Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Odmiana nazwisk

Odmiana nazwisk - Pomożecie?

Polecane posty

Gość Odmiana nazwisk

Hej, Możecie zerknąć na odmianę tych nazwisk, mam kilka wątpwliości ): Zapraszam Kogo/Co? - Stankiewicz - Stankiewiczów; - Janiusiak -Janusiaków - Świercz - Świercz czy Świerczów ? - Kaźmierczak - Hermenegildę i Bonifacego Kaźmierczaków?? Czy Kaźmierczak - Skorupa - Hermenegildę i Bonifacego Skorupów czy Skorupa - Kowalik - Hermenegildę i Bonifacego Kowalik czy Kowalików - Zaremba - Hermenegildę i Bonifacego Zaremba czy Zarembów

Gość prosze bardzo odmiana
Kolejno: Stankiewiczów Janusiaków Świerczów Kazimierczaków Skorupów Kowalików Zarembów każde z tych nazwisk jest odmienne

Gość olk
No świetnie tylko tak nie pisz jak bo tak sie nie odmienia ,przyjrzyj się tej odmianie dokładnie ,rodem ze wsi. Piszesz mam zaszczyt zaprosić państwa np ANNE I MIROSŁAWA STANKIEWICZ A NIE STANKIEWICZÓW . Państwa Annę i Mirosława Janusiak ,Świercz ,Kazimierczak ,Skorupa, Kowalik ,i Państwo Zaręba . Możesz odmieniać Państwa Annę i Mirosława Kowalskich wtedy rzecz jasna że nie napiszesz Anne i Mirosława kowalscy możesz ,Wiśniewskich ,Szymańskich . Zresztą pisz jak chcesz .

Gość mała czarna z rana
nieprawda , zareba

Co Ty tam wyżej bredzisz wyżej. Właśnie, że odmienia się w sposób o jakim autorka myśli Mamy zaszczyt zaprosić Sz. P Anne i Jana Świerczów pomyśl logicznie jak by wyglądało tam Świercz? Zapraszamy Państwa Świerczów, a nie Annę bez nazwiska i Jana Świercza. Nie wprowadzaj ludzi w błąd,jak nie masz pojęcia o odmianie nazwisk.

mała czarna z rana - otóż Zarembów znasz deklinację? to przypomnij sobie na jakie pytanie odpowiada Biernik. Przypomnę Kogo? co? jak odpowiesz w liczbie mnogiej? Kogo? Zareba czy kogo? Zarembow? jesli nie na przykładzie nazwisk to kota l. mnoga koty kogo? kotów a nie kogo nie ma Kot (poprawnie jest Kotów) nazwiska w języku polskim się odmieniają. I jeśli ktoś chce wypisać poprawnie zaproszenie to powinien zasad odmienności się trzymać

Gość Deep Space
na zachodzie nie odmienia sie nazwisk, w Polsce też można. chyba nazwiska kończonce sie na cki, ski, odmienia sie, a pozostałe można nie odmieniać, żeby nie przekręcać nazwisk.

Gość Deep Space
no własnie, będziesz czekał na państwa Kotów? Przecież to ludzie, a nie koty, czekasz oczywiście na Państwo Kot!!!!

Gość olk
No i chyba te Świerszcze w głowie masz i kota .

Gość Deep Space
jak ktoś nazywa sie Cegła, to co, czekasz na Cegły? Na cegły to można czekać, jak dom budujesz, a nie na ludzi.

Gość Deep Space
a np pan Zaręba, a pani? Oczywiście też Zaręba. A bliźniaki ich dzieci? No jasne, że Zaręba, chociaż juz liczba mnoga.

Gość zostan przy nazwiskach
bez koncowek :) po prostu i po polskiemu, niektorych nazwisk sie nie odmienia

Ludzie, ogarnijcie się. Niektórych nazwisk się nie odmienia!!! W podstawówce już uczą tego, że jak nazwisko po odmianie może człowieka obrazić, np. Świerszcz- Świerczów :O To są ludzie, nie robale, dlatego pisze się Państwa Świerszcz. Jak nie macie pojęcia o języku polskim to do widzenia :O

józef i Florentyna nazwisk nie nazwiskow

prosze bardzo odmiana Kobieto odmianę przez przypadki to ty możesz zastosować przy zwierzętach, ale nie przy ludziach. Nazwiska i nazwy pospolite to co innego :O

chociaz sa jak to zwykle wyjatki np na grobowcach zwyczajowo wyryte jest ...Nazwisków ale zaproszenie :) wymaga i oprawy i poprawnej polszczyzny :P

Gość hbytuhjtrj
prosze bardzo odmiana - ma rację. Reszta chyba nie zna języka polskiego :P

nie czekam na ceły tylko państwa Cegłów!

taaaa jesli ma kobieta watpliwosci niech w poligrafii jej drukna koperty :classic_cool: i koncoffki u Panstwa Cegłów, moze i Pustaków

Nawet jak zapraszasz pojedynczo to zapraszasz np. pana Marka Zarębę czy Zarembę bo nie wiem już jak właściwie to nazwisko ma brzmieć. Ale na Pewno nie zapraszam Pana Marka Zaręba/Zaremba, a Zarębę/Zarembe i analogicznie Panią Zarembę Państwa Zarembów i tak gdyby ktoś miał na nazwisko Kot to zapraszałabym państwa Kotów, pana Kota, panią Kot

Jeśli zapraszałabym państwa o nazwisku Pustak zapraszałabym państwa Pustaków (pech, że akurat niektóre nazwiska brzmią jak brzmią, ale nikt ich sobie nie wymyśla sam). Na kopertach drukuje się imiona i nazwiska w mianowniku. Lecz w zależności od formy treści zaproszenia w środku już nazwiska i imiona odmieniamy. Tak samo nie napiszemy zapraszamy Anna Zaremba a Annę i nazwisko odmieniamy Annę Zarembe w drukarni to Ci wydrukują tak jak podasz. Podasz źle odmienione nazwiska to Ci wydrukują źle. Dlatego listę gości zawsze podsyłasz odmienioną. Drukarni nie obchodzi czy będziesz mieć poprawną formę. Oni drukują co im podasz. Nawet jak walniesz literówkę to sama musisz dopilnować.

brak mi odwagi na taka ekstrawagacje jak odmiana nazwiska na nazwiskow wszystko w temacie

Odmiana nazwisk to żadna ekstrawagancja. To norma wynikająca z naszych zasad gramatycznych. Zapoznajcie się z zadami pisowni i gramatyki naszego języka to może nie będzie takiego zdziwienia, że ktoś nazwiska odważa się odmienić.

Gość kokuszka888
ja bym zostawiła bez odmieniania. Zarembów, Skorupów- może i poprawnie ale głupio to brzmi.

"no własnie, będziesz czekał na państwa Kotów? Przecież to ludzie, a nie koty, czekasz oczywiście na Państwo Kot!!!!" Państwo Kotowie, ale zapraszam państwa (kogo?czego?) Kotów. Tak to ludzie, ale mają na nazwisko Kot także musi ta odmiana tak brzmieć jak brzmi. Jak zapraszam państwa Grzybów też nie oznacza przecież, że są grzybami. Tylko tak się nazywają. Nie twierdzę, że w każdej sytuacji mówi się - Kotów. Przecież to wynika z treści w jakiej zostaje użyte. A akurat z treści zaproszeń wynika jasno taka odmiana, że będzie Kotów. Gdzieś indziej lub w innej treści będzie np. Kotom. Pragnę pogratulować Annie i Markowi Kotom, zapraszam Annę i Marka Kotów, widzę Annę i Marka Kotów, umówiłam się z Anną i Markiem Kotami, rozmawiałam o Annie i Marku Kotach to nie jest żadna nowość. A podstawy.

Jestem polonistką i polskie nazwiska odmienia się!! Osoba, która radzi odmieniać wszystkie nazwiska, zgodnie z gramatyką, MA RACJĘ!!! Krew mnie zalewa, jak czytam bzdury pozostałych forumowiczów - nie chodziliście na wykłady z językoznawstwa, to i posługujecie się swoją kolokwialną polszczyzną, ale nie bądźcie tacy pewni swoich "racji", bo nie macie nic na ich poparcie, poza swoim 'widzimisię" :O boszszsz... autorko, lepiej sięgnij do słowników, a nie kafeterię, geniuszy tutaj niewiele :O:O:O:O

Jak poprawnie to znaczy, że brzmi dobrze. A nie dziwnie. Są zasady których należy się trzymać, a nie według widzi mi się. Państwo Skorupowie - to forma podstawowa i poprawna. A nie państwo Skorupa. Zapraszam państwa Skorupów:) jeśli macie wątpliwości to nie sugerujcie się moim zdaniem, bo według Was mogę się mylić, ale odsyłam do internetu nie na fora, a tam gdzie odnajdziecie potwierdzenie moich słów. Google nie boli, a będziecie mieć poprawną odmianę podaną na tacy. Są nawet strony, gdzie wystarczy wpisać nazwisko i kliknąć, a same wyświetlą się odpowiednie formy bez wytężania szarych komórek:)

Boze widzisz a nie gssszmisz same polonisty :) nazwisko pod deklinacje poddaja wolajmy razem O !!! Nazwisko !!! wujek goo czasem dla dobra gamoni :P klamie gdyby ktos wreczyl mi zaproszenie ktore otwiream i oczy me czytaja Gargamela i Bonitę Pustaków to ;o 🖐️ nie odmienia sie nazwiskow zakonczonych spolgoska 😭 ludzie, blagam

powaznie ? ja tam wiem, ze sie nie odmienia przez wszystkie przypadki i zal mi jest ze musze czytac te wszystkie obrazliwe slowa :P

kurwa, no skąd to wiesz??? mnie też jest przykro, że piszę te wszystkie obraźliwe słowa, ale po prostu jak przeczytałam co niektórzy wypisują to się tak zdenerwowałam że aż serce zaczęło mocniej bić, pojebana jestem, ale głupota ludzka i obstawanie przy niej denerwuje mnie najbardziej na świecie!!!