Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość za alimenty

ojciec chce odebrać alimenty

Polecane posty

Gość za alimenty

czesć dziewczyny;) to może ja szybciutko opisze o co chodzi;) od urodzenia nie mieszkam z ojcem, on płaci na mnie alimenty. od pewnego czasu mieszka z kobietą. ona strasznie go zbuntowała przeciwko mnie(jestem jedynym jego dzieckiem) i co chwilę zakładają mi dziwne sprawy w sadzie. Teraz po raz drugi mam sprawę o odebranie alimentów w całości(jestem osobą pełnoletnią,ale uczę się dalej, co prawda zaoczne,szkoła bezpłatna) pierwsza sprawa o odebranie była z dwa lata temu,ale wtedy szybko założyłam o podwyżkę i sprawy odbyły się jednego dnia(ja o powyzkę,on o obniżenie alimetów) wyszło na zero;) zostało tak jak jest;) teraz sprawa o odebranie czeka mnie za dwa tyg, do tego swoją konkubinę podał za świadka, udaje,że jest chory na kręgosłup,a tak nie jest(lewe zaświadczenie) utrzymuje sibebie i od pewnego czasu i ja. z pola, ma około 6 hek, w tym dużo malin jesiennych dobrej klasy,a reszta sad. płaci mi 380zł miesięcznie. ja staram się o prace, jestem zarejestrowana jako bezrobotna,ale wiadomo jak to jest. do szkoły muszę dojechać około 70km. Te pieniądze na jego zarobki są marne pozwala sobie nawet na wycieczki co prawda tylko po polsce,ale ma(jeżdzą we dwoje, ona nie pracuje)i własnie dziewczyny brakuje mi argumentów, jak mam się bronić aby mi nie odebrali ani nie obniżyli:( jeżeli możecie pomóc jakoś to bardzo będe wdzięczna;) pozdrawiam.

Gość w tym miesiącu oszczędzam
1. ojciec nie ma obowiązku utrzymywać konkubiny,a ciebie ma 2. skąd wiesz o tych wycieczkach? jeśli ma nk lub fb i tam wstawia zdjęcia to sobie je zapisz-będzie dowód że dobrze mu się żyje 3. póki co z uwagi na te problemy zdrowotne nie utracił jeszcze dochodu-liczy się ile miał w zeszłym roku,a nawet jeśli będzie szedł w zaparte możesz zażądać aby sąd powołał biegłego.

Gość Miss u buntu z haczykiem
jesteś dorosla, uczysz sie zaocznie wiec to czy dostaniesz alimenty od ojca czy nie to wylacznie jego dobra wola w swietle obecnego polskiego prawa jak sadze...

Gość YOUDITHA
a - i jeszcze jedno - dlaczego nie poszukasz sobie jakiegos zajęcia na miejscu i nie wynajmiesz pokoju na miejscu zamiast dojezdzac? krótko i węzłowato - twojemu ojcu nie zalezy na tym czy bedziesz miała co jesc czy nie, wazne zeby miała jego konkubina - jesli prawdą jest to co piszesz i w grę nie wchodzą żadne inne niewiadome ci aspekty to ma swoje zalety, bo uczy samodzielnosci ale ma tez swoje wady

Gość jdbdbbx
Kurcze jestes zdrowa,dorosla to wez sie do pracy,ile jeszcze chcesz byc na czyims wikcie Ty pewnie z tych panien ze jak sie sknczy kasa tatusia to znajdziesz sobie jakiegos chlopa ktory bedzie robil na ciebie

Gość my name is Nadia
ojciec nie ma obowiązku na Ciebie wykładać kasy skoro jesteś pełnoletnia i studiujesz zaocznie, jakby dziennie, to byłaby inna bajka, a tak sad będzie kazał ci znaleźć pracę

Gość w tym miesiącu oszczędzam
Jeżeli się uczy to do 25roku życia ojciec ma obowiązek płacić alimenty. Dlaczego nie wynajmuje sobie pokoju? a pewnie dlatego,że tutaj gdzie mieszka ma mieszkanie za darmo. a skoro nie płaci za studia i szuka pracy ale jej nie może znaleźć to szanowny tatuś ma obowiązek płacić,a jego konkubina też może ruszyć tyłek do pracy.

Gość Bogna:):):)
prawo jest takie, że rodzic ma obowiązek dawać alimenty na swoje dziecko do 26 r.z. jeżeli dziecko sie uczy dziennie. Jeżeli zaocznie to juz nie musi dawać. Jeżeli znajdziesz prace, wyjdziesz za mąż itp tez nie musi cie utrzymywac. A swoją droga świnia z tego ojca ale rodziców sie nie wybiera.

dokładnie skoro studiujesz zaocznie i jesteś zarejetrowana jako bezrobotna to obowiazek alimentacyjny już go nie dotyczy idź na dzienne jak chcesz go doic i na państwowe a nie prywatne albo idx do pracy i zapomnij o dziadu bo jeszcze on ciebie pozwie o alimenty bo jest stary i schorowany jeszcze to ty będziesz musiała go utrzymywać

Gość Bogna:):):)
justek ma racje -skoro to taki pasożyt społeczny i ma taką wredna konkubine to za chwile może sie okazac , że to on pozwie ciebie o alimenty bo chory jest, bo bezrobotny bo sratatata. Najlepiej nie utrzymywac z nim żadnych kontaktów, niech nawet nie wie gdzie mieszkasz. Moja koleżanka miała taki problem. Ojciec całe życie sie nia nie interesowała, leser, alimentów nie płacił i płaciło państwo bo on niby żadnej umowy nie miał o prace - pracował na czarno- a póxniej nagle o córeczce sobie przypomniał i chciał gigantyczne alimenty "bo mu sie należą". koleżanka miała zszarpane newy ale na szczęście wygrała.

a opinia społeczna i tak powie że wyrodna córka nie chce pomóc staremu ojcu oj uważaj autorko szkoda że masz ojca huja ale w końcu jakos wyszłaś na ludzi więc może nie ma co się szarpac?