Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jundzun

zapis dziecka do przedszkola jako samotna matka

Polecane posty

Gość jundzun

Witam, mam takie pytanie, zapisuje w tym roku dziecko do przedszkola i chec go zglosic jako samotna matka, na stronie znalazlam informacje ze potrzebny jest dowód potwierdzajacy stan cywilny np zupełny odpis aktu urodzenia dziecka. Wzielam dzisiaj ten odpis z urzedu gminy ale nie ma w nim ani slowa o moim stanie cywilnym, jest tylko ze jestem jego matka... I ze ojciec uznał ojcostwo. Czy tez tak mialyscie? jaki inny dowód moge złozyc potwierdzajacy to, ze jestem panna?

Gość xyzal k
Mam nadzieję, ze poproszą cię o dostarczenie zaświadczenia, że pobierasz alimenty lub, że ojciec dziecka nie żyje albo odbywa karę w zakładzie karnym. Jeżeli jesteś oczywiscie "kolejną pseudo samotną matką". Jeżeli faktycznie jesteś samotna to przepraszam za wpis powyzej.

Gość kikkll
musisz mieć papier że dziecko ma zasądzone alimenty.

Gość 090-0
a jesteś samotną matką???

Gość jundzun
Nie musze mieć papieru ze mam zasądzone alimenty, taki papier jest potrzebny gdy chce od panstwa pieniadze np zasilek, na stronie edukacja.warszawa jest informacja ze jedyne co trzeba przedstawic to zaswiadczenie o stanie cywilnym. Poza tym jakby czlowiek chcial to zyjac nawet w konkubinacie mozna zalatwic sobie alimenty, co to za problem, szczegolnie ze dwie strony zgadzaja sie na dana kwote... Ech ale nie to tu przyszlam roztrząsać, nie moge nigdzie w necie znalezc informacji o tym ze w ogole stna cywilny powinien byc zawarty w Zupelnym odpisie aktu urodzenia...

Gość aha123456
a nie prościej zapytac w samym przedszkolu czego oczekują?

Powinni lepiej weryfikowac smotne matki :/ Wg mnie pierwszenstwo powinno nalezec sie tylko wdowie i tej matce ktora faktycznie nie dostaje alimentow . Pseudo samotne matki precz! W czym jej dziecko jest lepsze od mojego? Czemu ma cierpiec, ze ma pelna rodzine? Nasze Panstwo jest chore. Dobrze ze rzecznik praw dziecka sie tym zajal. Licze ze sie to zmieni :D

Gość jundzun
NO ja równiez uwazam, ze pierwszenstwo nalezy sie kobietiom, które faktycznie samotnie wychowuja dziecko. Jednak sa tez kobiety które chcialy by wziac slub z ojcem dziecka, ale ich najzwyczajniej w swiecie nie stac, z drugiej strony sa tez malzenstwa gdzie ojciec wyjechal i go nigdy nie ma, albo pracuje i tez go nigdy nie ma, wtedy kobieta i tak ze wszystkim zostaje sama. A tu nie chodzi o pieniadze, tylko o odleglosc do przedszkola. Bo miejsca w przedszkolach sa po prostu dziecko dostanie sie do jakiegos na 2 koncu miasta i co taka kobieta ktora jest sama (ma meza,ale go w domu nie ma) zrobic? tez musi zapieprzac ze wszystkim sama jak dziki osioł. No mniejsza o to, bylam w takiej syt wiec wiem jak to jest, a teraz dziecko wychowuje sama. Zadzwonie do przedszkola i tam zapytam...

Gość hermennnida
zgadzam sie z dede, w ogóle nie weryfikują tych "samotnych" matek. Dla prawa konkubinat to samotna matka.

Gość hermennnida
" Jednak sa tez kobiety które chcialy by wziac slub z ojcem dziecka, ale ich najzwyczajniej w swiecie nie stac," nie stać ich chyba na wesele a nie na ślub....

Mnie tez nie bylo stac. Wzielam slub cywilny - skromny i teraz zaluje :) Gdyby go nie bylo to latwiej byloby dostac sie do przedszkola jako samotna matka - po drugie nie byloby problemu z chrztem - wg ksiedza zyje w grzechu - a moja znajoma nie ma sluby - dziecko w przedszkolu na chrzest - ksiadz sie politowal, bo samotna matka, a zyje z tatusiem pod jednym dachem - 90% matek to takie samotne matki " w bardzo ciezkiej sytuacji " czasami mysle ze moje dziecko jest dyskryminowane bo nie ma rodzcow nieudacznikow i mysla :] Przepraszam jesli kogos urazilam, ale tak uwazam.Przyklad: Mlode samotne matki - kochaja sie bez zabezpieczenia, a potem lament, bo tatsus ja zostawil i jej sie nalezy ...

Gość juka_juka
"miejsca w przedszkolach sa po prostu dziecko dostanie sie do jakiegos na 2 koncu miasta i co taka kobieta ktora jest sama (ma meza,ale go w domu nie ma) zrobic? " takie same dylematy mają matki zamężne (mąż najczęściej pracuje i też nie może odebrać dziecka z przedszkola) radż sobie jak one: babcia, koleżanka, niania.

Gość pinacolada56343
A to ślub jest takim wydatkiem, że aż kogoś "nie stać"?? Wesele nie jest obowiązkowe - chcesz imprezkę to sobie na nią zarób. Dlaczego masz mieć pierwszeństwo do przedszkola, bo nie masz kasy na wesele? No litości:o

Gość potwierdzam 007
Dla mnie samotna matka to tylko wdowa..Powinni zrobić z tym porządek bo u mnie w przedszkolu "samotnych matek" jak mrówków a dziecko z pełnej rodziny nie ma szans na miejsce.