Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obdarowani xyz

Darowizna-muszę się dzielić?

Polecane posty

Gość obdarowani xyz

Mój mąż 6 lat temu otrzymał od swoich rodziców darowiznę-pole, gdyż teściowa chciała otrzymywać rentę z KRUS-u. Niedawno teść zmarł, a brat męża domaga się sprzedaży tej ziemi i podziału kasy.Uważam,że to pole jest odrębnym majątkiem męża i nikogo nie musi spłacać. Może ktoś zna się na prawie?

Gość gęsiareczka
Raczej nie, ale dokładnie nie wiem

Gość obdarowani xyz
Pomóżcie...

Gość dfsda
ale to twoj maz otrzymal ziemie czy na spólke z jego bratem? brat nie moze niczego zadac. nie ma do tego prawa.

Gość najjaśniejszy władca kafe
jak dostał to jego i koniec ale jak nie było przepisane to brat może żądać jak pole było na teścia i teściową to 1/8 pola a jak tylko na teścia to 1/4

Gość wredniucha10
i słusznie się brat domaga - on sroce spod ogona nie wyleciał i ma takie samo prawo do majątku po rodzicach a odrębny majątek męża autorko jest odrębnym dla ciebie, nie dla brata

autorka pisze że mąż dostał darowiznę od obojga rodziców więc pole należy się tylko i wyłącznie mężowi autorki. Po śmierci ojca majątek dzielony jest na dwie części.ojca i matki. Połowę majątku po ojcu dzieli się na ilość dzieci i matkę. Pole jest poza podziałem bo zostało przekazane za życia obojga właścicieli.. Amen.

Gość najjaśniejszy władca kafe
"Pole jest poza podziałem bo zostało przekazane za życia obojga właścicieli" jeżeli było tylko dane na słowo to nie powinno być też przepisane jak dokumenty są na teścia i teściową to brat może żądać bo nie zostało to darowane "Połowę majątku po ojcu dzieli się na ilość dzieci i matkę" niestety ale nie połowę dostaje żona a połowię dzieci czyli żona ma 1/2 a dzieci po 1/4 jak było ich 2

ale napisane wyraźnie - darowizna ze względu na Krus - musiała być sporządzona notarialnie i prawnie właścicielem jest mąż autorki . Koniec kropka :)

jak dostala rente z krus to znaczy ze wraz z darowizna byla wskazana osoba ktora miala sie opiekowac do konca zycia matka ..byl jej syn i jemu w dniu smierci nalezy sie ziemia..owa darowizna