniaki itp /-Tak 5.Czy potrafia lyzka jesc zupe nie wylewajac jej- Tak 6.jak sie komunikuja - Kilka pojedynczych słów reszte po swojemu - tak samo, pokazuje paluszkiem 7.Jakie lubia zabawy - puzzle, pilka nozna, zabawa z pociagami i ukladanie torow, klocki, 8.Czy potrafia sie same ubierac - Nie 9.Czy same sie myja tzn w czasie kapiepli wloski,brzuch itp -Nie 10.Czy ladnie szczotkuja zeby -Tak 11.Czy sa posluszne- coreczka jest zywym srebrem,,z reguly poslusznym, 12.Czy sa stabilne podczas chodzenia -Tak, chodzenie to wiadomo, moja smiga dosyc szybko na hulajnodze i umie korzystac z tylnego hamulca, ( mieszkamy w UK takze hulejnoga jezdzila nawet dzisiaj)