Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze o odp.

czy na l4 w ciąży dostaje się cały czas taką samą wypłate czy niższą?

Polecane posty

Gość prosze o odp.

jak w temacie. Jestem od końca grudnia na l4, jestem w ciąży. Właśnie sprawdziłam stan konta i dostałam wypłatę. Mniejsza niż powinnam o 100 zł i z tego co wiem to wypłata powinna byc cały czas taka sama a nie nizsza. Juz sama nie weim czy sie mylę czy nie

Gość nie do konca tak jest
ja od dobrych paru lat mam identyczną wypłatę. a w ciązy na L4 jest niższa, nie dużo, ale niższa. podobno to nie tak, że wpłacają tyle samo, jest 100% ale składki jakoś są inaczej przeliczane i wychodzi mniej.

Gość luty jest
krótszy dlatego

Gość prosze o odp.
ja akurat zarabiam najniższa krajową + dodatek za pranie + nocki + duzy dodatek za obsługe imprez + więc troche mi jednak mimo tej najniższej wychodzi. Ale teraz jestem zdenerwowana. W grudniu dostałam 1180 zł, w styczniu 1228 zł a teraz 1122zł!!!! nic z tego nie rozumiem. Musze iśc do biura rachunkowego chyba. Nie mam juz tych dodatków więc mam jakies 600-700 zł mniej, ale żeby dostac mniej niz wynosi najniższa krajowa to troche przesada.

Gość prosze o odp.
luty jest - co z tego, że luty jest krutszy skoro mam stała podstawę?

nie 100% tylko 100% podstawy zasadniczej. Od kwoty brutto odejmujemy składki czyli 13,71%, później od kwoty która wyszła odejmuje się chyba 18 albo 19% podatku. Uzyskaną kwotę dzieli się na 30 (wg. zusu tyle trwa miesiąc), wtedy wychodzi dzienna stawka. Dzienną stawkę mnożysz razy liczbę dni na zwolnieniu (jeśli wypłaca się zus), albo liczbę dni w msc jeśli wypłaca pracodawca.

Gość prosze o odp.
przepraszam "krótszy" oczywiście miało być :) ale nerwy mam...

Gość prosze o odp.
KlauDDynka69 - dzieki, jakoś to sobie oblicze może...bo czytałam w necie, że wypłata wynosi tyle ile średnia z ostatnich 3 miesięcy.

Miałaś jeszcze jakieś dodatki, premie itp to wtedy łączny dochód brutto z ostatnich przepracowanych miesięcy, jeśli było mniej niż 12, jesli było 12 miesięcy to z tych 12 miesięcy i od tej kwoty składki odejmujesz, później podatek, dzielisz na 12, później na 30.

Poplątałam trochę. Ale nie z 3 miesięcy, normalnie jest brane z 12 miesięcy, chyba, że pracowałaś krócej to z tego krótszego okresu, trzeba wyznaczyć średnią miesięczną brutto i od tej średniej odejmujesz składki i wtedy masz podstawę zasadniczą, dzielisz przez te 30 dni i masz dzienną stawkę, mnożysz razy dni na zwolnieniu lub liczbę dni w miesiącu i dopiero od powstałej kwoty odejmujesz podatek.

Gość prosze o odp.
i tak nie wiem jak to jest obliczane....ok, luty miał 28 dni ale od razu miałabym 100 zł mniej niż w poprzednim miesiącu...kurcze no nie rozumiem nic z tego...

Gość prosze o odp.
ale powiedz mi jak to jest mozliwe żebym miała wypłatę niższą niz najniższa krajowa?

Powiem Ci tak ja przeanalizowałam już nie jedną stronę i wszędzie jest ten sposób obliczania a i tak dostaję więcej niż tego co mi wychodzi jak sama obliczę. Jedno jest pewne zależne jest to od dni zwolnienia jeśli płaci zus, albo od dni w miesiącu jeśli wypłaca pracodawca.

Gość hmmmmmm ????
L4 w ciąży to średnia z 12 miesięcy

Gość potwierdzam 007
z 12 miesięcy

Gość żyjemy za 1500zł miesięcznie
Najniższa krajowa to 1600zl BRUTTO! A NETTO to właśnie coś koło 1200zł. Na zwolnieniu ciążowym pensja jest obliczana wg średniej z ostatniego roku, dzieli się to na liczbę dni. Potem za każdy miesiąc masz stawkę za dzień. Jest to stawka brutto,kiedy wymnożą przez liczbę dni odejmują składki ZUS i podatek.

Gość żyjemy za 1500zł miesięcznie
A w zeszłym roku było 1500zł brutto czyli ok 1100netto.

Gość prosze o odp.
najniższa netto to 1181,38 zł. a ja dostałam 1122 zł

Gość Bądź sobą
ja bylam na l4 od czerwca 2012... wypłate dostawałam od pracodawcy, (w styczniu urodziłam) wypłatę przez te wszystkie miesiace dostawalam taka sama, opocz gudniowej-wyzsza ze wzgledu na pieniazki na swieta z zakladu... to nie jest zaslek, dopiero teraz jestem na zasilku macierzynskim, poprostu zus zwraca pracodawdcy kase...

Gość dotąd posada państwowa
Bądź sobą-a czym niby jest L4? To jest zasiłek chorobowy-za zwolnienie lekarskie. A że dostawałaś od pracodawcy to wynikało po prostu z tego,że zakład zatrudnia odpowiednią liczbę pracowników i wtedy to pracodawca płaci za l4 a nie ZUS. Płaci stricte teoretycznie bo o Twoją pensję zmniejsza sobie należności na rzecz ZUS. I nie powinnaś dostawać co miesiąc tyle samo-co drugi owszem. Powinna być różnica jednego dnia.

Gość gość
A moze mi ktos powiedziec jak to jest ze dostaje 1535zł co miesiac skoro moje ostatnie 3 wypłaty to 1770, 1604 oraz 2024zł? w ostatnim miesiacu zanim poszlam na L4 w ciazy dostalam podwyzke stad ciut wieksza wyplata. zliczając te 3 wypłaty wychodzi 5398zł dzielimy na 3 i wychodzi średnia 1799zł dodam, że nigdy nie miałam wypłaty mniejszej niż 1600zł. Dlaczego więc będąc na zwolnieniu w ciązy dostaje mniej? Z tego co wiem powinno dostawac się pare stówek więcej.

Gość renatanaklo
witam w klubie na to wychodzi, że nie warto piąć się po szceblach w firmie(w moim przypadku do najniższej krajowej do 1600netto), zaszłąm w ciąże i dostaję śmieszne pieniądze-obliczając średnią pensję z 12m-cy przed chorobowym,w lutym to az 400zł mniej a to dużo w tym kraju nie warto zachodzić w ciąże....żenada

Gość gość
warto zachodzić w ciążę, ale trzeba pracować a nie lecieć na L4 jak tylko 2 kreski się pojawią.

Gość gość
hej a jezeli ja od marca do sierpnia 2013 roku pracowalam na pół etatu a od wrzesnia 2013 roku dostalam aneks do umowy na valy etat to jak bedzie liczyl zus?od 27 stycznia jestem juz na zwolnieniu z powodu ciazy.

Gość StormofhormonesBlogspotCom
Blog, na którym znajdziecie wiele przydatnych informacji na temat ciąży i wychowania maluszka, w tym listę z wyprawką dla niemowlaczka, porównanie wózków, opinie na temat kosmetyków dla mam oraz suplementów diety. Dowiecie się także jak ciąża potrafi dziewiętnastolatce wywrócić życie do góry nogami. Nastolatka, też może mieć ogromne problemy z zajściem w ciąże ... Do porozmawiania w komentarzach!!! Po wpisaniu w wyszukiwarkę "stormofhormones" na pewno mnie odnajdziecie:)

Gość gość
jaka wypłata? ma zwolnieniu chorobowym nie dostaje się wypłaty... nauczcie się terminów, poczytajcie kodeks pracy.

Gość gość
luty był krótszy i tyle w temacie średnia z ostatnich 12 m-cy, a nie 3

Gość Merry

Mam pytanie. Średnia mi wychodzi 3600 netto z ostatnich 12 msc i byłam cały msc tj 30 dni na l4 (80%) Ile powinnam zarobić ? Mi wychodzi ze ok 3200 ale nie wiem czy dobrze liczę. Może ktoś mi pomoc ?