Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kochajaca slonce

angielski - wytlumaczcie

Polecane posty

Gość kochajaca slonce

Dlaczego do tego typu zdan trzeba na konca dodac "please" ? Can I have to slices of pizza with cheese and salami and two cans of cola, please ? jak nie dodam tzn.ze wyszlam na chamke czy jak to angole odbieraja ? chce cos kupic a na koncu dodaje prosze ? jakos mi to nie pasuje,moze ktos wytlumaczyc ? :o

Gość a jak anglik odbiera
To że trzeba się zwracać na pan i pani do większości osób? Czuje sie pewnie jak murzyn na plantacji bawełny.

Gość kochajaca slonce
no fajnie, ale nie odpowiedzialas doslownie na moje pytanie - naprawde musi tam byc wcisniete "please"?, bo to jakos dziwna konstrukcja zdania :o

Gość my name is Nadia
powinnaś mowic Can I pleas....(czy mogłabym prosić....)tego wymaga kultura

Gość hhhhhhhhhaaaaaaaa
Ja bym powiedział, że to bardziej w stylu 'czy mógłbym prosić...', czyli zwrot grzecznościowy. Jak go nie użyjesz to raczej nikt tego negatywnie nie odbierze, ale miło komuś okazać odrobinę szacunku, nawet Panu w pizzeri : ) ja zawsze tak 'ładnie proszę' o pokrojenie chleba w sklepie np.

Gość bogini czulosci i milosci
to jest swrot grzecznosciowy to tak jak bys powiedziala- dajcie mi kawalek i pizzy i kole a inaczej brzmi prosze kawalek pizzy z serem i puszke koli.

Gość bogini czulosci i milosci
zwrot*

Gość kochajaca slonce
Ja tez sadzilam,ze Can I please bedzie poprawnie, ale ktos mi powiedzial,ze wcale nie i wlasnie Can I have ....itd, na koncu dodajac please.Bedac skolowana, poprosilam wlasnie na forum, jak to zdanie powinno brzmiec? w jakiej kolejnosci? Z tego co pisze Pan/Pani hhhaaaa jednak na koncu dodaje sie please, tak ? :)

Gość kochajaca slonce
moze ktos potwierdzic na 100 %? please :)

Gość kochajaca slonce
Jest tu ktos kto zna dobrze angielski ? czekam na odpowiedz

Gość hhhhhhhhhaaaaaaaa
Obie formy są poprawne i w zasadzie oznaczają to samo...chociaż 'Can I please have...' dziwnie mi brzmi i chyba nigdy tak nie mówiłem, inni też częściej dodadzą please na końcu.

Gość na 100% potwierdzam
że please w znaczeniu "proszę" daje się na koncu albo na samym początku ale to błagalne bardzo :D Can I please oznacza, czy mogę zadowolic....:D

Gość na 100% potwierdzam
no i tam, byka ort zrobilas: two slices ma byc a nie to slices

Gość zegda
Can I, please, have Jeśli już chcemy please przesunąć, to jest to wtrącenie - w piśmie przecinki, w mowie robimy przerwy jesli powiemy to "ciągiem", nie będzie poprawnie

Gość hhhhhhhhhaaaaaaaa
Ja nadal uważam, że jest to zwrot grzecznościowy, a nie żadne błaganie, a że please może być również czasownikiem to inna sprawa. Jeden przecinek może zmienić sens zdania w 'Czy mogę?'.

Gość mama czterolatka
Zawsze to please dodaje sie na koncu. Jest to grzeczniejsze forma niz bez please. Mieszkam w kraju anglojezycznym i nie spotkalam sie z inna forma niz please na koncu.

Gość zegda
"Can I please oznacza, czy mogę zadowolic" x dokładnie

Gość kochajaca slonce
Dziekuje Wszystkim za chec pomocy a odpowiedzia mamy czterolatka jestem usatysfakcjonowana - o to chodzilo :) dziekuje

Gość kochajaca slonce
Jeszcze tylko dodam, ze chodzilo mi wylacznie o forme grzecznosciowa a nie o blaganie :) dzieki jeszcze raz.

Gość dfghjkl
ssadsdsd

Gość dfghjkl\
jeśli mama czterolatka nie spotkała się, to musiała się spotykać jedynie z bardzo książkowym językiem tylko pozazdrościć, bo nie zawsze jest tak prosto a język giętki nie tylko polski